miau.bg»Статии»Мъници»Други Мъници»Характер и поведение на домашното порче

Характер и поведение на домашното порче

Характер и
Снимка: christels/ pixabay.com
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Доскоро порчетата не сред популярните домашни любимци. Но все по-често хората пристъпват към отглеждане на порче, защото то е сладко, малко, социално и забавно животно. Ако и вие обмисляте подобно начинание, трябва да сте наясно с поведението на домашното порче.

Характер на домашното порче

Въпреки че все по-често виждаме домашни порчета, имайте предвид, че по природа те са ловци, като най-много порчетата обичат зайчета. Затова трябва да имате предвид, че въпреки факта, че са социални животни и любвеобилни, те ловуват по-дребни животни. Ако ги оставите да изпълняват инстинктивните си нужди, дори като домашни любимци, те ще бъдат много по-щастливи и ще имат по-малко поведенчески проблеми. От друга страна, трябва да знаете, че не е безопасно да оставяте порчето в близост до хамстери, морски свинчета и други подобни мъници.

Поведение на домашното порче

Въпреки размерите си, порчетата са много активни и енергични животни. Ето защо трябва да му осигурите възможност за упражнения, както в клетката им, така и около дома ви. Перфектната клетка има няколко нива, които ще му дадат възможност да се движи.

Докато играят, порчетата изразходват много енергия. Ако има други животни, ще си играят с тях, ако ли не – ще търсят вниманието на хората.

Домашни порче
Снимка: Sir_Tommy/ pixabay.com

Така или иначе, те се нуждаят от игри, за да се забавляват. Топки, въженца, детски играчки и дълги тунели, през които могат да преминават, са някои от играчките, на които обикновено се радват най-много.

След като се изморят добре, порчетата спят дълбоко няколко часа (толкова дълбоко, че изглеждат мъртви). Трябва да им осигурите сигурна зона, така че да си починат пълноценно.

Любопитни факти за порчетата

1. Друга от поведенческите черти на порчетата е тяхното огромно любопитство. Те са склонни да изследват всичко около себе си. Те ще се опитат да сложат главата си във всички чанти, които носите вкъщи. Ще проучат всеки ъгъл на къщата ви. Бъдете сигурни, че сте обезопасили къщата, за да не се наранят по време на приключенията си.

2. Правенето на пакости е част от характера и поведението на домашното порче. Поровете трябва да ядат няколко пъти на ден, няколко малки порции. Ето защо, когато чинията им е пълна, първото нещо, което правят е да скрият част от храната в къщата. Това поведение им позволява да се чувстват сигурни, че ще имат храна през останалата част от деня.

Отглеждане на домашно порче
Снимка: GuilleNeT/ pixabay.com

3. Те обаче не просто крадат храна. Те са привлечени от лъскави, метални предмети и гума. Ако ви липсват неща вкъщи като химикалки, гумички или ключове, вероятно вашето порче ги е скрило. Те не го правят, за да бъдат зли. Това е друг техен инстинкт.

4. От време на време порчетата проявяват грубост, докато си играят, включително хапят. Когато те хапят ръцете и краката ви, това може да бъде досадно. Но не означава, че поровете са агресивни или че се опитват да ви наранят. Те просто си играят.

Обучение на домашното порче

Както всяко животно, можете да научите порчето да се държи по-добре. Трябва да направите това, като запазвате инстинктите им. Много е вероятно никога да не ги отучите да крадат вашите ключове и пари.

Поровете лесно се стряскат. Когато това се случи, трудно ще ги хванете. Ето защо използването на наказание като метод на обучение е безполезно.

Възнаградете порчето, когато направи нещо добро. Например му дадете любима храна за порчета. Когато играе, без да ви нарани, когато е любопитно, без да чупи нещата ви, или когато реши да не ви открадне ключовете.

Идея за награда е и да му даде празна кутия (те ги обожават).

Поровете са забавни и енергични животни. Ако искате да си вземете порче, имайте предвид, че ще трябва да играете с него много, за да бъде щастливо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest