miau.bg»Статии»Мъници»Други Мъници»Чести грешки при отглеждането на чинчила

Чести грешки при отглеждането на чинчила

Грешки при отглеждане на чинчила
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Чинчилите произхождат от планинските райони на Южна Америка. Те обаче могат да бъдат и чудесни домашни любимци – те са сладки, социални животни и лесни за отглеждане.

Въпреки това, много от начинаещите собственици правят еднотипни грешки при отглеждането на чинчила.

Всъщност чинчилите, подобно на други дребни гризачи като морски свинчета, хамстер, джербил, декоративно плъхче, могат да бъдат доста деликатни и лесно да се разболеят, дори от това, че са стояли на течение. А това може да бъде фатално за тях.

Ето кои са най-често срещаните грешки при отглеждането на чинчила:

Лошо позициониране на клетката

Прекалено топлото или прекалено студеното място може да бъде много лошо при отглеждането на чинчилата. Тези животни могат лесно да получат топлинен удар при температури над 30 градуса, но също така могат да замръзнат при температури под 10 градуса. Трябва да избягвате и течение, тъй като то може да причини пневмония.

Погрешно носене

Правилният начин да вземете и да държите чинчила е като поставите едната си ръка под тялото, с палеца около предния крак и поддържате тежестта с другата си ръка под задните части. Никога не дърпайте чинчилата за опашката, тъй като има много деликатни прешлени, които могат да се счупят лесно.

Не давате възможност да се къпе в прах

Въргалянето в праха е едно от най-важните неща за здравето на чинчилата. Освен това е много забавно за гледане. Трябва да им осигурявате възможност да се къпят в прах поне веднъж седмично.

Погрешна клетка

Избягвайте клетките с мрежа, защото чинчилите имат много малки крачета, които лесно могат да се подхлъзнат и да заседнат в мрежата. А това може да доведе до увреждане на крайника. Изберете клетка с твърдо дъно.

Прехранване

Много от собствениците обичат да глезят животинките и да им дават какви ли не лакомства. Но това може да навреди на животното. Лакомствата трябва да бъдат сведени до минимум. Хранете чинчилата най-много веднъж на ден. Никога не давайте храни с шоколад или захар. Това са вредни храни за чинчилите.

Не обезопасявате дома си

Чинчила

Има безброй много неща, които могат да бъдат опасни при отглеждане на чинчила. Всичко, което се движи – врати, хора, неща, които могат да паднат – са потенциални опасности. Кабелите също са много опасни, а чинчилите обичат да ги дъвчат. Растенията у дома също. Ако чинчилата хапне от фикуса ви, ще се натрови.

Не чистите клетката редовно

Чинчилите обичат да им е чисто и ще са нещастни, ако клетката им е мръсна. Лошата хигиена освен това може да причини инфекции и разнообразни болести при чинчилите. Чистете клетката най-малко веднъж на седмица. А купичките за храна и вода трябва да се мият всеки ден.

Не предоставяте достатъчно място

Често собствениците затварят чинчилата в малка клетка, в която едва може да се движи. В комбинация със сухата храна, това може да доведе до затлъстяването на чинчилата.

Неподходящо постелка

Много хора слагат стърготини по дъното на клетката, но те не са подходящи за чинчилата. Едно, че могат да натровят животното, ако ги изяде, и второ, че може да влязат в очите им и да ги ослепят. Стърготините могат да причинят и заболявания на дробовете.

Грешна храна

Това е може би най-често срещаната грешка при отглеждането на чинчила. Но от това с какво ще храните животното, зависи какво ще бъде здравословното му състояние. Включването в менюто им на зеленчуци като марули, би причинило диария.

Осигурете непрекъснат достъп до прясна вода на вашето животно.

Ако избягвате тези грешки, ще може да се радвате дълго време на чинчилата (средно чинчилите живеят до 20 години).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest