miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»За отглеждането на рибки от А до Я

За отглеждането на рибки от А до Я

Отглеждане на рибки

В почти всеки съвременен дом днес има домашен любимец. Най-често това са кучета и котки, но срещат се папагали, морски свинчета, джербили, хамстери има и екзотични домашни любимци като игуана, брадат дракон, питон, тарантула. Към тази група можем да причислим и отглеждани в аквариум екзотични рибки.

Акваристика

Акваристиката, - както се нарича грижата за аквариумни рибки, се причислява към хобитата на човека, каквато е и филателията примерно. Какво е акваристиката? отглеждане на домашен любимец или наслада от селектиране на определен природен вид? Можем да кажем, че е и двете неща едновременно. Акваристът се привързва към своите рибки и в същото време задоволява страстта си към създаване на селектирана лично от него морска среда.

Към естетическите достойнства на акваристиката се добавя декоративната стойност на аквариума в интериора на дома. Той представлява една магически привлекателна жива картина, която въздейства на всеки с екзотиката на ярките цветове, с атмосферата на вълнуващия подводен живот.

Практическата полза от отглеждането на аквариумни рибки идва от лесната и безпроблемна поддръжка, осигуряваща свобода на собственика да отсъства и пътува. Друго предимство е овлажняването на въздуха и създаването на идеални условия за отглеждане на цветя в близост до водата.

Психологическата полза се състои в отморяващата и успокояваща сетивата гледка на плуващите на воля красиви декоративни рибки, а това възстановява душевния комфорт на човека.

Какво е нужно да знаем за отглеждането на декоративни рибки у дома?

Акваристиката е полезно хоби и изисква минимум време, неголеми вложения, нито налага всекидневни грижи. Предимствата са много повече от недостатъците на тази дейност и това е причина да се пристъпи без безпокойство към тази вълнуваща дейност.

Първите крачки на това хоби са направени още в Древен Египет, а професионалното отглеждане на декоративни рибки дължим на китайците от началото на нашата ера.

Скаралия

Целта на тази грижа е наблюдаването на водния живот, разкриването на тайните на малките морски обитатели, което носи отдих и забава. Нужни са обаче доста предварителни знания, за да се пристъпи към създаване на домашен аквариум, защото освен забавление човек поема и отговорност за живите същества, които настанява в аквариума.

Важни правила при отглеждането на рибки

- Не бива да се отглеждат в общ съд топлолюбиви и студенолюбиви рибки. Топлолюбивите изискват температура от 30 градуса, тъй като идват от тропиците и бързо ще умрат в по-студена вода. Важи и обратното - нито една рибка, живееща в умерен климат в естествената си среда, не може да издържи на толкова топла вода;

- Не може да се събират на едно място растителноядни и хищни рибки. Хищниците бързо ще превърнат миролюбивите растителноядни в своя плячка;

- Не бива едри и дребни рибки да делят едно и също жизнено пространство -малките ще бъдат преследвани от големите;

- Необходимо е да се събират видове, които взаимно се разбират добре и на свобода живеят в подобна конфигурация, както ще бъдат в аквариума;

- От всеки вид е добре да има поне 6-8 рибки, защото те са стадни животни и живеят добре само в групата си.

Съвети за млади акваристи

- Акваристиката предполага добро познаване на биологията на аквариумните рибки, за да се направи правилна преценка дали тази дейност е по силите на начинаещия акварист;

- Рибките не бива никога да се пипат с ръце. Болестотворни бактерии по ръцете може да разболеят рибките;

Аквариум с рибки

- В аквариума не бива никога да се бърка с пръст -за да се провери температурата, или да се постави или вземе нещо;

- Трябва много да се внимава с почистващи препарати, бои и лакове, повечето от тях са силно отровни дори в малки количества.

- Рибките не бива да се закаляват. Температурата в аквариума трябва да бъде винаги постоянна;

- Трябва да се следи рибките да не преяждат, нито да гладуват, храната е постоянна величина;

- Дори незначително количество алкохол във водата е катастрофално за рибките, водата трябва да се пази от подобни примеси.

Оборудване за аквариума

Най-необходимите пособия, за да се направи действащ аквариум са:

Филтър за аквариум - той движи водата в съда и поема вредните частици, попаднали вътре;

Нагревател за аквариум - затопля водата до нужната за рибките температура;

Помпа за аквариум - от нея излизат мехурчетата, които се разграждат във водата, обогатявайки я с още кислород. Може тази функция да се поеме от филтъра, който движи водата и а обогатява с кислород;

Златна рибка

Грунд - това са необходимите предмети от околната среда, които ще присъстват в аквариума. Няколко малки камъчета от реката не са достатъчни. Трябва да се вземе всичко необходимо от специализиран магазин;

Растения в аквариума- това също е нещо, което изисква и друга допълнителна инвестиция. Трябва да се закупи и инсталира осветление, защото без него аквариумните растения няма да се развиват. Всички растения трябва да се дезинфекцират преди поставянето им в аквариума;

Избор на аквариум - малките аквариуми не са препоръчителни. При тях биоравновесието лесно се нарушава, полезните бактерии умират и се развиват болестотворни, които разболяват рибките. Големината на аквариума се изчислява според предвидения брой рибки. На всяка трябва да има от 3 до 5 литра вода, ако е 3-4 сантиметра дълга. Трябва да се предвиди и резервен аквариум за бременните рибки, за да бъдат отделени с малките, които след появата си могат да бъдат изядени бързо от по-големите;

Кепче - това съоръжение е необходимо, за да се пренасят рибките, да се извадят умрелите, или да се прибере някоя, която е изпаднала от аквариума;

Храна за рибки - в зоомагазините има всякаква храна за рибки. За да бъдат здрави рибките, вземете качествена;

Лекарства - ако рибката е болна, но по някаква причина не може веднага да бъде отнесена на лекар, то начин да се овладее положението е като се вдигне температурата на аквариума и се сипе лъжичка сол. Тя играе ролята на дезинфектант.

Избор на аквариумни рибки

При създаване на аквариума изборът на обитатели е от съществено значение. Добре е да се започне с най-лесните за отглеждане декоративни рибки. Принципно това са живораждащите. Става въпрос за хелери, гупи, молинезии, риба плата.

Като начало е добре да се започне с един вид и постепенно да се добавят останалите.

Може първите обитатели на аквариума да бъдат гупите. Те са много миролюбиви, не проявяват агресия нито помежду си, нито към други видове. Поставянето на първите гупи не става веднага щом бъдат донесени. Добре е те да останат за няколко дни извън съда, докато отмине стреса от пренасянето им и след това да бъдат преместени с кепчето в аквариума.

Отглеждане на скаралии

След като гупите се почувстват у дома, може да им бъдат предложени за съквартиранти хелери, които са много близък до тях вид. Други подходящи са молинезия, каридорас, плата и други.

Най-добрият съвет от всички търговци на декоративни рибки е този за аквариума да се вземе и декоративно сомче. Той е много полезна рибка, тъй като обира всички остатъци от храна и почиства дъното.

Всяка новозакупена рибка се поставя 14 дни в отделен съд и после се добавя при останалите. Този период се нарича карантина. Евентуалните болести по рибките се проявяват през такъв отрязък от време. Така се защитава целият аквариум.

Това бяха някои основни и полезни съвети при отглеждане на рибки. Ако и вие искате такъв домашен любимец, вижте нашите обяви за декоративни рибки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest