Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Грижа за здравето на Каракачанската овчарка

Грижа за здравето на Каракачанската овчарка

Българско овчарско куче
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Породата българско овчарско куче не е особено разпространено по света, макар че напоследък се наблюдава увеличаваща тенденция в търсенето му. Все пак каракачанските овчарки са най-популярни у нас. Те са перфектни пазачи на стада, много активни и социални животни. Каракачанското куче е известно обаче и със своя темперамент – ако не е съгласно с някоя команда, няма да я изпълни.

Все пак тези пухкави кучета биха станали неразделна част от вашето семейство, ако им дадете възможност. Те са много любвеобилни и се привързват към стопаните си.

Но ако сте решили да отглеждате българско овчарско куче, имайте едно наум – трябва да полагате грижи за него, както за себе си и децата си – да си играете с него, да го храните, да го обичате и най-вече – да следите здравословното му състояние.

В тази статия ще поговорим повече за най-често срещаните заболявания при каракачанките:

За съжаление, в световния печат няма много изследвания на тази порода. Като цяло се смята, че каракачанските овчарки са здрави и силни кучета. Предвид големия им размер, най-разумно е да се внимава за болести при едрите породи кучета.

Сред тях са:

Подуване

При това състояние кучето не може да си вземе дух, започва да слюноотделя повече и физически изглежда надуто (като балон) в областта на корема. Това подуване се появява заради изпълването на коремната кухина с газ.

В по-сериозните случаи има превъртане на стомаха на кучето на 360 градуса и да влоши ситуацията. Всяко животно с подобни симптоми незабавно трябва да посети ветеринар за животоспасяваща интервенция.

Ортопедични проблеми

Всички едри породи кучета са по-податливи на ортопедични проблеми, включително лакътня дисплазия, дисплазия, остеохондроза и остеоартрит.

Възпаления

Каракачанска овчарка

Някои кучета може да страдат от ушни или кучешки очни инфекции, които могат да бъдат предотвратени при добри превантивни грижи за здравето на каракачанската овчарка.

Ваксинация на кучето

Както всички кучета, така и каракачанките трябва да са ваксинирани. Първата ваксина се поставя на възраст между 6 и 8 седмици. Говорете с ветеринаря тогава и създайте график за ваксинация. Кучето трябва да се подложи на реваксинация още няколко пъти:

Между 11 и 13 седмица за: кучешка гана, инфекциозен хепатит и кучешки парвовирус.

Две до четири седмици по-късно се поставя още една ваксина за: лептоспироза; кучешки бяс.

Когато животното навърши 15 месеца, отново трябва да бъде ваксинирано за всички тези неща, изброени дотук. Такава ваксина се прави ежегодно оттук насетне.

Превенция

Като цяло не са известни генетични предразположености към определено заболяване при каракачанките. Важно е вие, като собственици, да се грижите за кучето – да му осигурявате пълноценно хранене и достатъчно упражнения.

Не забравяйте превенцията и профилактиката – те могат да спасят вашето куче. Когато забележите нещо необичайно в поведението на каракачанката – намален апетит, апатия, липса на желание за движение – се свържете с ветеринар. Решете козината на каракачанската овчарка. Така хем ще запазите козината му здрава и лъскава, хем ще може да откриете евентуални кожни заболявания при кучето.

Ако възнамерявате да си вземете кученце от породата, разгледайте тези обяви за каракачанска овчарка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest