miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Ушни инфекции при кучетата

Ушни инфекции при кучетата

Ушни инфекции при кучетата
Автоматичен повод за куче с фенерче - 5м до 15кг
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Автоматичен повод за куче с фенерче - 5м до 15кг
26.00 лв.
Виж ››

Ушните инфекции са доста често явление не само при хората, но и при животните. Именно ушите са един от най-незащитените и чувствителни органи при четириногите приятели, като проблемите с тях могат да донесат чувство на дискомфорт, болка или дори да доведат до оглушаване, ако не се вземат навременни мерки.

Всеки отговорен стопанин на куче е длъжен да познава основните симптоми на ушните инфекции при кучето, както и как да окаже първа помощ на любимеца си. Няма да е никак сложно да забележите първите признаци за проблеми със слуховия орган, ако сте малко по-внимателни и познавате кучето си добре.

Сред едни от най-разпространените симптоми са безпокойство, сърбеж, клатене на главата, подуване. Разбира се, че може да съществува и доста по-специфична симптоматика. Понякога може да се появи секрет с лоша миризма, като това обикновено се получава на по-късен етап от патологиите.

Едни от най-разпространените ушни инфекции при кучетата са:

Инфекции при кучета с дълги уши

- Отит - по-често се среща при породите кучета с дълги уши, като може да премине и в хронична форма, ако не се предприеме навременно лечение. Именно затова е важно да се обърнете своевременно за медицинска помощ, ако забележите някакъв проблем с ушите при кучето;

- Възпаление на ушния хрущял - този патологичен процес има възпалителен характер и засяга външното ухо, като се придружава от подуване, зачервяване и болка. Заболяването може да доведе до деформации или дори до некроза на тъканите на хрущяла, като той започва да почернява и да гние. Причините за тази ушна инфекция могат да станат травмите на ухото или инфекциите. Заболяването изисква навременна медицинска намеса и лечение, като в някои случаи може да се наложи и хирургическа намеса;

- Хематом - причините за появата на това заболяване при кучето могат да са различни травми и наранявания на ухото или дори драскотини и ухапвания. При тази ушна инфекция при кучето ухото клюмва и се подува, като животното започва да се чеше силно и така да го травмира още повече. Болестта изисква незабавно лечение, тъй като има голям риск от разпространението на инфекцията и усложняване на ситуацията;

- Васкулит - това е възпаление на кръвоносните съдове на ухото, което се придружава с язви и струпеи. Заедно с това мястото се зачервява и кучето е много неспокойно;

- Тумори - срещат се повече при възрастните кучета, които преди време са имали някакви заболявания на главата и не са преминали изцяло възстановителния период. Заедно с това мястото може да се възпали силно, като самите тумори могат да са злокачествени или доброкачествени. За да се получи точна диагностика, трябва да посетите ветеринарна клиника, където да прегледат кучето и да назначат ефективна терапия.

Симптоми на ушните инфекции при кучетата

Симптоми на ушни инфекции при кучетата

Тези патологии обикновено имат доста специфична и ярка симптоматика, която е сложно да не се забележи. Основните поведенчески промени и симптоми при кучетата с ушни проблеми са следните:

- Кучето отказва храна;

- Възпалени уши;

- Подуване;

- Тъмен секрет с неприятна миризма;

- Увеличено образуване на ушната кал;

- Гной;

- Отделяне на ексудат;

- Неприятна или дори зловонна миризма от ушите;

- Сърбеж при кучето;

- Частична или пълна загуба на слуха;

- Некроза на тъканите.

Ако забележите поне един симптом от горепосочените, тогава е важно веднага да потърсите медицинска помощ, за да се предприеме квалифицирана диагностика и лечение на заболяването.

Причини за възникване на ушните инфекции при кучетата

Причини за ушни инфекции при кучетата

Болестите на слуховия орган могат да носят различен характер, който зависи в голяма степен от причините за появата на ушното възпаление. Най-честите фактори, които могат да доведат до проблеми със слуховия орган са:

- Неправилни грижи;

- Алергия;

- Първични или вторични инфекции;

- Травми;

- Попадане на чуждо тяло в ухото;

- Наследствена предразположеност;

- Намален имунитет;

- Хормонални нарушения;

- Попадане на вода в ухото по време на къпане на кучето;

- Онкология.

Лечението се различава в зависимост от причината за ушните инфекции. От вас се изисква само да наблюдавате добре кучето и да посетите ветеринар, ако забележите нещо необичайно. Именно ранното откриване на много от ушните инфекции играе ключова роля в благоприятната прогноза на лечението.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest