Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»По колко живеят кучетата чау-чау?

По колко живеят кучетата чау-чау?

Колко живеят кучетата чау чау
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Средната продължителност на живот на чау-чау е 11-13 години, като тези кучета може да се каже, че са особени. Причината за това е, че са били изкуствено отглеждани в продължение на много години в Китай. Продължителността им на живот зависи от множество фактори, като например физическо натоварване, наследственост, грижи, пол, хранене на кучето, редовни профилактични прегледи. Понякога, ако стопаните им са се грижили отлично за тях и генетиката им е добра, тогава кучетата чау-чау могат да живеят дори 15-17 години.

При тази порода се забелязва закономерността, че мъжките кучета живеят по-малко в сравнение с женските. Причината за това е, че са много по-податливи на заболявания на нервната, ендокринната, храносмилателната, костната и пикочно-половата система. Те по-често страдат и от захарен диабет, хипотиреоидизъм, хранителни разстройства, кучешка дисплазия на ставите, аденоми и простатит.

Как кастрацията влияе на продължителността на живот на чау-чау?

Относно тази манипулация не може да се даде еднозначно мнение, тъй като убежденията на специалистите се разделят някъде по средата. При тази порода обаче все пак привържениците на процедурата са доста повече, включително и на доста медицински специалисти.

Причината за това е, че кастрираните кучета живеят средно с около 2-3 години повече, тъй като по-рядко страдат от болести на пикочо-половите органи, простатит и аденом на простатата. Важно е след кастрацията да се коригира малко храненето на кучето, тъй като по време на възстановителния период мъжките имат нужда от приема на повече храни, които са богати на белтъци и въглехидрати. Самите порции не бива да са големи, тъй като кастрираните кучета страдат много по-често от кучешко затлъстяване и са по-податливи на захарен диабет.

При женските раждането намалява риска от развитие на кисти на яйчниците. Тази патология е доста сериозна и се отнасят към предраковите състояния. При отсъствието на своевременно лечение, може да се намери злокачествено новообразувание, което да намали значително живота на кучето.

От какво зависи колко дълго живее чау-чау?

Важно е да изкарвате на разходка чау-чау по 2-3 пъти на ден сутрин и вечер. Първата разходка на кучето не трябва да е по-кратка от 20-30 минути.

Трябва да се грижите и за правилното хранене на чау-чау, тъй като то оказва голямо влияние на продължителността на живот на чау-чау. Освен това те са доста по-предразположени към проблемите с храносмилателната система. Рационът им трябва да включва:

- Немазно месо, например свинско, пилешко и говеждо;

Чау чау

- Риба без кости;

- Млечни продукти;

- Каши и супи;

- Варени яйца;

- Задушени зеленчуци;

- Варени картофи;

- Плодове.

Възрастните кучета чау-чау се хранят по 2-3 пъти на ден, а малките - 6 пъти дневно, като това зависи и от масата на тялото. Теглото на здравото куче трябва да е около 40 килограма.

Породата чау-чау е доста предразположена към някои кучешки заболявания, като сред тях са следните патологии:

- Болести на сърцето, стеноза на аортата и митралната клапа, коронарна болест;

- кучешки диабет, хипотиреоидизъм, заболяване на надбъбречните жлези.

- Дисплазия;

- Гастрит, язви на стомаха и дванадесетопръстника;

- Нарушения на централната нервна система;

- Кисти на яйчниците, пикочно-половите аденоми и простатит;

- Онкологични новообразувания.

Породата чау-чау е по-трудно податлива на дресировка, така че за тази цел ще се наложи да сте по-търпеливи и старателни, за да можете да ги обучите. Тези палета не се отнасят към дълголетните породи кучета.

Затова е особено важно да се грижите добре за тях, за да можете да удължите продължителността на живота на чау-чау.

Куче от породата чау чау

Животните се къпят според това, колко се е замърсила козината им. Важно е да се грижите за козината на чау-чау, за нейния блясък и здрав външен вид, като ако забележите промени на козината, въпреки редовните ви грижи, трябва да заведете кучето ви на ветеринар, тъй като това може да е симптом на някое заболяване. Важно е и да преглеждате ушите, носа, очите, устната кухина, видимите лигавици, крайниците и лапите.

Продължителността на живот при чау-чау зависи от:

- Физическо развитие и натоварване;

- Порода;

- Почивка;

- Пълноценен и здравословен хранителен режим;

- Балансирана диета;

- Социализация;

- Грижи.

Всички тези качествени показатели зависят от стопаните им и колко отговорно се отнасят към грижите за кучето си. По този начин се формира и устойчивостта им към стрес, която също оказва влияние на качеството на живот на питомците и предразположеността към различни болести. Балансираното хранене на любимеца залага основите на крепкото здраве, затова е важно да се грижите от най-ранна възраст за рациона на питомеца ви. В старостта си породата чау-чау има заболявания, включително влошаване на слуха, зрението, проблеми с пикочната система.

Още една причина, която може значително да съкрати продължителността на живот е затлъстяването при кучето. Излишното тегло влияе зле на здравето на чау-чау, засягайки много сърдечно-съдовата и костната система. Именно затова е важно да храните кучето си здравословно, за да можете да контролирате този процес и теглото им. Редовните профилактични прегледи, ваксиниране, своевременната медицинска намеса са още един фактор, който е много важен, за да удължите живота на чау-чау. Постоянните грижи все пак оказват много важна роля и могат да увеличат жизнения цикъл на любимците ви.

Според специалистите съществува пряка зависимост между породата и годините, които кучето живее. Въпреки това човешкият фактор, а именно храненето, условията, физическата активност и други оказват голяма значение. Именно затова е важно да се грижите добре и да сте отговорни стопани, тъй като така не само ще подобрите качеството на живот на чау-чау, но и продължителността.

Ако и вие искате такова пухче, вижте тези обяви и цени за чау-чау.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest