Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Кашлица при кучето

Кашлица при кучето

кашлица при кучето
Снимка: Mirko Sajkov Pixabay

Кашлицата при кучето може да бъде чисто физиологична, като например докато яде или пък утолява жаждата си. Ако обаче забележите, че това е редовно, тогава може да се окаже, че кашлицата е симптом на някакво сериозно заболяване и се налага да бъде предприето своевременно лечение. Само ветеринарят може да диагностицира състоянието и да назначи съответното лечение, затова не бива да подценявате този симптом.

Кашлицата при кучетата, подобно на хората, може да има краткосрочен характер, така и дългосрочен. Патологичните причини, които могат да причиняват това състояние, са доста разнообразни и в никакъв случай не бива да се занимавате със самолечение. Условно можем да разделим факторите, които причиняват кашлицата при кучето на две по-големи групи:

- симптоми на заболявания: сърдечни, паразитна инфекция, алергии, дихателни, увреждане на носоглътката или белия дроб;

- битови: при хранене, поглъщане на чужд предмет, притискане на каишката, структурата на дихателните пътища и други.

Във всеки един случай вие трябва да заведете кучето на ветеринар, който да го прегледа и да прецени каква е причината за кашлицата. Тя може да се проявява, както като самостоятелен признак, така и да е придружена от следните симптоми:

- мускулна слабост: домашният любимец се движи с трудност;

- нарушено дишане, задух при кучето;

- пяна от устата;

- примеси на кръв и храчки;

- кучето отказва да се храни;

- висока температура при кучето;

- повръщане при кучето.

Имайте предвид, че в зависимост от сезона кучето може да е алергично към цветен прашец или други промени в природата. Тази патология е придружена от рефлекторни реакции, включително кашлица. Ако обаче състоянието на домашния любимец се е влошило рязко, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ, тъй като понякога развитието на болестта протича много бързо. Най-честите патологични състояния, които могат да се придружават с този симптом са:

- алергия;

кашлица при кучето и преглед при ветеринар

- бронхит при кучето;

- паразити при кучето;

- инфаркт на белия дроб;

- възпаление на фаринкса;

- сърдечни заболявания при кучето;

- бронхиална астма.

Диагностика и лечение на кашлицата при кучето

Ветеринарят ще ви разпита откога е започнала кашлицата при кучето, дали има и друга симптоматика, на колко години е животното, както и дали има някакви други патологии. Заедно с това ще се направят различни изследвания, за да се изясни клиничната картина и да може да се предприеме адекватно лечение на заболяването. Най-често се прави бактериологично и цитологично изследване на храчката, бронхоскопия, рентген и ЕКГ.

Едни от медикаментите, които се използват в този случай, са имуномодулиращите лекарства, антибактериални, антивирусни препарати и отхрачващи. Голямо значение има и видът на кашлицата, а именно дали е сутрин или вечер, дали е влажна или суха и така нататък.

Всичко това може да помогне за поставянето на конкретната диагноза заедно със извършените изследвания. В зависимост от състоянието могат да се предпишат и други медикаменти, а именно като противовъзпалителни, сърдечни препарати, противовирусни, антихистамини, обезболяващи, антипиретици и други.

Обикновено кашлицата не е самостоятелен симптом, а е придружена и с други прояви на заболяването. След като се идентифицира причината, трябва да се започне лечение веднага, за да може да се минимизира шанса от усложнения, както и по-бързо да се възстанови кучето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest