miau.bg»Статии»Животински Свят»Диви Животни»Бременност при мечките

Бременност при мечките

Бременността при мечките

Мечките се отнасят към групата на едрите бозайниците, които обитават цялата планета. Както при всички диви животни, така и при тези оплождането и износването на малките си има своите особености.

Практически всички женски са най-разгонени в периода след края на пролетта, но най-активен е сезонът на чифтосване от края на май до началото на юли.

В този период се формира двойката, чиито членове се срещат няколко седмици. Веднага след оплождането мечките се разделят и съвсем не се занимават заедно с възпитанието на потомството си.

Бременност при мечките

Женската започва да натрупва мастна тъкан и да устройва бърлогата си до края на късната есен. Средната продължителност на бременността при мечките е 6-8 месеца. Интересен факт е, че самото развитие на плода не започва след акта на оплождане, а по време на хибернацията на животното. В този период развитието на малкото започва да се случва доста бързо, като раждането обикновено е в периода от февруари и март.

Една бременна женска мечка средно може да износи 1-4 малки, като те се раждат слепи, глухи и почти без никаква козина. Нуждаят се от топлината и грижата на женската мечка, затова още около 2 месеца живеят в бърлогата.

Мечка с малки

През този период мечките се хранят само с млякото на майката. Растат много бързо и само след две седмици от раждането започват да виждат и чуват, а в три месеца вече имат млечните зъби. Заедно с това много стремително набират теглото си, като при раждане тежат около 400-700 грама, а след няколко месеца - 15 килограма. Малките мечета имат нужда от грижите на майката до около 2 годишна възраст, а след това вече започват да живеят самостоятелно.

Теглото им при раждане е под един килограм, но бързо растат благодарение на много хранителното и питателното 20% мляко на майката. За съжаление, смъртността сред малките мечета до 1 година е много висока, като основната причина са нападенията на различни хищници. Така например ако изостане от майката, тогава мечето става лесна мишена за вълците, орлите и другите месоядни животни.

Размножаване при мечките

Средната продължителност на бременността при мечките се различава, като така при полярните тя трае около 240 дни (195-265), при кафявите мечки - 200-210 дни, а при мечка гризли - 208 дни (180-250). Реалният период, за който се развива ембриона в женската мечка е доста по-кратък, тъй като имплантирането се случва след известно време, като този срок може дори да достигне 5 месеца.

Така например, ако при кафявата мечка зачеването на малкото се е случило в периода около юни-юли, тогава самото имплантиране може да се случи чак през ноември. Средно женската мечка може да износи до 4 малки за една бременност, но при първата най-често се ражда само едно, докато след това е много голяма вероятността за близнаци. Новородените тежат много малко, а именно около 227 до 453 г, но бързо набират килограмите. Остават с майка си най-често до нейната следваща бременност, което обикновено е след 2 години.

Мечка

Мечетата започват да се размножават след половата си зрялост, като максималните си размери достигат след края на пубертета В природата те живеят около 15-30 години, но ако са в ограничена среда, тогава могат да доживеят дори до 45 години. Женските мечки се размножават на всеки 2 години. Мечетата се раждат много малки: при кафявата мечка дължината им достига около 23 см, тегло 500 г, а при черната мечка - 20 см и 240-330 г.

Мечките са едни от най-милите и грижовните родители сред животните, които имат силно развит майчински инстинкт. Те не изоставят децата си и се грижат за тях през първите 2 години, докато станат готови да се справят сами.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest