miau.bg»Статии»Рибки»Аквариуми и Терариуми»Аксесоари и приспособления за аквариума - от какво се нуждаем?

Аксесоари и приспособления за аквариума - от какво се нуждаем?

Аксесоари и приспособления за аквариума - от какво се нуждаем?

Сигурно сте гледали по филмите колко симпатично изглеждат онези златни рибки, които се отглеждат в малък кръгъл домашен аквариум и се замисляте, че вероятно рибките са едни от най-лесните за отглеждане домашни любимци.

Защо тогава да отглеждате само 1, а не си вземете повече аквариумни рибки, бихте си казали. Ще е голяма грешка от ваша страна обаче, ако разчитате, че за отглеждането на рибки ще ви е необходим само аквариум, вода, храна за рибките и самите рибки, естествено.

Ето кои са най-важните аксесоари и приспособления за аквариум, без които няма как да се наричате гордо акварист.

Нагревател

Това устройство не е никак скъпо, а и ще ви е от полза, особено при отглеждането на по-топлолюбиви рибки. Както и ако температурата в помещението, в което е поставен аквариума, започне да се понижава.

Имайте предвид, че температурата на водата в аквариума обикновено е с около 1-2 градуса по-ниска от тази на въздуха в помещението, в което е поставен той. Относно колко ватов нагревател ви трябва, е добре да се консултирате с акварист, защото това зависи както от предпочитаната от самите рибки температура, така и от големината на аквариума.

Термометър

Приспособления за домашен аквариум

Без него няма как да знаете каква е температурата на водата в аквариума ви. Също много евтино приспособление за аквариум, което обикновено се закача с гумена тапа за стъклото.

Пречиствателен филтър на водата

Неговата цена зависи от качеството и от това за колко голям аквариум е предназначен, но рядко би ви коствал повече от 10-15 лв. Той ще се грижи за чистотата на водата на новите ви домашни любимци и същевременно ще ви спести честото ѝ почистване на ръка.

Стъргало за почистване стените на аквариума

Вместо него можете да използвате и най-обикновена кухненска гъба, но със сигурност то е по-удобно и по-практично за почистване стените на аквариума.

Маркуч

Домашен аквариум

Да, най-обикновен маркуч, който ще използвате, когато вече настане време за смяна на водата в аквариума. Той действа на принципа на скачените съдове. Не забравяйте да осигурите чиста, но престояла за 24 часа вода, в която да преместите рибките, докато изпразвате аквариума им.

Сакче за аквариум

То служи за улавяне на рибките (например при преместването им от едно място на друго) с цел да не ги нараните.

Декорация

Освен пясък или друг вид настилка, с който да покриете дъното, може да се снабдите и с водорасли, камъчета и изобщо всякакъв вид декорация за домашен аквариум, която да придаде на дома на рибките неповторим вид. Всъщност, тъй като той е прозрачен, така ще се погрижите и за неговия екстериор. Образно казано.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest