Miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Най-дълголетните породи кучета

Най-дълголетните породи кучета

Най-дълголетните породи кучета
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
43.00 лв.
Виж ››

Един от най-трудните моменти в живота на един собственик на куче е времето, когато трябва да се сбогува с любимия си спътник, тъй като за нещастие кучетата не живеят толкова дълго, колкото хората.

Както при всяко животно, висококачествената кучешка диета, редовните кучешки упражнения и отличната грижа за здравето на кучето могат да удължат максимално живота им. Но генетиката също играе голяма роля.

Ето кои са най-дълголетните породи кучета:

Чихуахуа

Чихуахуа са една от най-дълголетните породи кучета. Много от тях живеят над 15 години, а някои дори над 20. Въпреки малкия си размер те обаче изискват много упражнения, психическа стимулация и тренировки. По принцип са здрави животни, но породата е предразположена към проблеми със сърцето и очите.

Дакел

Не е необичайно да срещнете дакел на възраст над 15 години. Всъщност именно дакел (на име Шанел) поставя рекорда на Гинес за най-старото живо куче. За нещастие Шанел умира през 2011 г. на 21 години. Но не е изключено дакелите да имат здравословни проблеми, свързани с възрастта, най-вече проблеми с гърба, които могат да се изострят при затлъстяване.

Той пудел

Той пудел
Снимка: pixabay.com

Дръзкият, интелигентен пудел играчка може да се превърне в страхотен домашен любимец, който може да доживее до цели 18 години. Но не трябва да подценявате нивата на енергия, които имат тези дребни кученца, както и количеството психическа стимулация, от която се нуждаят. Също така тази порода е склонна към ортопедични проблеми, както и към кучешки очни проблеми.

Джак Ръсел Териер

Джак Ръсел териер е друга малка порода, която може да живее до цели 16 години. Подобно на дакела, Джак Ръсел териерът е държал рекорда на Гинес за най-старо живо куче (след Шанел). Уили е бил на 20 години, когато е починал през 2014 г.

Ши Тцу

Приятелски настроено и лесно адаптивно, кучено Ши Тцу може да доживее до над 15 години. Тези кучета са били отглеждани специфично за придружители и не изискват много физическо натоварване - кратки ежедневни разходки и малко време за игра им е напълно достатъчно. Но имайте предвид, че освен ако не се подстригват редовно, дългите им козина се нуждае от ежедневно четкане. Породата по принцип е здрава, но е склонна към ортопедични и очни проблеми.

Малтийска болонка

Малтийска болонка

Малтийската болонка е изключително здрава малка порода, която може да доживее до 15 и повече години. Тези кучета се чувстват най-добре в компания и обичат да ги обгрижват, което също означава, че са предразположени към тревожност при раздяла или при дълги периоди, в които са сами. Но при правилно проведено поведенческо обучение е възможно да се приспособят към всякакъв начин на живот.

Йоркширски териер

Йоркширските териери са популярна интелигентна порода кучета “играчки”. Освен че са лоялни кучета и привързани към семействата си, те притежават обичайните териерни черти, включващи силни охраняващи инстинкти и доста вокален характер. Продължителността на живот при йоркширския териер често е над 15 години.

Померан

Помераните са приятелски настроени, но понякога се държат твърде смело и уверено за толкова малки кучета. Те са изключително лоялни към семействата си и често поемат ролята на куче пазач. Въпреки че нерядко са с трудни характери, доброто обучение би ги превърнало в страхотни домашни любимци, които могат да живеят 16 и повече години.

Шиба Ину

Шиба Ину

За средно голяма порода, кучетата Шиба Ину могат да имат сравнително дълъг живот - над 16 години. Тези кучета често притежават силна воля и резервиран характер, така че не са подходящи за всеки. Но те са чиста, тиха и лоялна порода. И като цяло са здрави, въпреки че са склонни към алергии.

Австралийско пастирско куче

Австралийското пастирско куче живее доста дълго в сравнение с други кучета с неговите размери. Продължителността на живота му може да достигне над 16 години. Тези кучета са изключително интелигентни и трудолюбиви, така че биха се чувствали отлично във всеки дом, който им осигурява участие в кучешки спортове или други активни дейности.

Това бяха най-дълголетните породи кучета. Помнете, че за да удължите живота на кучето си, трябва да обърнете внимание на храненето на кучето и всички останали грижи за него.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest