Рибки Плати

Рибки плати
Снимка: Aqe/pixabay.com

Начинаещите акваристи могат веднага да се различат по ентусиазма си и желанието да имат пъстър, красив аквариум с екзотични рибки. На всички тях се препоръчва първо да натрупат опит с по-непретенциозни и лесни за отглеждане видове като гупи, хелери и аквариумни сомчета. Такава също непретенциозна рибка е платата. Тя е забавна и красива и много интересна за наблюдение.

Напредналите акваристи също не се отказват от възможността да имат плати в аквариумите си. Използват рибката най-вече с цел селекция, за да получат интересни окраски и поради това платите често могат да бъдат видени при изложби и в представителни аквариуми.

За да се забавлява всеки начинаещ акварист или любител на подводния живот, е добре да има предварителна информация за забележителните и постоянни обитатели във водния свят - платите, пренесен в домашна среда чрез аквариума.

Класификация на рибка плата

Красивата и пъстра плата е с латинско име Xiphophopus maculates и принадлежи на семейство Poeciliidae. Това са сладководни рибки, които обикновено са живораждащи.

Съществуват 3 подсемейства, които са се развили още преди 100 милиона години, във време предшестващо разделението между континентите.

Днес сред тези видове се наблюдават разлики основно в начина на подкрепа, която женската дава на новородените рибки. Тази подкрепа варира от хранене от майката, или осигуряване на по-голямата част от ресурсите за развиващото се потомство след оплождането, както и подготвяне на всичко необходимо така, че яйцеклетката да бъде независима от майката.

Между отделните представители на семейството са възможни кръстосвания, които осигуряват жизнени хибриди.

Родината на платата е Централна Америка, Мексико, Гватемала и Хондурас.

Видовете плати се определят от цвета им - жълти, червени, черни, на точки, шарени и други. В природата им цветът се определя от водоемите, в които живеят.

Видът е описан от учения Гюнтер през 1866 година.

Как изглежда рибка плата?

Платата се отличава със странично сплеснато набито тяло. Характерни са компактните перки и ветрилоподобната опашка.

Каудалната перка на мъжкия е по-заострена. Аналната перка на мъжката плата се е превърнала в гоноподиум, орган с форма на пръчка, използван за размножаване.

Аналната перка на женската има форма на ветрило. При дивите видове отсъства характерната тъмна странична линия, с която се отличават много от видовете Xiphophopus.

Наблюдава се лек сексуален диморфизъм, женските са по-едри и по-слабо оцветени от мъжките. Полът им се разпознава едва след като достигнат полова зрялост, защото тогава се оцветяват напълно. Женската е по-слабо оцветена.

На дължина мъжките достигат около 3-4 сантиметра, женските са около 6-7 сантиметра.

Хелерите и платите се размножават

Платите приличат на хелерите. Цветните шарки се движат в широка гама, като преобладават червено-оранжевите и златисти тонове. Кръстоските, които съществуват сега, са толкова много, че е трудно да се открият в естествената си форма.

Отглеждане на рибки плата

Тези рибки са много социален вид и се отглеждат на групи. В аквариума те са много подвижни, движат се главно в горната част на аквариума и не вреди на растенията в него. Подходящото съотношение е 1 мъжки на 3 женски. Те са с миролюбив темперамент и могат да се отглеждат с други спокойни рибки. Понякога мъжките имат пререкания помежду си, но не се нараняват взаимно.

Платата може да живее в мир с други рибки с нейния темперамент - молинезия, гупа, коридорас, тетра.

Изискванията към аквариума не са много и лесно се изпълняват. Тъй като са дребни, платите могат да се отглеждат и в по-малък съд, най-добре с подобни на тях. Най-добре живеят в аквариум над 40 литра, като трябва да се предвидят 2-3 литра на всяка рибка.

Необходими са растения, за да се чувстват в естествена среда. Оптималната температура на водата в аквариума е 20-25 градуса, pH най-добре да бъде между 7 и 8.

Платата не е капризна към водата, стига да се сменя редовно по около 25 процента на всеки две седмици в зависимост от броя на рибките. Така се избягва натрупването на токсини.

Препоръчва се добра филтрация, за да се запази водата за дълго чиста. Количеството на водата е изключително важно за здравето на рибките.

Размножаване на рибка плата

Тези рибки принадлежат към живораждащите. Развъждането на плати им е лесно. Рибката достига полова зрелост на 4 месеца. Поради това аквариумът може бързо да се пренасели. Бременната плата се разпознава по тъмното петно на корема, както е и при гупата.

Оплождането при платата става вътрешно. Веднъж оплодена, платата носи хайвера около 24-30 дни, докато той се излюпи, а след това ражда, като това се повтаря през месец на няколко пъти. При първото раждане се появяват около 20-30 рибки, а при следващите е различен и зависи колко е едра женската.

Малките са добре оформени и са дълги около 3-4 милиметра. Те са напълно самостоятелни от раждането, те плуват и се хранят сами.

Най-добре бременната рибка да се отдели в отделен аквариум, където да роди, а после да се върне в общия съд. Новородените има опасност да бъдат изядени от останалите членове на аквариума.

При добри грижи платата живее средно около 3 години, но може да достигне и до 5 години при подходящо отглеждане.

Хранене на рибка плата

Платата е всеядни рибки, но по-голямата част от диетата им е растителна. В природата те предпочитат бавно движещите се води на каналите, канавките и топлите извори. В храната им влизат водораслите и други растителни видове, малките ракообразни, а също червеи и насекоми.

Платите съжителстват добре с много други рибки

В аквариума те ще се хранят с водната растителност и храните за аквариумни рибки, които се предлагат в зоомагазините. Понякога може да им се дава и тубифекс. Те не са претенциозни, но богатата и разнообразна храна е важна за здравето им. Ако приемат достатъчно витаминозна храна за рибки ще имат по-добро оцветяване.

Болести при рибка плата

Като цяло тези рибки са здрави и доста издръжливи по природа, но все пак са предразположени към някои болести, характерни за тропическите рибки.

За да се предпазят, много важно е отглеждането, редовното филтриране и смяна на водата в аквариума. Освен това при добавяне на нови рибки, най-напред задължително те трябва да преминават карантинен период в отделен съд за няколко дни. Така се гарантира, че те не носят болести, които да предадат и на останалите в аквариума.

Всички аквариумни растения, укрития и други части, които се слагат в аквариума, също трябва да бъдат добре измити. Така няма да се нарушава създадения вече баланс във водния им дом.

Няколко съвета и любопитни факта за рибка плата

Платата добре се кръстосва с хелера, като новият хибрид има меч на опашката като на хелер, но малко по-къс. Хибридите са изключително пъстри и красиви. Сродните им видове дават най-добрите форми и цветове.

За да се развъждат повече плати е необходимо аквариумът да има повече растения, където малките да се крият.

Първоначалното родово име на рибката е Platypoecilus.

Често срещано явление е да бъде по-трудно спирането на размножаването на рибките, отколкото да бъдат накарани да се развъждат. Малки се появяват редовно съвсем изненадващо в аквариумите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Популярни