Miau.bg»Статии»Рибки»Породи Рибки»Черна Молинезия

Черна Молинезия

Черна молинезия
Снимка: ruinemans.com

Сред акваристите се наблюдава голямо разнообразие в предпочитанията към определен вид аквариумни рибки. Най-вече предпочитанията се подчиняват на цветовото разнообразие, защото една пъстроцветна феерия в аквариума привлича интерес.

Друга причина за засилено желание към притежаване на даден вид са особености на нейната визия като интересно издължени перки или характерно тяло, както и необичайни издължения или наличие на много гръбни перки.

Сред акваристите има интерес и към характера на рибките като често се предпочитат по-активните видове и особеностите на начина им на живот предвид намеренията за наблюдение през деня или през нощта, в горния край или дъното на съда.

Начинаещите акваристи обикновено се интересуват от отглеждането на рибките, по-лесните и непретенциозни сред тях се радват на по-голям интерес. Но все пак собствениците на аквариуми търсят най-вече съчетаване на повече възможности - лесни за отглеждане рибки, които представляват интерес с външния си вид, с начина си на живот и са издръжливи и активни дълго време. Тези изисквания са изпълнени от един интересен вид сред аквариумните рибки - черна молинезия. Ето някои подробности за нея.

Класификация и произход на молинезията

Видът молинезия е представен в акваристиката за първи път през 1899 година и веднага предизвиква интерес. Той нараства непрекъснато и скоро непретенциозната гостенка от Новия свят се превръща в една от най-широко разпространените декоративни рибки в света.

В природата тези рибки обитават различни водни басейни, те могат да бъдат наблюдавани както в малките рекички, езерца, така и в малки потоци. Представители на този вид има и в бракичните води, където намират водорасли и фитопланктон.

Първоначално молинезии са били виждани само в родната им Северна и Южна Америка, но по-късно ги разпространяват в други държави - Израел, Колумбия, Япония, Тайван.

Заедно с плати, гупи и хелери, те принадлежат към семейство Рoecilia. Могат да се кръстосват с останалите членове на семейството. Молинезията е разпространена в 3 разновидности:

- Черна молинезия, наричана още лирова, мраморна или късоплавна

- Високоплавна молинеза

- Молинезия велифера

На външен вид те са сходни със своите братовчеди хелери и гупи, но молитата, както още наричат молинезиите, показват тенденция да са малко по-едри и по-енергични. Те също са с подчертана индивидуалност и агресивност, сравнени с платите примерно, които изглеждат по-послушни.

Класификация е описание на черна молинезия

Грижи за черната молинезия
Снимка: ruinemans.com

Poecilia sphenops е латинското наименование на черната молинезия, по-често наричана обикновена. Тя е най-малката от трите вида. Представлява меланистична порода, която е черна навсякъде. Тя е една от най-известните аквариумни рибки и е толкова лесна за отглеждане, както са гупите.

Черната молинезия е култивирана порода и се е адаптирала отлично за живот в аквариумни условия.

Родният обхват на черното моли е на север от Венецуела и Колумбия до Мексико с изолирани популации на някои карибски острови. Дивите днес са рядкост, а тези, които се продават, се развъждат масово в Далечния изток и Източна Европа. Има въведени някои диви популации в САЩ, Япония, Сингапур и други.

Как изглежда черната молинезия?

Цветът на тази риба омайва наблюдателя. Това е дълбок, кадифен, въгленово-черен цвят. Интензивно оцветени са също очите, устните и перките на рибката. Особено ценени сред акваристите са екземплярите с черешова ресница и несъчетани перки.

Черната молинезия има странично сплескано сравнително широко тяло, като при женската коремът е видимо по-изпъкнал. Мъжката е по-дребна.

Ако се отглеждат правилно, те достигат до около 6-10 сантиметра дължина.

Половият диморфизъм се наблюдава и по отношение на перките. Мъжките черни молинезии имат по-големи гръбни перки от женските и това улеснява разпознаването на пола.

Мъжките освен това имат модифицирана анална перка, гоноподиум.

Тези рибки са дълголетни, могат да доживеят до 5 години.

Поведение на черната молинезия

Черната молинезия принадлежи към живораждащи риби. Това са миролюбиви и енергични плувци, които живеят на групи с други аквариумни обитатели от техния вид или други живородки. Мъжките понякога се карат помежду си, но не са толкова агресивни, че да се стига до наранявания.

Живеят без проблем с други екземпляри с подобна на тяхната големина и със същите изисквания към качествата на водата. Обикновено може да им се любуваме в един съд с коридорас, тетри и други Харациди, които предпочитат по-твърда вода.

Неподходящо е съжителството на молинезии със златните рибки и някои по-агресивни аквариумни рибки.

Черните молинезии не се разбират със златните рибки

Грижи за черната молинезия

За да им се създадат подходящи условия за живот, черните молинезиии трябва да се държат в аквариум с вместимост около 100 литра. Ще понесат добре тропически температури от 24 до 30 градуса.

В идеалния случай водата трябва да бъде леко кисела, до леко алкална, pH от 7, 2-8, 2, а твърдостта от 11 до 30 dGH. Трябва да се помни, че те не обичат меката вода и затова винаги акваристът трябва да се придържа към по-твърда. Черната молинезия ще бъде търсена в горните и средните части на такъв аквариум.

Тези рибки се чувстват комфортно в съд с вода, където има обилна аквариумна растителност. Тя им осигурява подходящи места за отдръпване и скриване. Препоръчват се бързорастящи видове, които стигат до повърхността на водата.

Хранене на черна молинезия

Черните молинезии са основно тревопасни рибки. Хранят се с фина растителна основа на люспи. Черните молинезии ядат и водорасли, както и червеи и затова някои акваристи са склонни да ги определят като всеядни. Може да им се дава както суха и гранулирана, така и замразена храна за рибки.

Размножаване на черна молинезия

Тези аквариумни обитатели се размножават сравнително лесно, дори може да пренаселят общия аквариум. Те са живородни и след раждането малките са напълно самостоятелни и се хранят с храната на възрастните.

Желателно е на 1 мъжки да се осигури компанията на 2-3 женски, защото ако мъжките са повече, непрекъснато притесняват женските. При размножаване е добре да се поддържа температура на водата от 26 градуса.

Гестационният период е около 28 дни, след което се раждат от 20 до 150 малки, но най-често от 20 до 60 рибки.

Ако малките бъдат оставени в общия аквариум, те ще бъдат изядени от по-големите обитатели. Най-добре да се осигури отделен аквариум на майката, където бременната черна молинезия да роди, а после да бъдат преместени, но в големия съд трябва да има достатъчно места за укритие за тях, ако няма възможност да се отдели майката и малките да растат необезпокоявани.

Болести при черната молинезия

Молинезиите имат по-ниска устойчивост на гъбични инфекции от други видове аквариумни рибки. Тъй като черните молинезии могат да боледуват от всички тропични болести, най-добре средата им на живот да наподобява естествената, за да се предпазят.

Стресът е една от основните причини за болестите по аквариумните рибки и затова добрите укрития ще намалят силно нивата на стрес.

Качествената и разнообразна храна също е условие да се чувстват добре.

Добре е при всяка промяна да се добавя субстрат, растения или укрития, които са добре измити, за да могат рибките по-лесно да понесат промените или новите обитатели, които се добавят.

Всички модификации на черната молинезия са по-слаби генетично. Красивите извити перки вървят с по-слаба устойчивост и по-кратък живот.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Популярни