Miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Най-редките породи кучета

Най-редките породи кучета

Най-редките породи кучета
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
43.00 лв.
Виж ››

Трудно е да се каже колко точно породи кучета има по света днес. От шумния, хиперактивен пинчер до очарователния голдън ретривър, съществуват множество породи, от които да си изберем най-подходящия домашен любимец. И дори да сте сред най-големите любители на кучета и да можете да назовете почти всеки вид по име, обзалагаме се, че има няколко породи, за които не сте чували - или поне ще са ви нужни няколко минути, за да се сетите от къде идват и как се казват.

Ето кои са някои от най-редките породи кучета:

Тибетски мастиф

Тибетският мастиф е с огромни размери и благородна осанка, известен със своя сериозен, но добродушен характер, и впечатляваща козина на два пласта. Неговата страстна, бдителна и независима природа го прави отлично куче пазач.

Шведски валхунд

Шведски валхунд

Шведските валхунди са атлетични кучета, отличаващи се със своето послушание, ловкост, умения за проследяване и пазене на стада. Тази малка, силна и безстрашна порода се среща в различни цветове и с различни дължини на опашката.

Бедлингтон териер

Известен със своята къдрава и светла вълнена козина, Бедлингтон териерът прилича малко на агне. И все пак тази порода е много по-атлетична, отколкото изглежда, и обикновено се използва в състезания, както и за улов на вредители. Изящното телосложение на това куче му дава изключителна бързина и издръжливост.

Финландски шпиц

Тази пъргава и работлива порода прилича на лисица в много отношения. Финландският шпиц се отличава с изправени уши, плътна козина и гъста опашка, и може да се открие в гама от цветове вариращи от светло медено до наситено кестеняво. Породата е известна със своя интелигентен вид и бързи реакции. И е сред най-редките породи кучета.

Видрово гонче

Видрово гонче

Както подсказва името му, масивният другар е много способен плувец. Това куче има ципести крака и груба, двойна козина, което го прави чудесен ловец и на суша. Те са и отлични домашни любимци, тъй като са любознателни, весели и дружелюбни.

Норвежки Лундехунд

Норвежкият лундехунд е куче с неповторима порода - той има шест пръста на всеки крак, изправени нагоре уши, които може да контролира, и способността да накланя главата си назад дотолкова, че да докосне гръбнака си.

Чинук

Името Чинук означава "топли зимни ветрове" на Инуит. Благодарение на двойната си козина, на това куче винаги му е топло, дори в студа. Чинук се появява за пръв път в Ню Хемпшир като порода за състезания и теглене на шейни, съчетавайки силата на товарно куче и скоростта на по-леките състезателни кучета теглещи шейни.

Леопардова катахулка

Смята се, че тази често многоцветна или петниста порота е първата порода, отглеждана в САЩ. Тези кучета са кръстени на енорията Катахула в Луизиана и са се използвали за лов на глигани.

Азавак

Азавак

Това западноафриканско куче е свиреп защитник и пазач, и изключително добро в примамването на плячка. Тази порода има елегантна осанка и се отличава с къса козина, която идва в голямо разнообразие от цветове и маркировки.

Тайландски риджбек

Тайландският риджбек доскоро е бил известен единствено в родната си страна, но постопенно набира популярност навсякъде по света. Това, което го прави уникален, е гребена коса, растящ в обратна посока на козината му и спускащ се надолу по гърба. Само две други породи имат същата характеристика.

Муди

Това унгарско стадно куче е толкова активно, колкото и пъргаво. От него става отличен ловец, унищожител на гризачи, стадно куче и пазач, но като домашен любимец Муди е най-щастлив. Тази порода обича дълги разходки и тичане из отворени простраства без ограничения.

Турски пойнтер

Вероятно заради засилено чифтосване помежду си и малочисления им брой, Каталбурунът е едно от малкото кучета в света с разделен на две нос и виснали уши. Първоначално тези редки кучета са били отглеждани за лов в Турция.

Новогвинейско пеещо куче

Гвинейско пеещо куче

Новогвинейското пеещо куче получава името си от уникалния си тон на гласа. Освен необичайния си тембър, тази някога дива порода печели и репутация на отличен спътник благодарение на интелигентността и физическите си способности.

Карелско мечо куче

Финландското карелско мече куче е в топ 10 на най-разпространените породи в родината си, но е почти безизвестно извън родната си страна. В началото се е използвало за лов и като пазач, тъй като има бързи рефлекси и безстрашен характер. По света то е сред редките породи кучета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest