Рибки Данио

Рибки Данио
Снимка: Kuznetsov_Peter/pixabay.com

В аквариум може да се отглеждат както хищни рибки, така и кротки обитатели, които не създават проблеми на никого.

Сред цялото разнообразие от аквариумни рибки само една си е извоювала определението принц на аквариума. Това е стройното Данио - безгрижен и бърз плувец, който не остава незабелязан и в най-богата на видове среда.

Това е една от лесните за отглеждане рибки и почти всеки начинаещ акварист започва работа с представители на тези симпатични създания.

История на рибки Данио

Рибката Данио е известна още като риба зебра. Латинското наименование е Danio rerio. Тя принадлежи към тропическите сладководни риби от семейството на Шарановите.

Тази рибка е производен член на рода Brachydanio от семейство Cyprusinidae. Има роднинска връзка с Данио ескулапии. Тези рибки също така са свързани с рода Devario. Последните молекулярни изследвания доказват, че трябва да принадлежи към род Brachydanio. Все пак тя е известна и се търгува под името Danio rerio.

Рибката Данио е местен вид за местообитания с прясна вода в Южна Азия. Среща се в Индия, Непал, Бутан, Пакистан и Бангладеш.

Видът е бил въведен също в Колумбия и Малайзия и в Калифорния и Ню Мексико в САЩ.

Местообитания на рибки Данио

В естествената си среда тези рибки Данио обитават умерено течаща до застояла, но бистра вода с малка дълбочина в потоци, канали, канавки, езера, водоеми. Обикновено в местообитанията им има някаква растителност - потопена или надвиснала над бреговете, а дъното е пясъчно, кално или смесено с камъчета и чакъл.

При проучванията е установено, че водата има някакво неутрално до основно pH и варира от 16, 5 до 34 градуса. Те все пак те са в състояние да се адаптират при доста резки температурни аномалии, от 6 до 38 градуса.

Отглеждането на ориз от хората е оказало значително влияние върху местообитанията на рибки Данио. Те са драматично променени заради напояването, необходимо за оризищата. За щастие те са толерантни към човешкото смущение и са в състояние да оцелеят и да се възпроизвеждат в променена среда.

Как изглежда рибка Данио?

Тези рибки имат вретеновидна форма като тялото е странично сплескано и стига на дължина до 25 милиметра. Най-голямото измерено данио е 64 милиметра.

Рибки Данио имат централно разположени очи и тънки удължени челюсти с изпъкнала долна челюст, което кара устата да сочи нагоре.

Аквариум с рибки

Подобно на другите кипарини те нямат стомах и зъби. Разчитат на хрилни рейкери за разграждане на храната.

Рибките Данио имат характеристики като непълна странична линия и надлъжни ивици от 5 до 7 по страните на тялото.

Половият диморфизъм при тях е минимален, тъй като мъжките имат склонност да имат повече жълто оцветяване и по-големи анални перки от женските.

Веднага след излюпването си всички рибки Данио са женски. След като станат на 5 до 7 седмици започва да се наблюдава диференциране на половите жлези, като на мъжките са необходими до 3 месеца, за да развият тестисите си. Определянето на пола при тях не е разбрано напълно. Смята се, че предлагането на храна на рибки Данио и темповете на растеж играят ключова роля в определяне на пола, тъй като бавнорастящите индивиди стават мъжки, а бързорастящите са женски.

Размножаване на рибки Данио

В естествена среда рибките Данио се размножават през сезона на мусоните. Поведението на чифтосване също е повлияно от светлината, защото хвърлянето на хайвера започва веднага при първата светлина по време на размножителния сезон и продължава около час.

За да започне ухажването 3 до 7 мъжки преследват женските и се мъчат да ги накарат да хвърлят хайвера си, плувайки около женски. Женската отделя 5 до 20 яйца наведнъж. Това продължава около час. Мъжките ги оплождат. Времето на излюпване зависи от температурата на водата, но повечето яйца се излюпват от 48 до 72 часа след оплождане. Малките са 3 милиметра след излюпването и са в състояние да плуват и да се хранят активно.

В природата повечето живеят до 1 година, в плен може да достигнат до 3 години.

Поведение на рибки Данио

По поведение рибки Данио са активни, социални животни. Социалните йерархии са установени както при мъжките, така и при женските. Доминирането се установява с агресивно поведение, което включва ухапване и преследване на съперници.

Доминиращите индивиди установяват територии на чифтосване в близост до местата за хвърляне на хайвера и монополизират хранителните ресурси.

Движението в заобикалящата вода се открива чрез малки промени в налягането в непосредствената среда. Данио реагират на широк спектър химически сигнали. Обонянието е важно при репродукцията.

Хранене на рибки Данио

Данио са всеядни рибки. Получават по-голямата част от храната си от водния стълб, като основно ядат зоопланктон и водни насекоми. Рибки Данио се хранят на повърхността, като ядат също наземни насекоми и паякообразни. Към диетата влизат и ларвите на комари.

Към растителната храна за рибки, която влиза в интереса на Данио са водораслите и фитопланктонът. За това и аквариумните растения са важни при отглеждане на рибки Данио.

Самите рибки данио са храна за морски риби. Сомът, бодливите змиорки, както и птици като обикновената езерна чапла ядат рибки Данио.

Акваримни рибки Данио
Снимка: Kuznetsov_Peter/pixabay.com

Значение на рибки Данио за човека

Освен че рибки Данио се отглеждат от хората като хоби, тези рибки се използват за биомедицински изследвания. Те включват проучвания за генетиката, еволюцията и болестите при гръбначните.

Тъй като ембрионите им са прозрачни, те са много подходящи за ембрионални изследвания.

Размножават се, отглеждат се лесно, не са претенциозни и са интересни за наблюдение в аквариум, което ги прави едни от най-предпочитаните аквариумни рибки.

Отглеждане на рибки Данио

Тези издръжливи рибки се считат за добри рибки за начинаещи акваристи. Тяхната популярност може да се дължи на игривото им поведение, както и на бързото им размножаване, естетиката, евтината цена и широката достъпност.

Те се справят добре в аквариума от 6 или повече екземпляра и си взаимодействат добре с други видове, които също като тях са миролюбиви рибки - плати, хелери, тетри, барбуси, коридорас и други.

При отглеждане в аквариум най-добрата температура на водата за тях е 22-24 градуса. Женската може да се размножава до 6 пъти в годината, което е добре за тези, които искат и да размножават вида, освен да отглеждат от тях.

Видове рибки Данио

Даниото има различни разновидности, които се определят от шарките и цвета на тялото.

- Данио рерио- сребристи на цвят рибки с надлъжни ивици в син цвят. Най-разпространено в естествена среда е в Азия, най-често в индийски води. Достига дължина до 6 сантиметра.

- Точково данио - те имат ясно изразени черни точки по тялото, откъдето идва името им. Идва от Тайланд и достига до 6 сантиметра дължина.

- Малабарско данио - то и в пъстри цветове. По дължината на тялото има широка синкава ивица с няколко тънки жълти шарки. Това данио е далечен гост от водите на Шри Ланка и стига до 10 сантиметра.

- Розово данио - тялото е обагрено в розово, с тънки бели ивици по дължина. Могат да се наблюдават в естествена среда в Индия и Тайланд.

Всички видове рибки Данио се отглеждат добре в оптимална вместимост на съда от 20-30 литра за 6-7 рибки. Температурата на водата най-добре да бъде 22-24 градуса. Може да се хранят с храна за рибки - тубифлекс, артемия, дафния, както и суха храна- люспи и пелети. Женските се отделят в друг съд при размножаване, за да не бъдат изядени малките от другите обитатели на аквариума.

Наблюдението им е интересно, защото са живи, енергични, пъстри и красиви като златните рибки, гупите, скалариите, аквариумните сомчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest