miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Причини за чести газове при кучетата

Причини за чести газове при кучетата

Причини за чести газове при кучетата
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Защо едно куче произвежда много газове?

Силният метеоризъм може да доведе до оригване или изхвърляне на газове през ануса. Метеоризмът може да доведе и до болки в стомашно-чревния тракт. Тези проблеми могат периодично да се появяват при всички кучета, но ако те станат прекомерни, това може да показва възможен проблем, който изисква медицинска помощ.

Ако тези симптоми се развият заедно със загуба на тегло или диария при кучето, тогава има вероятност нещо да не е наред с храносмилателния тракт, което изисква преглед от ветеринарен лекар.

Ако кучето няма диария и е в идеално здравословно състояние, каква може да е причината за многото газове при четириногото?

Определено количество газ в храносмилателния тракт е нормално. Има три източника на този вид газове при кучета:

- Поглъщане на въздух;

- Производство на газ в храносмилателния тракт;

Газове при кучетата

- Дифузия на газ от кръвта в храносмилателния тракт.

Количеството газ варира значително от куче до куче, както при хората. Поглъщането на въздух обикновено допринася най-много за метеоризъм и подуване на корема при куче. Физическата активност или твърде бързият прием на храна също увеличава количеството погълнат въздух.

Погълнатият въздух може да излезе от тялото заедно с подуване на корема в рамките на 2 часа.

Друг източник на газ е ферментацията на въглехидратите и някои фибри в дебелото черво. Соята, която често се добавя за изхранване като протеинов източник, също може да увеличи метеоризма, в зависимост от нейното количество.

Подуването се състои главно от не миришещи газове. Миризмата идва от съдържащи сяра газове като сероводород.

Лесно смилаемата храна, съдържаща въглехидрати и протеинови компоненти, намалява количеството остатъци, предизвикващи ферментация от бактерии в дебелото черво.

Промяната на източника на въглехидрати в храната може значително да намали подуването на корема при кучета. Например оризът като източник на въглехидрати може да произвежда по-малко газове от пшеницата или царевицата. Промяната на източника на протеини също може значително да намали излишните газове. Соевите протеинови храни за кучета с тежък метеоризъм трябва да се избягват.

Фибрите също могат да играят значителна роля в производството на големи количества газове при някои кучета. Както разтворимите, така и неразтворимите фибри трябва да бъдат не повече от 5% от диетата при кучета, страдащи от метеоризъм.

суха храна за куче

Пример за диета, с която можете значително да намалите газообразуването и метеоризма при кучето ви, е преходът от суха храна, която съдържа царевично, пилешко и соево брашно, към храна, която съдържа агнешко, ориз и ечемик. Вегетарианската храна за кучета може да бъде проблематична поради вероятността тя да съдържа зеленчуци и бобови култури, източници на сяра.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest