Miau.bg»Статии»Рибки»Аквариуми и Терариуми»Наръчник на начинаещия акварист

Наръчник на начинаещия акварист

Наръчник на начинаещия акварист

Аквариумът в дома е нещо, което веднага привлича погледа на посетителя. Красотата на рибките, спокойната вода и едно съществуване на водните обитатели сякаш в безвремие успокоява мисълта и предразполага към релакс.

Това парченце от Рая ни напомня, че не всичко е в динамиката и забързания живот, част от красотата на природата е в съзерцанието, което носи наслада.

Тази истина е забелязана отдавна от хората, които са превърнали отглеждането на декоративни рибки у дома в хоби, устояло на времето. То датира отдавна и е интересен момент от човешкия досег с природата.

Акваристиката като хоби

Древните китайци са първите документирани акваристи. Те били силно впечатлени от една разновидност на златистата каракуда, наречена цзиюй. Отглеждали тези красавици в изкуствени водоеми.

През 1611 година европейците за първи път внесли от Китай златни рибки, а 8 години по-късно те попаднали и в Англия, а накрая и във Франция.

Не само китайците отглеждали рибки, такава практика имало и в Древен Египет, а старогръцките учени много сериозно изучавали морските обитатели. Риби били държани в изкуствени басейни и в Рим, където са правени опити за опитомяването им, за което свидетелства Цицерон.

Всичко това доказва, че акваристиката е много древно занимание, което дава ценни сведения за морския свят и в същото време въздейства положително върху психиката и цялостното здравословно състояние на любителите на декоративни рибки.

Наръчник на начинаещия акварист

Отглеждане на рибки
Снимка: Zucky123/pixabay.com

Акваристиката е лесно изпълнимо и не скъпо занимание. Освен искреното желание и интерес към водните обитатели, за които трябва да се научи основното, необходими са стъклен съд, филтрация, осветление и отопление. Разбира се, и рибки, които да оживят тази приказна среда.

Избор на аквариум

За абсолютния аматьор малкият съд е добра идея. Аквариумът може да бъде превърнат в акцент на стаята, в която се помещава. Дали да бъде правоъгълен, кръгъл или шестоъгълник е въпрос на личен вкус на притежателя. Много оригиналност има в тези, които са комбинирани с нощна лампа и това превръща съда в един приказен свят, който ни отвежда към света на сънищата.

Дизайнерските изработки пък създават усещане за съвършенство и чудесно се вписват в модерния интериор.

Аквариум може да се постави и в детската стая. Той ще бъде прозорчето към детската фантазия, където приказният и истинският свят си дават среща.

Окачените аквариуми, тип картини, навлизат все по-широко. Могат да се поставят навсякъде и са магнит за вниманието.

Вместимостта на аквариума на начинаещия акварист е най-добре да бъде минимум 40, максимум 70 литра. Така ще има достатъчно пространство за рибките, защото недостатъчното жизнено пространство е първата причина избраните с толкова любов първи домашни любимци бързо да измрат.

Алгоритъм за стартиране на аквариума

След като е избран самият съд, трябва да се набави останалото оборудване, за да се създаде аквариум.

- Грунд - след като аквариума е позициониран на мястото, където ще стои, се насипва грунда. Това са дребни камъчета, които се поставят на дъното в слой около 5 сантиметра. Големината им не бива да надвишава 3-5 милиметра, защото корените на растенията, които ще се сложат вътре, ще загният при насипване на пясък. Само ако ще се отглеждат Африкански цихлиди това изискване може да не се спазва.

Съвети за неопитни акваристи

- Аранжиране на аквариума - това са камъчета, мостчета и други декоративни елементи, които младият акварист предварително е избрал.

- Водата в аквариума - не се налива директно вода от чешмата. Тя трябва да бъде предварително подготвена на необходимата температура, за да се адаптират по-добре растенията. Оптималната е 25-27 градуса. За да не се развали подредбата в аквариума практичен съвет е да се постави някакво съдче на дъното върху грунда и да се сипва в него, така водата ще се налива постепенно.

- Растения в аквариума - когато е налята част от водата е време да се засадят избраните растения. Колкото повече са те, толкова по-малко проблеми ще има в аквариума. Добре е да бъдат основно бързо растящи. Предложения в тази посока са валсинерията, егерията, роголистника, а също агрофилата.

- Помпа за аквариум - водата в аквариума има нужда от постоянно филтриране. Той ще работи непрекъснато и трябва да бъде съобразен с вместимостта на съда и вида рибки, които ще се отглеждат. Дебитът на филтъра трябва да бъде такъв, че да може да обръща 3-4 пъти обема на водата в съда за 1 час. За големи или хищни риби филтрацията е много сериозна.

- Осветление за аквариум - въпросът е по колко часа да работи то? В началото може да се пуска за 6 часа и в следващите няколко дни да се стигне до 8 часа. Не бива да се форсира осветяването, защото така ще се стимулират водораслите. Добрите условия за растенията са подходящи и за водорасли.

- Отопление на аквариума - температурата от 25 до 27 градуса е постоянна и трябва да се следи, за да се регулира отоплението.

Следва на аквариума да се даде време, за да се образува така нареченият азотен цикъл. През това време може да се осигурят тестове, с които да се следят параметрите на водата. Така акваристът ще добие представа кога съдчето е готово да приеме първите си обитатели.

Въвеждане на рибите в аквариума

Преди да бъдат пуснати рибките да плуват вътре, те трябва да бъдат подбрани. Това е може би най-акуратната дейност от всички.

Рибките, които ще съжителстват, се подбират по големина, по начин на живот, по изискване към параметрите на водата и цялата среда. Съвместимостта на рибките е важен въпрос, който трябва да се проучи добре преди да се подберат видовете рибки за аквариума.

Аквариумни рибки
Снимка: hrohmann/pixabay.com

Рибите се пускат в аквариума постепенно, в никакъв случай това не бива да се прави наведнъж. Добре е да се даде преднина на устойчиви и непретенциозни рибки. Останалите се добавят едни по едни, за да не се наруши стабилността в съда. Веднага след като се пуснат първите обитатели се пуска и помпата за въздух.

Не трябва да се забравя, че първоначално създадената среда е нестабилна и много лесно може да бъде нарушена с някое необмислено действие.

Добре е торенето на растенията с таблетки да бъде стартирано около месец старта на самия аквариум и то с дози под препоръчителните, за да се запази относителното равновесие в съда.

Рибките се хранят и наблюдават непрекъснато, трябва да се реагира своевременно, ако се забележи проблем.

Няколко съвета към начинаещите акваристи

- Всяка новозакупена рибка трябва да престои около 2 седмици в отделен съд, преди да се добави в аквариума, за да има време за адаптация.

- Новите растения е добре да се дезинфекцират със слаб разтвор от калиев перманганат и да се измият добре преди да се поставят в аквариума.

- Рибките не бива да преяждат, нито да гладуват.

- Попадането на примеси като алкохол, вар при ремонт или други частици е фатално за рибките.

- Рибките не понасят закаляване. Температурата винаги трябва да бъде постоянна.

- Декоративните водни обитатели имат нужда от витамини и такива трябва да им се дават редовно.

- Не бива да се пипа рибка с голи ръце, има специални малки кепчета, с които се местят или прибират в аквариума, ако изпаднат на земята.

Това бяха някои от най-важните съвети за неопитни акваристи. Не забравяйте, да взимате рибки и техника от специализирани места. Така ще получите адекватна информация, когато да ви помогне. А ако се чудите откъде да се сдобиете с такива водни обитатели, разгледайте тези обяви и цени за декоративни рибки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest