Miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Популярни породи бели кучета

Популярни породи бели кучета

самоедът е популярна порода бяло куче

Кучетата са били част от живота на хората толкова дълго време, че едва ли можем да си представим живота без тях. Някои породи са изчезнали с годините, други са се появили на тяхно място. И всичко това благодарение на внимателно чифтосване, а понякога дори и чист късмет.

Цялото това разнообразие сред тях е до голяма степен благодарине на хората, тъй като ние сме доста педатнични що се отнася до избора си за домашен любимец. Някои стопани избират кучетата си според вродените им качества, други според ролята, която породата е свикнала да поема, трети съдят изцяло по външния вид.

Няма спор, че всяко куче има своя чар, но безспорно кучетата с бяла окраска са били особено популярни както в миналото, така и днес.

Затова сме ви подготвили кратък списък с едни от най-популярните породи кучета с бяла козина.

1. Самоед

Самоедите първоначално са били развъждани в Сибир с цел лов и теглене на шейни. Тяхната козина се дели на два пласта. Външната е дълга и пухкава, а вътрешната е мазна - това им помага да поддържат по-висока температура на тялото дори при изключително лоши температурни условия.

Самоедите са упорити и много енергични кучета с бяла козина. Това обаче не означава, че те не могат да станат страхотен домашен любимец. С правилния собственик те могат да се превърнат в лоялен, любящ член на семейството.

2. Малтиец

Малтиецът е едно от най-известните породи малки бели кучета. Той има дълга, права, гладка козина и изобщо не се страхува от по-големите кучета. Ако търсите куче, чиято козина не пада много, малтиецът би бил перфектния избор.

Те са любящи кучета “играчки” с прекрасен темперамент към хората и най-вече към стопаните си. Но ако притежавате и други кучета имайте предвид, че Малциецът може да не се разбира също толкова добре с тях.

3. Бишон Фризе

бишон фризе е бяло куче

Кучетата Бишон Фризе са били отглеждани специално за френски аристократи, но по време на революцията хората почти са забравили за тях. Тези кучета са известни с безупречната си бяла, къдрава козина, която ги кара да изглеждат като плюшени играчки.

Преди да си вземете такова куче имайте предвид, че ще ви се наложи да плащате редовно за подстригване на кучето и ще трябва да го решите почти всеки ден.

4. Померан

Подобно на Бишон Фризе, помераните също са били любимци сред аристокрациятта. Издължената муцуна, енергичният характер и великолепната козина са част от нещата, което е правило кучето померан много търсено както преди, така и в днешни дни.

5. Пиринейско куче

Първоначално те са били отглеждани да пазят овце и друг добитък в планински местности, но днес характерът им е далеч по-мек и от тях стават внимателни закрилници на дома. Заради ненарушимото си спокойствие някои ги смятат за пасивни, но когато тези кучета усетят, че стопаните им имат нужда от тях или са в опасност, пиринейските кучета се променят напълно.

Дебелата им козина е устойчива на различни атмосферни влияния, а цвета не изцяло бял - обикновено бялото е придружено от различни нюанси на жълтеникаво-кафяво и сиво.

6. Куче Акбаш

Кучето Акбаш се е отглеждало още през 300 г. пр.н.е. в Турция и с цел пазене на добитък. Темпераментът, размерите и здравината му го правят идеален кандидат за ролята. Едни от най-известните черти при Кучето Акбаш е, че то е подозрително и грижовно. Тъй като тези кучета са били отглеждани като работещи кучета те са станали особено бдителни към непознати.

Ако сте решили да си вземете Куче Акбаш то се пригответе да решите това куче всяка седмица и до три пъти седмично, тъй като козината им пада доста.

7. Японски шпиц

Японският шпиц е малко, но пламенно куче. Не се подлъгвайте по размер им - те са отлични кучета пазачи притежаващи увереност, която далеч надминава физическия им размер. Шпицовете се нуждаят от много упражнения, защото имат много енергия. Нужни са им поне 1 час упражнения всеки ден, в противен случай те могат да станат неспокойни.

Те са идеални за хора, които харесват външния вид на самоедите, но не искат или не могат да се справят с голямо куче.

8. Далматинец

От появата си в Холивуд в анимацията и филма “101 далматинци” през 1996 г. тези кучета са сред най-обичните породи както при децата, така и при възрастните.

Отличителната им бяла с черно козина веднага се разпознава. Те са силни, активни кучета, които се нуждаят от много упражнения и внимание.

9. Хаванска болонка

популярна порода бяло куче - хаванска болонка

Интересно е, че хаванската болонка е единствената местна порода кучета в Куба. Те всъщност са кръстени на столицата на Куба, Хавана. Хаванска болонка е и братовчед на кучетата от породата Бишон Фризе. Те имат жив характер и обичат да прекарват време в игри със стопаните си, което е причината за повишения интерес към тях от страна на младите жители в градовете.

Козината им може да бъде в най-различни цветове, включително черно и сребристо, червено и светлобежаво. Въпреки това те са най-известни с визията си в бяло.

10. Чихуахуа

Чихуахуа е без съмнение най-известното куче “играчка” по света. Представителите на тази порода бели кучета често биват описвани като интересни, забавни и душата на компанията. Характерът им е миличък, но имайте предвид, че изискват много внимание.

Поради малкия си размер тази порода може да страда от редица заболявания, така че преди да си вземете чихуахуа се уверете, че сте готови за всичко и проучете добре развъдника, от който сте си харесали кутре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest