miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»Хранене на рибки - какво трябва да знаем

Хранене на рибки - какво трябва да знаем

Хранене на рибки

За милиони години съществуване рибите, както и останалите форми на живот, са се приспособявали към определен начин на хранене, който е в достатъчна наличност в тяхната естествена среда.

Аквариумните рибки обаче са напълно зависими от грижите на аквариста в това отношение.

Отглеждането на рибки е сериозно занимание. За да се радвате на здрави и щастливи гупи, скаларии, риба Бета, хелери, златни рибки, аквариумни сомчета, неонови рибки и др. видове, те трябва да бъдат хранени подобаващо.

Една от най-интересните и важни задачи е храненето на рибките по разумен и здравословен начин, съобразен с условията на живот и средата им. Както всички други живи организми, рибките се нуждаят от специално хранене, задоволяващо нуждите им и съобразено с условията на средата им. Защо различните видове рибки се нуждаят от специфичен начин на хранене?

Защо е важно правилното хранен на рибките

За да придобият обитателите на аквариума устойчивост към различни заболявания при рибките и паразити, важна роля играе гамата от храни със състав, максимално съобразен с условията на живот, като качество на водата, жизнено пространство, състав на популацията и други. Разнообразната и адаптирана храна гарантира доброто оцветяване, размножителната способност и продължителността на живот на обитателите на аквариума.

Неправилното хранене на рибките уврежда вътрешните им органи, отслабва имунната система и прави рибките податливи на стресови ситуации, водещи до заболяване.

Доброто хранене на рибките трябва да бъде комбинирано с уместен дизайн на средата.

Състав на храната на аквариумните рибки

Трябва да се има предвид, че в естествената си среда рибките намират огромно разнообразие от хранителни вещества. Всички източници на храна в условия имат общи съставки, които са жизнено важни за здравето. Познаването им ще гарантира добър избор за рибките в аквариум.

Протеин

Протеинът е елемент от изключителна важност за всеки жив организъм. Без него не може да има растеж.

Съставът на протеините е от аминокиселини, свързани във верига, като редът определя функцията на протеина в организма. Незаменимите за рибите протеини са 12 на брой. И всеки от тях трябва да присъства в достатъчни количества и пропорционално в състава на храната на рибките.

Останалите протеини, необходими за живота на рибките, се синтезират от тези 12 важни протеина. Протеинът е нужен не само за растеж, но и като източник на енергия, затова трябва да бъде в по-големи количествени съотношения, отколкото при топлокръвните животни. Месото от риба, скаридите, соевите семена са суровината - източник на протеин.

Храна за рибки

Полезни мазнини

Мазнините в храната на рибките са много полезен и лесен източник на енергия, необходим и за метаболизма. Рибите обаче не са способни да усвояват всеки тип мазнина, затова правилно е да се дават само тези, които са в течно състояние при оптималната температура, в която живее съответният вид.

Мазнините от топлокръвни животни са твърди, но тези от водни организми са идеални, защото освен това в тях се намират ненаситените мазнини, влияещи на растежа, здравето и цветовите нюанси. Някои растителни мазнини също са подходящи заради ненаситените мазнини в тях.

Въглехидрати

Те почти изцяло са растителни и се намират в захари, скорбяла и целулоза. Само растителноядните ги усвояват добре, но не и хищните, защото са със сложна структура. След топлинна обработка е възможно донякъде целулозата и скорбялата да бъдат усвоени.

Влакнини

Този компонент в храната няма хранителна стойност, но е баласт, важен за правилната работа на храносмилателната система, както и при човека.

Витамини и минерали за рибки

Този елемент също няма хранителна стойност, но е важен за метаболизма, за здравето, оцветяването и имунитета. Задължителни витамини за рибки са Е, А, С.

Хранителни навици на различните рибки

Златна рибка

Огромното разнообразие от видове аквариумни рибки и хабитати предполагат различия при хранителните навици на отделните видове. Според тези предпочитания рибките се делят на 3 основни групи:

- Месоядни рибки;

- Всеядни рибки;

- Растителноядни рибки.

Месоядните рибки се хранят предимно с жива риба. Повечето принадлежат към групата на всеядните или растителноядните.

Всеядните и месоядните риби имат по-къс чревен тракт, тъй като се хранят с лесно смилаема храна, богата на протеини.

Протеинът в храната на растителноядните рибки е около 30-35 процента. За храненето на всеядните риби мазнините трябва да бъдат 7-9 процента, а за растителноядните 3-5 процента.

Нужното количество въглехидрати пък е точно обратното. Растителноядните видове се нуждаят от много повече въглехидрати, отколкото всеядните.

Те имат много по-дълъг чревен тракт, който да смила растителната храна и затова и нивата на баласт трябва да са по-големи.

Когато преследват храната си, повечето риби следват инстинктивни поведенчески модели. Размерът, формата и положението на устата определят в голяма степен как се храни рибата. Тези, които се хранят на повърхността пренебрегват храната, паднала на дъното, докато дънните рибки не гонят плуващите парчета. Дори хищните, които имат по-големи усти, са избирателни. Добре е да се знае, че стратегията при хранене е предопределена от природата и се променя само частично в аквариумната среда.

Количества на храната за рибките

Основен принцип е рибките да не се прехранват, тъй като затлъстяването при тях води до смърт. Храната трябва да се изяжда за 1-2 минути. Младите екземпляри се хранят 3-4 пъти на ден, а възрастните 1-2 пъти.

Тъй като в природата те не могат да намират винаги храна, тялото им е пригодено за гладуване и затова е добре и в плен да има ден от седмицата, в който не им се дава храна. Ако на възрастни не се дава храна 1 седмица, те ще оцелеят спокойно, защото винаги намират храна в аквариума.

Неизядената храна или остатъците от нея се превръщат в амониеви йони, а те са опасен замърсител в аквариума. Затова умереното хранене ще осигури на рибките време да изядат всичко.

Видове храни за рибки

Рибки в аквариум

Пакетирана сушена храна - това е основният вид храна за рибки. В състава им са планктонът, зеленчуците, рибата, яйцата, различни животински продукти. Те са на гранули, люспи или таблетки.

Храната на гранули - тя е подходяща за по-едрите рибки. Храната на люспи е подходяща за всички видове, тъй като при потъването омеква и стига дъното, където се яде и от дънните рибки.

Храната на таблетки - тя е 2 вида. Такава, която се лепи на стъклото на аквариума, рибките се събират около нея и я кълват. Вторият вид се пуска в съда, тя потъва и дънните рибки я ръфат.

Таблетките може да се натрошат на толкова ситни парчета, колкото рибките могат да погълнат.

Хранене на рибки бебета

Новородените рибки се хранят с възможно най-ситната храна. Може да се закупи храна за новородени рибки.

Бебетата на живородните аквариумни обитатели могат да се хранят с много ситно стрита храна от тази за възрастните. Праха от храната, след като са нахранени възрастните, изтърсен в аквариума с новородени е достатъчен за тях.

Неонови рибки

Режим на хранене на рибките

Добре е рибките да бъдат приучени на някакъв хранителен режим. Както при хората е добре и подводните обитатели да се хранят по едно и също време. Не трябва да се пропуска информацията кои видове се хранят през деня, а кои задължително на тъмно в естествената им среда и това да се приложи и при отглеждането в плен.

Важни съвети при хранене на рибките

Основните изводи при хранене на рибки могат да бъдат концентрирани в няколко важни съвета:

- Не бива рибките да се прехранват;

- Разложена храна в аквариума е недопустима;

- Трябва да се използва най-подходящият вид храна за конкретния вид рибки;

- Режимът на хранене по едно и също време е норма;

- Младите рибки се нуждаят от повече протеини и по-често хранене от възрастните.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest