miau.bg»Статии»Животински Свят»Насекоми»За гигантския азиатски стършел

За гигантския азиатски стършел

Гигантски азиатски стършел
Снимка: Capri23auto/pixabay.com

Азиатският гигантски стършел (Vespa mandarinia) е доста често срещан в много части на Азия, където се нарича просто „гигантски стършел“.

Тези насекоми са големи и отличителни, с характерна оранжева глава и оранжево тяло с черна лента. Както всяка друга оса, те ще защитават гнездото си, ако колонията бъде разрушена. Но в повечето случаи те няма да направят нищо, ако хората не са агресивни към тях.

Гигантските стършели имат по-дълги жилки от медоносната пчела и стършелите не откъсват жилата си, когато ужилват. Тъй като жилата на стършели могат да пробият дебели дрехи, хората трябва да избягват стършелите и техните гнезда, когато е възможно.

Гигантските стършели често са привлечени от дървесния сок. Ужилването е болезнено, но подуването и болката в повечето случаи отшумяват след няколко дни.

Точно както при ужилванията от пчели, алергичната реакция или анафилаксията могат понякога да принудят хората да постъпят в болницата. В редки случаи тежките реакции могат да станат фатални. Но ужилването на оса и стършел е убило по-малко от 13 души през 2017 и 2018 г. в Япония - по-малко от 0, 00001% от националното население - а това е страна, в която много хора прекарват време сред природата.

Ако сте алергични към ужилвания от пчели и оси, най-добре е да избягвате да се доближавате до тези опасни насекоми и техните гнезда, носете бели дрехи на открито (те са привлечени от тъмни цветове) и избягвайте да носите сладки напитки, като газирани напитки в гората, защото ароматът им също привлича насекомите.

Гигантските стършели са доста често срещани в планинските райони на Азия, но те не се срещат често в големите градове или силно урбанизирани райони. Те обикновено гнездят в основата на големи дървета и вътре в мъртви трупи. Фактът, че не могат да понасят изключително горещи или студени температури и поради това е малко вероятно те да се разпространят в много горещи или студени райони.

Някои публикации в медиите са описали унищожаване на пчелни гнезда от гигантски азиатски стършел, но не само пчелите са плячка на тези насекоми. Те се хранят с различни видове насекоми и връщат уловена мъртва плячка обратно в кошера си, за да се хранят и по-младите екземпляри.

В Япония пчеларите обграждат кошерите си с гъсти телени мрежи, за да ги предпазят от стършели.

Много пчели в Азия имат способността да защитават своя кошер от нахлуващи гигантски стършели, като ги нападат групово. Те чакат стършела да влезе в гнездото им, след което го убиват, като го обграждат изцяло с телата си. Интересното е че умъртвяването му става чрез изгаряне - всяка пчела вибрира с крилата си и комбинираното затопляне на телата на пчелите повишава температурата в центъра на клъстера до 122 градуса F (50 градуса C), което убива стършела. Нивата на въглероден диоксид в гнездото също се увеличават по време на този процес, което допринася за смъртта на гигантското насекомо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest