Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Грижа за козината на Нюфаундленд

Грижа за козината на Нюфаундленд

Грижа за козината на Нюфаундленд

Нюфаундленд е сред едрите породи кучета наред с Дого аржентино, Алабай, Българско овчарско куче, Немски дог, Санбернар, Немска овчарка и други.

Грижата за козината на кучето е важна част от отглеждането на Нюфаундленд. И приключението започва още от първия ден, в който си вземете малко кученце у дома. Важно е кучето да привикне от ранна възраст към т.нар. грууминг.

Животните по принцип не обичат тези процедури, така че, ако не ги научите от рано, никога няма да свикнат.

Малкото кученце трябва да разбере, че ресането и къпането е нещо нормално. Точно, както ще научите кучето да ходи до тоалетна навън, така трябва да го приучите и към грижата за козината на Нюфаундленд.

Научете мъниците да стоят мирно и да не хапят четката, докато ги решете.

Това е отговорност на всеки собственик. Дори да планирате да водите кучето при професионалист, то също трябва да бъде научено на търпение.

Отделяйте по няколко минути всеки ден, за да сресвате кучето. Така то ще свикне по лесно с процедурата и няма да се съпротивлява.

Нюфаундленд

Ако полагате редовни грижи за козината на Нюфаундленд, няма да имате проблеми с нея.

Палтото на кучето ви е много дебело, устойчиво на вода. Външната част от козината е груба и дълга, а подкосъмът е мек и плътен. Обикновено Нюфаундлендът си сменя козината през пролетта и есента.

Дебелото му красиво палто изисква ресане два до три пъти седмично. Къпете го според нуждите, но най-добре един до два пъти месечно.

И понеже грижата за козината е много специфична, много собственици на Нюфаундленд избират да водят домашния си любимец при професионалист груминг. Това обаче не отменя ангажимента ви да го решете редовно.

Както всички кучета с пухкава козина, Нюфаундлендът се цапа лесно. Затова очаквайте заплетена козина, кални лапи, листа и какво ли още не.

Редовната грижа за козината на Нюфаундленд ще ви помогне да хванете рано евентуални заболявания при кучето. Ще може да оглеждате кучето си за кърлежи и бълхи, да проверявате за евентуални обриви по кожата.

Куче от породата на Нюфаундленд

Къпането на кучето също може да ви се струва като предизвикателство заради размера на палето, но спокойно – тази порода обича водата.

И да обобщим: грижата за козината на Нюфаундленд включва редовно ресане и къпане. Но всичко това трябва да започне от ранна детска възраст, за да може животното да свикне.

Това е и най-важният съвет, който може да получите. Още, след като вземете кучето си у дома, започнете да го решете всеки ден. Така ще премахнете падналата козина, ще си спестите чистенето с прахосмукачка и ще запазите лъскавия и пухкав вид.

Ако и вие искате да имате такова куче за другар, вижте нашите обяви и цени за Нюфаундленд.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest