miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Кашлица при кучето

Кашлица при кучето

кашлица при кучето
Снимка: Mirko Sajkov Pixabay
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Кашлицата при кучето може да бъде чисто физиологична, като например докато яде или пък утолява жаждата си. Ако обаче забележите, че това е редовно, тогава може да се окаже, че кашлицата е симптом на някакво сериозно заболяване и се налага да бъде предприето своевременно лечение. Само ветеринарят може да диагностицира състоянието и да назначи съответното лечение, затова не бива да подценявате този симптом.

Кашлицата при кучетата, подобно на хората, може да има краткосрочен характер, така и дългосрочен. Патологичните причини, които могат да причиняват това състояние, са доста разнообразни и в никакъв случай не бива да се занимавате със самолечение. Условно можем да разделим факторите, които причиняват кашлицата при кучето на две по-големи групи:

- симптоми на заболявания: сърдечни, паразитна инфекция, алергии, дихателни, увреждане на носоглътката или белия дроб;

- битови: при хранене, поглъщане на чужд предмет, притискане на каишката, структурата на дихателните пътища и други.

Във всеки един случай вие трябва да заведете кучето на ветеринар, който да го прегледа и да прецени каква е причината за кашлицата. Тя може да се проявява, както като самостоятелен признак, така и да е придружена от следните симптоми:

- мускулна слабост: домашният любимец се движи с трудност;

- нарушено дишане, задух при кучето;

- пяна от устата;

- примеси на кръв и храчки;

- кучето отказва да се храни;

- висока температура при кучето;

- повръщане при кучето.

Имайте предвид, че в зависимост от сезона кучето може да е алергично към цветен прашец или други промени в природата. Тази патология е придружена от рефлекторни реакции, включително кашлица. Ако обаче състоянието на домашния любимец се е влошило рязко, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ, тъй като понякога развитието на болестта протича много бързо. Най-честите патологични състояния, които могат да се придружават с този симптом са:

- алергия;

кашлица при кучето и преглед при ветеринар

- бронхит при кучето;

- паразити при кучето;

- инфаркт на белия дроб;

- възпаление на фаринкса;

- сърдечни заболявания при кучето;

- бронхиална астма.

Диагностика и лечение на кашлицата при кучето

Ветеринарят ще ви разпита откога е започнала кашлицата при кучето, дали има и друга симптоматика, на колко години е животното, както и дали има някакви други патологии. Заедно с това ще се направят различни изследвания, за да се изясни клиничната картина и да може да се предприеме адекватно лечение на заболяването. Най-често се прави бактериологично и цитологично изследване на храчката, бронхоскопия, рентген и ЕКГ.

Едни от медикаментите, които се използват в този случай, са имуномодулиращите лекарства, антибактериални, антивирусни препарати и отхрачващи. Голямо значение има и видът на кашлицата, а именно дали е сутрин или вечер, дали е влажна или суха и така нататък.

Всичко това може да помогне за поставянето на конкретната диагноза заедно със извършените изследвания. В зависимост от състоянието могат да се предпишат и други медикаменти, а именно като противовъзпалителни, сърдечни препарати, противовирусни, антихистамини, обезболяващи, антипиретици и други.

Обикновено кашлицата не е самостоятелен симптом, а е придружена и с други прояви на заболяването. След като се идентифицира причината, трябва да се започне лечение веднага, за да може да се минимизира шанса от усложнения, както и по-бързо да се възстанови кучето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest