Miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»По колко години живеят болонките?

По колко години живеят болонките?

По колко години живеят болонките?
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Ако съпоставим продължителността на живот на най-възрастната болонка с човешкия живот, тогава излиза, че тяхната продължителност може да достигне дори до 100 човешки години. Средният показател на живот на тези сладки пухести приятели е 13-15 години, като голямо влияние оказва начинът им на хранене и грижите.

Нерядко обаче болонките могат да доживеят дори до 20 години, но това все пак е по-скоро изключение. Така например тези животни също могат да страдат от различни кучешки заболявания, които да съкратят техния живот.

Доказано е, че малките породи живеят по-дълго, тъй като при тях обменът на веществата е по-бавен в сравнение с големите. Именно затова те остаряват по-бавно и това оказва влияние и на продължителността им на живот.

Съществуват няколко фактора, които влияят пряко влияние на продължителността на живот на болонките. Към тях можем да отнесем:

1. Генетика на болонките

Наследствеността играе много важно значение и дори може да се каже ключова роля в този въпрос. Именно затова не си заслужава да си вземете кученце, което не е с доказано родословно дърво, тъй като след време може да се окаже, че то има наследствена предразположеност към някои заболявания. Тези проблеми могат да се окажат доста сериозни и да съкратят продължителността на живота на кучето.

2. Условия за живот на болонките

Болонките обичат вниманието и са много гальовни домашни любимци. Нежните и капризни кученца не биха били щастливи без вашето внимание. Ако сте решили да си вземете тази порода, тогава бъдете готови за това и се отнасяйте отговорно към ролята си на стопанин. Важно е и да обръщате особено внимание на храненето на болонката, тъй като този фактор също оказва голямо влияние на продължителността на живот.

3. Социализация на болонките

Болонки

Въпреки малките си размери и добронамерения нрав, вие трябва да възпитавате вашето куче и да го научите на основните кучешки команди, като например "Не може". В противен случай дори и болонките могат да носят опасност за себе си или околните, ако не сте ги възпитавали. Също така, ако не се занимавали с тяхната социализация, тогава те могат да страдат дори от нервни разстройства, тъй като ще се боят от света около тях. Кучетата, чието безстрашие граничи с лудост, са много по-предразположени към евентуалните конфликти с другите кучета навън, което може да се окаже фатално за тези малки и сладки животни.

4. Хранене на болонки

Болонките обожават да искат от човешката храна и да молят да ги почерпите с нещо вкусничко. Ако обаче ги храните редовно с вредни за здравето им храни, тогава вие просто им правите мечешка услуга, тъй като това е не само опасно за тях, но и може да намали продължителността им на живо на болонката. Подобно хранене може да доведе и до затлъстяване на кучето, което е много сложно за лечение при тази порода.

5. Редовни медицински преглед при болонки

Както и хората, така и кучетата могат да се чувстват зле. Разликата е обаче, че болонките не могат да кажат това на стопаните си и така вие дори невинаги можете да разберете, че ги боли или изпитват някакъв дискомфорт. Невинаги е лесно да забележите първата симптоматика на редица заболявания, които могат да съкратят значително живота им.

Затова е важно редовно да ходите на профилактични медицински прегледи с болонката ви и да се прави подробен преглед на животното. По този начин могат да се открият редица здравословни проблеми на ранен етап, когато е много по-лесно да се лекуват и прогнозата е по-благоприятна.

Продължителност на живота на женските и мъжките болонки

Съществува и малко различие между продължителността на живот на женските и мъжките болонки, като вторите живея малко по-дълго. Причината за това е и фактът, че женските често загиват по време на раждането поради малките си размери. Износването на кученцата натоварва доста организма на майката и това може да окаже влияние на нейното здраве и самочувствие.

Специалистите изказват доста противоречиви мнения относно кастрацията на кучето, тъй като, от една страна, тя защитава организма на кучето от развитието простатит, но от друга страна - тези питомци, които са претърпели манипулацията, често страдат от затлъстяване. Именно затова е добре да се консултирате преди това със специалист, който да ви помогне да вземате категоричното решение дали да направите тази процедура в конкретния случай.

В голяма степен продължителността на живота на болонките зависи от грижите на стопаните за здравето им и отговорното отношение. Както показва практиката, ако стопаните са внимателни и грижовни, тогава това може да увеличи живота им, а именно в сравнение с кучетата, които са били оставени на произвола на съдбата.

Ако все още нямате болонка, разгледайте тези обяви за болонки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest