miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Чести заболявания на очите при кучетата

Чести заболявания на очите при кучетата

Кучешки заболявания на очите
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Не рядко кучетата страдат от очни заболявания, които често се лекуват доста успешно, ако се свържете с ветеринарен лекар достатъчно бързо, за да постави правилната диагноза.

Инверсия на клепачите на кучето

Под това заболяване се завърта ръба на клепача навътре или навън. Това очно заболяване при кучетата се счита за много често срещано явление. Едрите породи кучета са най-податливи на това заболяване - особено доберманите и мастифите.

Причини за инверсия на клепачите на кучето

Причините за обръщане на клепачите е свитост на ръба на клепача след някаква травма, различни възпалителни процеси, сериозни изгаряния или други заболявания на очите на кучето. Инверсията доста често е резултат от рефлексен спазъм на клепачите при остър или (много по-често) хроничен конюнктивит, можете също да наблюдавате заболяването след хирургично отстраняване на третия клепач.

При високи кучета, особено породи като доберман, често се наблюдава хроничен фоликуларен конюнктивит. В този случай се образува порочен кръг: възпалението често причинява спазми и инверсия на клепачите, а инверсията - сериозно увеличение на възпалението. По-възрастните животни са по-склонни да страдат от обръщане на долния клепач.

Лечение на инверсия на инверсия на клепачите при кучетата

Болно куче

В много случаи е достатъчно само да се елиминират възпалителните процеси в конюнктивата или очната роговица. Ако кучето има цикатриална деформация или тежки остри и персистиращи хронични процеси, тогава в този случай се препоръчва пластична хирургия.

Кератит при кучетата

Роговицата е много важна тъкан на окото, процентът на прозрачност показва какво зрение има кучето. Възпалението на роговицата може да е резултат от излагане на същите причини, както при други заболявания, като конюнктивит, както и в случай на преход на възпалението от съседни тъкани. Възпалението на роговицата може да съпътства различни инфекциозни кучешки заболявания. Кератитът доста често се превръща в усложнение на конюнктивит, което се проявява като керато-конюнктивит.

Кератитът се разделя на: повърхностен кератит; дълбок кератит; негнойно възпаление; гноен кератит.

Поражението на повърхностния слой на епитела е характерна особеност на разликата между повърхностния кератит и дълбокия.

Симптоми на кучешки кератит

Кучетата боледуват от различни заболявания на очите

В началото на заболяването се забелязва обилна лакримация, полузатваряне на палебралната фисура; първоначално с болестта роговицата губи обичайната си цялост, а съседната конюнктива се изчервява рязко. В случай на увеличаване на интензивността на процеса на възпаление, роговицата става мътна и придобива леко опушен, често бял или зеленикав цвят - това определя гнойна лезия.

При усложнен ход на заболяването може да се образува абсцес или язва. В този случай може да се появи перфорация на роговицата. Дефектите на тъканите след такива лезии се запълват със съединителна тъкан и в резултат на това може да се образува непрозрачно петно ​​- очна лента.

Лечение на кучешки кератит

В самото начало на лечението с асептичен процес се препоръчва използването на хидрокортизон, можете да използвате както капки, така и мехлеми. В бъдеще капки и мехлеми, които включват антибиотици, като пеницилин или хлорамфеникол, могат да бъдат предписани от ветеринар за профилактика и медицински цели, особено ако има инфекция.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest