Miau.bg»Статии»Котки»Породи Котки»Британска късокосместа котка

Британска късокосместа котка

Британска късокосместа котка
Снимка: ToNic-Pics/ pixabay.com

Всеки е бил дете и помни Чеширския котарак в популярната книга на Луис Карол за Алиса в страната на чудесата. Едва ли обаче всеки се сеща да се запита каква порода котка е симпатичният герой от книжката?

Всъщност вдъхновението за този герой идва от Британската късокосместа котка. Тя е толкова популярна, че и други любими герои могат да бъдат идентифицирани като британци, както наричат накратко породата. Не можем да подминем Гарфийлд, който е в компанията на своята приятелка, Британска късокосместа Арлин и много други.

Британската късокосместа е родословна версия на традиционната британска домашна котка, добре представено тяло, плътна козина и широко лице. Най-познатият вариант е така нареченото Британско синьо, представено от плътно сиво - синьо палто, оранжеви очи и опашка със средна големина.

Породата е разработена в широка гама от други цветове и модели, но все пак синьото е най-популярно.

Какво можем още да научим за популярната порода писанки?

Произход и развитие на породата Британска късокосместа котка

Британската късокосместа е една от най-древните породи котки, които са известни на развъдчиците. В момента тя е най-популярната порода в своята родна страна, регистрирана от Управителния съвет на Обединеното кралство на котешката асоциация.

Произходът на породата най-вероятно датира от І век след Христа, което я прави една от най-древните породи котки, които са идентифицирани в световен мащаб. Най-напред се смята, че произхождат от римските котки, внесени в Британия от римляните.

Сега тази представа е коригирана. Смятат ги за местни британски котки, които не са внесени от Рим.

Отглеждане на британска късокосместа котка

В процеса на еволюцията тази местна котка се кръстосва с европейската дива котка. През вековете техните изолирани по естествен начин потомци се развиват в големи, здрави котки с къса, но много гъста козина, за да издържат на климатичните условия на Британските острови. Смята се, че съвременната Британска късокосместа е непроменена от този първоначален тип.

Селективното развъждане на най-добрите образци от типа започва през ХІХ век, като акцентът пада върху класическия вече синьо-сив тип, който е известен като английски тип, за разлика от по-светлия, наричан понякога руски тип.

Сочи се Харисън Уиър като първи почитател на стандартизираната синя версия, а други изследователи смятат, че са участвали и групи от други животновъди.

Новата Британска късокосместа е представена на първото по рода си котешко шоу, проведена през 1871 година и още тогава се радва на голяма популярност.

Към 199 година с внасянето на персийските и други породи, Британската късокосместа губи популярност и фондът става критично нисък.

Животновъдите смесват персийци в кръвните линии на британците и така стават основа на британците с дълга козина.

След войните британските животновъди работят по възстановяване на истинския британски тип. Според данните сега класическата британка отново е най-популярната котка в своята родина.

Как изглежда британската късокосместа котка?

Британската късокосместа котка е сравнително мощна на вид голяма котка. Тя има широки гърди и силни добре поставени крака със заоблени лапи.

Опашката на котката е със средна дължина и тъп връх.

Главите на котките от тази порода са големи и заоблени, с къса муцуна, широки бузи и големи кръгли очи, оцветени в медно оранжево и се отличават от цвета на палтото. Големите им уши са широки и разположени широко.

Британското синьо може да бъде сбъркана със сивия шотландски фолд. Различават се обаче по ушите си.

Тази порода се развива сравнително бавно. Пълното им физическо развитие настъпва на около 3 години.

Наблюдава се сексуален диморфизъм, мъжките са между 4.1 и 7.7 килограма, а женските са между 3.2 и 5.4 килограма.

Козината е една от определящите характеристики на породата. Тя е гъста, но няма подкосъм. Това прави текстурата да прилича на плюш, а не да бъде вълнеста или пухкава. Прилича на твърда, хрупкава купчинка, която се чупи около тялото на котката, докато се движи.

Независимо, че синьото е запазен цвят за британките, те се срещат и в много други цветови вариации - черно, бяло, кремаво, сребристо, златисто, а вече и канела. Има и шоколад и люляк. Признати са всички цветове и шарки.

Характер на Британска късокосместа котка

Британките са лесна за гледане и добра по характер порода. Не са толкова закачливи и активни като други породи, но са предани на стопаните, сладкодумни, напълно безопасни са около други породи котки, домашни животни и около деца.

Те обичат да бъдат близо до своите стопани, но когато са оставени сами, не страдат прекомерно, тъй като обичат собствената си компания и тя им е напълно достатъчна.

Известни са като мързелива порода котки. Обичат да се излежават, да си почиват и могат да прекарат по-голямата част от деня в сън.

Те не обичат да бъдат вдигани и носени, но ако си играят, ще понесат такова въздействие върху себе си.

Изискват минимални усилия за отглеждане и са котки, които трябва да се гледат само на закрито.

Предразположени са към котешко затлъстяване и затова е нужно по-стриктно да се следи диетата на котката си.

Средната продължителност на живота им е 14-20 години. Дават се цифри и около 12 години. Във всеки случай принадлежат към дълголетниците сред котешкото царство.

Порода британска късокосместа котка
Снимка: 9685995/ pixabay.com

Здравословни проблеми при Британска късокосместа котка

Хипертрофичната кардиомиопатия може да бъде проблем при тази порода. Проучване, проведено в Дания на 329 котки показва, че 20.4 процента от мъжките и 2.1 процента от женските страдат от хипертрофична кардиомиопатия. Около 6.4 процента от мъжките и 3.4 процента от женските са оценени като критично застрашени. Затова изследването за тази болест е задължително за животновъдите, преди избор на екземпляри за разплод.

Смята се също, че породата е изложена на риск от поликистозно бъбречно заболяване и той е доста висок. Носещата честота сега е около 1 процент.

По всички останали възможни заболявания Британската късокосместа показва средни нива, тоест не е силно застрашена. Като цяло е здрава и енергична порода с добра продължителност на живота.

Кастрирането на котката и обезпаразитяването на писаната са добра практика при взимането на домашен любимец от породата, но не трябва да се забравя, че кастрираните британски котки доста често стават със свръх тегло.

Редовното ваксиниране също се препоръчва гореща от ветеринарите, нищо, че породата най-често се гледа само в дома. Това гарантира доброто здраве на домашния питомец.

Заради своята интелигентност породата е любима на треньорите, а в рекламите много често избират точно представители на британците. Способни са да научат малки трикове, което ги прави много симпатични на хората.

Грижи за Британска късокосместа котка

Гъстата и къса козина на британките предполага, че грижите за тях не изискват време и усилия. Самата порода е максимално чистоплътна, те отделят много време за своя външен вид. Това освобождава стопаните от прекомерни усилия за поддръжка.

Няма нужда от редовно разресване или често къпане, а и тази котка не е склонна да се мокри често.

Почистването на очите на котката и ушите е както при останалите породи - периодично. Разресването, когато се прави, е по-скоро изчеткване на козината от полепнала прах или други нечисти примеси.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest