Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Нервно куче - причини и справяне

Нервно куче - причини и справяне

Нервно куче - причини и справяне

Стресът при кучетата възниква вследствие на неспособността на четириногите приятели да се адаптират към промените или определените дразнители. Състоянието най-често се съпровожда с чувство на страх, тъга, апатия и липса на апетит при кучето. Продължителното нервно напрежение при кучето може да доведе до сериозни здравословни проблеми, както и да е сигнал за вече съществуващи проблеми.

Причини за нервното куче

Повечето животни се боят от фойерверките, гръмотевиците и прекалено шумни места. Подобни фактори могат да способстват за нервирането на кучето, като тревожността може да е кратковременна или дълговременна. Всичко в това отношение зависи от силата на въздействие на психическите, емоционалните и физическите фактори. В този случай е важно да можете да успокоите кучето си, както и да го изкарвате на по-малко оживени места. Към другите често срещани причини кучето да е нервно са:

Пътуване на кучето с кола

За да можете да се справите с това е важно първо да се убедите, че повишената нервност на питомеца ви е предизвикана именно от возенето, а не от крайната точка на пътуването, например посещение на ветеринарна клиника.

Груминг

Груминг на куче

Често до кратковременен стрес и напрежение могат да доведе посещението на кучешки фризьорски салон. Ако животното не е свикнало, тогава това може да огромен стрес за него, тъй като банално кучето се бои от машинката за подстригване на кучето.

Смяна на стопанина на кучето

Без значение от причините за това, смяната на стопанина винаги е много силен стрес за кучето. Преданите породи кучета могат да понесат това особено сложно, като дори да се развият на фона на тези промени различни заболявания или депресирането на любимеца.

Преместване на кучето

Всяко едно кардинално изменение е стрес и може да направи дори и най-спокойното куче нервно и превъзбудено. Те се плашат също така от силните звуци и непознатите съседи, като подобни проблеми в новото място на живеене могат само да усложнят справянето с проблема.

Посещение на ветеринар

Ветеринарен преглед

Кучетата никога не харесват профилактичните прегледи и могат да изпаднат в истинска паника, ако се налага да ги заведете на ветринар. В този случай можете да потърсите помощта на зоопсихолозите, които ще ви помогне.

Важно е да можете да разграничите горепосочените причини за нервност при кучетата от реалните фобии. Ако питомецът ви реагира много остро и не можете да контролирате това, тогава е важно своевременно да потърсите професионална помощ, за да помогнете на кучето ви. Зоопсихолозите ще разберат, каква точно е причината за това кучето да е нервно, както и по какъв начин да решат тази ситуация.

Как да се справите с нервното куче?

Лечение на нервното разстройство при кучето се избира индивидуално в зависимост от сложността на ситуацията и каква е причината. Важно е да се водим и от поведението на кучето, като в някои случаи всичко може да се реши много бързо, докато при другите може да се наложи комплексна терапия. Започнете с положителните емоции, които трябва да усеща любимеца ви.

Запознавайки го с нови приятели и четириноги, давайте му честичко любимите му лакомства или пък го радвайте с нови играчки. Отклоняването на вниманието на кучето от фактора, който е довел до нервност понякога е много добра тактика и може да ви помогне изцяло да се справите със ситуацията. Важно е също така да обръщате внимание на кучето ви, като то трябва да усеща вашата загриженост и любов, за да се чувства любимеца ви щастлив.

Куче

Друг вариант е да се обърнете за помощ към трудотерапията, тъй като редовните занятия със спорт, изучаването на нови команди и разходите влияят положително на нервната система и са още един много ефективен начин за справянето на подобни кризисни ситуации. Винаги поощрявайте старанието на кучето с похвали, внимание от ваша страна или кучешко лакомство.

В особено запуснатите случаи ще се наложи да се обърнете за помощ към ветеринарите и зоопсихолозите, които ще ви помогнат ефективно и максимално бързо да се справите с това и да разберете, поради каква причина кучето ви е станало нервно. При необходимост ще се предпишат седативни средства, след като е извършен подробен профилактичен преглед на животното. Тези препарати спомагат за намаляването на напрежение и премахват симптоматиката.

Продължителният стрес способства за влошаването на самочувствието, общото състояние и намалява имунитета на кучето. Поради тези причини организма на кучето става по-податливи към кучешки заболявания и могат да се обострят хроничните патологии. Своевременното справяне с проблема и нормализирането на нервната система спомагат за предотвратяването на по-сериозните последици, като едно от най-важните неща в случая е премахването на стресовия фактор.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest