miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Грижа за лапите на котката

Грижа за лапите на котката

Грижа за лапите на котката
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Правилната грижа за лапите на котката е много важна, защото проблемите с тях могат да намалят качеството на живот на тези питомци и да им създадат редица здравословни проблеми. Ако и вие планирате или вече имате котка, тогава е важно и да се запознаете с тази тема и да знаете, по какъв начин да се грижите правилно за лапите на мустакатите си любимци.

1. Редовен масаж

Важно е да правите тези процедури регулярно, като започнете от ранна възраст, за да може животното да свикне и да е спокойно. Подобен лек масаж активизира кръвообращението и по този начин се минимизира възможността от последващи здравословни проблеми при котката. Правете това 2 пъти дневно по 1-2 минути сутрин и вечер.

2. Редовно рязане на ноктите

Рязането на ноктите трябва да става веднъж на 10-14 дни, като честотата зависи от бързината на растежа и доколко котката ви е свикнала с тази процедура. В началото можете да срещате известни трудности, но след време тя ще свикне и няма да иска да избяга. Ако все пак ви е трудно да режете ноктите на котката си в началото, тогава можете да помолите някой от семейството да ви помогне.

3. Купете на котката си чесалка за нокти

Грижи за котешките лапи

Това е прекрасен начин животното да се забавлява, но и едновременно да се грижи само за лапите си, изпилявайки ноктите. Можете да вземете няколко различни модела, които да разположите във всяка стая.

4. Редовно почиствайте котешките лапи

Това е задължителна процедура независимо дали пускате котката си на разходка навън, или тя обитава единствено дома ви. Разлика в случая е честотата на почистването - в първия случай това се прави всеки път, когато се върне от разходка, а във втория - веднъж на 3-4 дни.

Причината за това е, че котешките лапи имат способността да задържат различни вредни битови химически вещества и мръсотия, които могат да нанесат вреда на здравето на любимеца ви. Обезателно обръщайте внимание и на промеждутъчно пространство между ноктите.

5. Преглеждайте котешките лапи

Когато ги почиствате, трябва и да ги преглеждате за наранявания или пък за отоци. Всяко едно отклонение от нормата е сигнал за наличието на някакъв здравословен проблем, затова в този случай е важно да потърсите професионалната помощ на ветеринар, който да прегледа животното.

6. Изрязвайте редовно по-дългата козина на лапите

Грижа за котката и нейните лапички

Ако котката е дългокосместа, тогава тази стъпка е особено важна, тъй като заплитанията в тази област могат да причинят не само дискомфорт, но и болка. Възможно е и тя да порасне толкова, че дори да им пречи да ходят, затова следете за нейната дължина и редовно я подстригвайте внимателно с ножичка.

7. Овлажняване

Въпреки че лапите на котките са създадени прекрасно чисто анатомично, за да могат да противостоят на различните наранявания, те не са толкова защитени откъм екстремно ниските температури през зимните месеци. Под тяхното въздействие лапичките може да се изсушат и да се напукат. За да предотвратите това, мажете лапите на котката си редовно с овлажняващ крем - например вазелин.

8. Запасете се с всичко необходимо за правилна грижа за котешките лапи

Колкото и да се грижите за лапите на котката си, винаги съществува риск от нараняване, затова е по-добре да сте подготвени и винаги да имате комплект за оказване на първа помощ в случай на наранявания или одрасквания.

9. Почистете и дезинфекцирайте лапите

Котешки лапи

В случай че все пак котката ви си е наранила лапичката, тогава първата стъпка е именно дезинфекцията на мястото. Така ще се избегне възможно възпаление. Ако нараняването е малко, тогава можете просто леко да превържете лапичката, но ако видите, че сами не можете да се справите, тогава е по-добре да заведете любимеца си на ветеринар.

10. Не пускайте котката си да се разхожда свободно навън

Ако отглеждате котката в апартамент, тогава това не е препоръчително. По този начин тя ви може не само да се зарази или да се окоти, ако е женска, но също така да нарани много лапичките си. Ако все пак решите да я пускате, тогава винаги преглеждайте крайниците за одрасквания или други наранявания.

Тези съвети за грижа за котешките лапи са важни, за да спестите на котката си дискомфорта от проблеми с тях. Не по-малко важно е и правилното хранене на котката - например е добре да наситите менюто ѝ с различни витаминни комплекси, които ще помогнат да се коригира недостига на витамини и минерали в нейния организъм.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest