Miau.bg»Статии»Рибки»Болести при Рибките»Когато рибките в аквариума са болни

Когато рибките в аквариума са болни

Когато рибките в аквариума са болни

Заболяванията на аквариумните рибки са доста редки, но и доста обсъждани. Повечето от болестите и проблемите с различните видове рибки не са реални. На човек му се струва, че рибата не плува правилно, не расте добре, няма здравословен цвят, не се храни по този начин и какво ли още не.

Все пак има определени фактори, които наистина могат да причинят заболявания и дори смърт на аквариумните рибки. Ето някои от тях:

1. Липса на достатъчно кислород

Това се случва, когато дълго време държите рибката в буркан, особено ако той е пълен и няма въздушна празнина. Има и високи и тесни септични аквариуми. Винаги трябва да има малко кислород, особено ако рибата е взискателна към него.

2. Отравяне с амоняк

Доста често срещана причина, която може да разболее аквариумните рибки. Това се случва основно с голямо количество фуражи, както и при пренаселеност и лоша филтрация. Цялата филтрация в аквариума е предназначена за отстраняване на амоняка.

Ако тя не се прави, се получават такива проблеми. Амонякът поглъща и кислорода, за да стане по-малко токсичен. В тези случаи са налице така наречените верижни реакции, когато една рибка умира, а след нея всички други започват да умират много бързо.

3. Неподходяща температура

Аквариумни рибки

Температурата в аквариума е доста подценяван показател за добрия живот на рибките. Доста често срещана причина за смъртта на рибките е, когато те са или в прекалено топла или прекалено хладна среда. Аквариумните рибки обичайно не издържат на резки скокове в температурата. Затова трябва да бъдете много внимателни.

4. Прекалено прясна или застояла вода.

Като цяло, когато водата не се сменя с месеци, а само се долива, рибките започват да боледуват и умират.

5. Неподходящо лечение на рибката

Трябва да осигурите на любимците си подходяща сред според здравословното им състояние. Ако имате болна рибка, която се нуждае от лечение, изолирайте я от останалите в друг аквариум и когато е здрава, отново я върнете при нейните събратя.

6. Заболявания при аквариумните рибки

Има редица заболявания, които аквариумните рибки могат да прихванат. Но всички те са разделени на две основни групи. Това са заболявания, които са причинени от различни патогени - като бактерии, вируси, гъбични заболявания, стомашно-чревни, нишковидни или плоски червеи, ракообразни и акантоцефали. Втората група заболявания обикновено се причинява от неправилно хранене на рибките и натравяне с вредни химични вещества.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest