miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Колко години живеят самоедите

Колко години живеят самоедите

Продължителност на живота при самоедите
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Породата самоед е изключително красива и грациозна. Тези бели кучета могат да доживеят до дълбока старост, ако се грижите правилно за тях. Именно затова е много важно да се отнасяте изключително отговорно към ролята си на стопанин, тъй като правилните грижи са в основата на дълголетието на любимците ви.

Колко години живеят самоедите?

Те далеч не се декоративни любимци и за тях не е свойствено да си почиват постоянно. Тези кучета не могат да си представят живота без улицата и постоянните разходки навън със стопаните си. Именно затова се препоръчва да отглеждате самоед в къща, но не и в апартамент, тъй като малкото пространството не е добър вариант за отглеждане на тези силно активни кучета. Причината е, че за тях физическата активност е не само необходима, но и задължителен фактор, който оказва пряко влияние на продължителността им на живот. Така например, ако самоедите живеят в апартамент и ограничено пространство, тогава живея средно 8-11 години, докато ако се отглеждат на воля в къща с двор, тогава могат да доживеят дори до 16 години.

Как да разберете на колко години е самоедът?

За да разберете възрастта на кучето, на първо място трябва да видите зъбите му. Състоянието на кучешките зъби ще може да ви подскаже на кой етап от жизнения си път се намира кучето. Така например, пълният комплект от зъбите трябва да се появи към 12-я месец. При едногодишните кучета те са по-бели и здрави, като на тях все още присъстват характерните туберкули. Към 2-та година на долните челюсти те се премахват изцяло, а на горните - 4-та година. Тогава се променя и цветът на емайла.

Колко години живеят самоедите

Към 5-та година самоедите вече не могат да се похвалят с белоснежна усмивка, тъй като зъбите им стават жълтеникави, като заедно с това не са толкова остри. Към 6-та година кучешките зъби имат вече доста по-изтъпена форма, което променя малко правилната им захапка. След 10-та година зъбите им започват да се клатят и постепенно да падат. Към другите фактори, с които може да се определи възрастта на самоедите, са следните;

- Състоянието на очите - при младите кучета те са ясни и чисти, докато с възрастта стават мътни и непрозрачни;

- С годините козината на самоедите се променя, губейки обема си и еластичността;

- Състоянието на мускулите е другият показател, като при младите кучета, които се намират в постоянно движение, те са в прекрасно състояние. При възрастните кучета мускулният тонус значително намалява.

Какво влияе на продължителността на живот при самоедите?

Нека видим причините, които могат да окажат както косвено, така и пряко влияние на продължителността на живот на самоедите. Към тях може да добавим и честите заболявания при самоедите. Именно затова е важно редовно да водите питомеца си на профилактични прегледи, тъй като така може всяка една патология да се открие на ранен етап, когото лечението е по-лесно и с по-благоприятна прогноза. Към кучешките болести, от които те често страдат, можем да причислим следните:

Водете самоеда на преглед редовно

- Патологии на сърцето, както например кардиомиопатия;

- Пневмоторакс;

- Стесняване на лумена на трахеята;

- Проблеми със стомаха на кучето, като например язви;

- Вирусни и бактериални инфекции при кучето;

- Тумори.

Както при всяка една порода, така и при самоедите храненето оказва изключително важно влияние на здравето на кучето. Добре е да им давате витаминни комплекси, като така да се запълни недостигът на хранителните вещества. Физическите тренировки също са не по-малко важни за тези изключително активни кучета.

Храна за самоеди

Ако ги отглеждате в апартамент, тогава е важно да ги изкарвате навън поне 2 пъти на ден за по 1 час. Именно затова е важно преди да си вземете такава активна порода, да се замислите дали имате необходимото време, за да се грижите правилно за нея.

Другият фактор, който пряко влияе на продължителността на живот на самоедите е генетичната наследственост. Това е причината, поради която трябва да си вземат породистите любимци само от развъдници, тъй като в противен случай рискувате кучето да е с лоша генетика и така да живее много по-малко.

Към нещастните случаи, които могат да се случат с всяко едно куче, може да отнесем инцидентите с попадане на чуждо тяло в гърлото, отравяне, травми и други. Заедно с това поради невнимание от страна на стопанина, питомецът винаги може да попадне под кола или пък да се сбие с улични кучета.

Грижейки се правилно за любимеца си, вие можете значително да увеличите продължителността на живот на кучето. Не бива да забравяте и това, че представителите на породата самоед имат нужда от вашето редовно внимание и общуване със стопанина си. Те не обичат самотата и ако им обръщате малко внимание, тогава това може да окаже негативно влияние на здравето им, тъй като те ще са не само тъжни, но и стресирани.

Ако искате да си вземете такова куче, вижте нашите обяви и цени за самоед.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest