Miau.bg»Статии»Мъници»Зайчета»Най-популярните породи зайци

Най-популярните породи зайци

Най-популярните породи зайци

Сред любителите на домашни любимци зайците се очертават като третият най-популярен домашен любимец във Великобритания, в съседство само с кучета и котки. Смята се, че 2% от възрастното население на Обединеното кралство притежава заек за домашни любимци. Това не е изненадващо, защото зайчета са умни, игриви и страхотни другари.

Не всички зайци са еднакви. Те могат да споделят някои прилики във външния вид и поведението, но различните породи идват с различни физически характеристики и личностни черти. Те също изискват различни нужди от грижи.

Определихме най-обичани породи зайци въз основа на популярността и пригодността като домашни любимци у дома, така че потенциалните собственици да намерят най-доброто съответствие.

На света има минимум 305 признати породи домашни зайци и възможно стотици повече, които не са известни към момента. Зайците са третият най-предпочитан вид домашен любимци.

Те са пухкави сладури, които са идеални за семейства с деца или хора, които нямат време да разхождат домашния си любимец. Зайците са по-спокойни, прекарват доста време в клетка и няма да правят бели в апартамента.

Това също ги прави доста предпочитани като домашни любимци. Сред тях обаче има няколко породи зайчета, които са по-популярни от останалите. Това са най-популярните породи зайци.

Заек

Американски заек

Американските зайци са най-популярните за отглеждане, тъй като те не изискват никакви по-особени грижи, а и са доста приятелски настроени. Разбира се, както всички други зайци, те се нуждаят от разнообразно хранене на заека, свежа вода и рутинни проверки при ветеринар, но това се отнася и за всички други породи. Единственото, от което се нуждае по-специално американският заек, е клетка за заек или къщичка с достатъчно място за размерите му. Или ако в клетката няма достатъчно място, за да може да се разхожда, тогава е добре да го пускате да се разхожда в стаята под постоянно наблюдение.

Калифорнийски заек

Това е порода големи зайци, които са подходящи за отглеждане както вътре, така и в двора. Това е така благодарение на гъстата им козина и подкозина. Тя е твърда на пипане и обичайно е бяла със сиво или черно оцветяване по крайниците, носа и ушите на заека. Но също така гъстата им козина се нуждае от редовно сресване – поне веднъж в седмицата. А в периодите на смяна на козината дори и по-често. Калифорнийските зайци са обичайно тихи и спокойни, но когато свикнат с хората, около тях могат да бъдат много любвеобилни и игриви.

Английски Лоп

Зайците от тази порода са интересни с многото вариант на окраската си. Повечето питомни зайци нямат толкова разнообразни цветове и шарки, колкото английският лоп. Освен това те са доста интелигентна порода и подлежат на дресировка много повече от други. Игривият им и дружелюбен характер ги прави добър приятел както за по-малките деца, така и за възрастните. Тази порода зайци е средна по размер, но ушите им са доста дълги и това води до честото им настъпване. За да се предпазят ушите на животинките, трябва често да им се режат ноктите и да не се оставят на студени температури, така че да не измръзнат, докосвайки пода.

Заек холандско джудже
Снимка: pixabay.com

Заек Холандско джудже

Зайчето-джудже от Нидерландия е една от най-дребните породи зайци. Козината им варира в цвят и шарки, а те обикновено тежат около 2 килограма. Имат изключително къси уши и меки кожухчета. Тази порода е друга, наблюдавана в заешки изложби, но също така е отличен избор за семеен домашен любимец. Те са най-щастливи по двойки, така е желателно да си вземете 2 зайчета.

Заек Белгийски великан

Този нежен гигант е известен като универсален заек (използва се за заешко месо, шоу, козина, домашен любимец ). Не е рядкост да видите фламандски гигант да играе с кучета и дори да се гушка с тях, ако живеят заедно. Децата на всяка възраст се насърчават да ги отглеждат за домашни любимци, но не се опитват да ги носят поради размера им. Те могат да надминат 22 кг.

Ангорски заек

Ангорски заек

Ангорските зайци са известни със своите изключително мека заешка козина, която се използва за направата на богата вълна. Различните видове ангорски заек са популярни избори за отглеждане като домашни любимци, с различна степен на поддръжка, необходима за така ценената им козина. Четири са признати от Американската асоциация на развъдчиците на зайци: Английска Ангора, Френска Ангора, Гигантска Ангора и Сатенена Ангора. Известно е, че ангорските зайци имат по-приятелска и игрива природа от другите зайци. Те се справят най-добре, когато имат приятел, независимо дали това е друг заек или котка например.

Белгийски заек

Проследявайки корените си до 18-ти век, белгийският заек е една от най-старите породи зайци. Вирее най-добре на открито с достатъчно пространство и сено. Смята се, че изисква висока поддръжка, най-вече поради нервната си личност - известно е, че лесно се плаши, ако хората не се държат правилно, преди да се приближат до него.

Заек лъвска глава

Заек Лъвска глава

Заек лъвска глава и гривата му бяха наскоро въведени в САЩ, през 90-те, след като стана популярен в Европа. Друг чудесен избор за наематели на апартаменти, този малък заек тежи около три килограма и може да живее до 10 години. Семействата могат лесно да посрещнат този малък лъв в дома им.

Новозеландски бял заек

Новозеландският бял заек често се бърка с белия заек във Флорида, който има новозеландско потекло. И двете имат чисто бяла козина по цялото си тяло, с розови очи. Новозеландският бял заек е по-стара и по-голяма порода. Те обикновено тежат около 10 килограма. Новозеландският бял заек има сладка природа и е лесен за грижи.

Заек Мини Рекс

Като миниатюрна версия на заека Рекс, Мини Рекс доби голяма популярност. Със сладка муцунка и козина, описана като „живо кадифе“, Мини Рекс е страхотен домашен любимец. Известната му козина е гъста, плюшена и много мека на допир. Цветовете на заека включват черно, сиво, кафяво или бяло.

Това бяха някои от най-известените породи зайци, които могат да се отглеждат като домашни любимци. Както виждате тези животинки идват във всякакви размери, разцветки, дължина на косъма. Но при избора на домашно зайче вземете предвид не само външния вид на животинката, но и поведението на заека. Все пак трябва начинът ви на живот да си съвпадне с този на вашия домашен любимец.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest