Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Как и кога кучетата сменят зъбите

Как и кога кучетата сменят зъбите

Как и кога кучетата сменят зъбите
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
43.00 лв.
Виж ››

Хубавите зъби са един от показателите на здравето на кучето, като ако не се полагат съответните хигиенни грижи, тогава е възможно питомеца да има различни стоматологични проблеми. Всички четириноги приятели имат млечни и постоянни зъби, които се сменят по едно и също време, независимо от породата куче, като разликата в срока може да е минимална. Съществува и определена закономерност, а именно при големите породи кучета този период протича доста по-бързо в сравнение с малките.

Как и кога кучетата сменят зъбите?

Грижа за кучешките зъби за по-лесна смяна

Малките кученца, които току-що са се появили на бял свят, нямат зъби и се хранят само с кърмата на майката. След 20-30 дни започват растежа си първите млечни зъби. Изключение може да се наблюдава само при декоративните породи кучета, при които те обикновено започват да растат след месец и половина.

Ако храните кучето здравословно, тогава то нормално има 28 млечни зъба: 4 кучешки, 12 резци и 12 кътника (премолари). Първо се режат кучешките, после резци, а след това и премолари. Когато започне смяната на зъбите на кучето, най-напред са резците, а след това, около 5 месеца по-късно, кътниците. По това време вече не трябва да се наблюдава нито един млечен зъб.

Като правило смяната на зъбите при кучетата протича почти винаги лесно. В редки случаи могат да се наблюдават някакви проблеми в процеса на растежа и смяната. Обикновено причините за проблемите със смяната на зъбите на кучето могат да са свързани и с редица други индивидуално особености на организма, затова, ако забележите нещо нередно в растежа, трябва незабавно да се обърнете към ветеринарна клиника за преглед.

За да се минимизира възможността от стоматологични проблеми и за да има питомеца ви здрави зъби, трябва да се грижите за правилното и здравословно хранене на кучето. Менюто му трябва да е богато на калций, флуор, фосфор и други минерали, които се намират в големи количества в изварата, киселото мляко, сиренето, зеленчуците.

Можете да добавите към храната на малките кученца рибено масло, масло от морски зърнастец и бирена мая. Също така е важно да обогатите рациона им с витаминен комплекс. Всичко това ще способства за безпроблемната смяна и растежа на здравите постоянни зъби на кучето, а също така и на правилното формиране на костната система.

Полезни съвети при смяна на кучешките зъби

Съвети при смяна на зъбите на кучето

Когато започва смяната на зъбите при кучето, е важно да следите внимателно за този процес. Така например понякога млечните зъби може да възпрепятстват появата на постоянните. В този случай трябва да се обърнете към ветеринар, който да премахне млечния. Ако той много се клати, може да го направите и сами, като спазвате разбира се всички правила за стерилност. Но, ако ви е страх, оставете това на специалиста.

При смяната на зъбите кученцата не се чувстват зле и не изпитват никакъв дискомфорт. Разбира се, че винаги може да има изключение от правилото и този процес да се съпровожда с лека болка, температура, липса на апетит, разстройство на стомаха. В тези случаи е необходимо да се усили приема на храните, които са богати на белтъци и да се премахнат всички фактори, които могат да оказват стресиращ ефект на кучето - охлаждане или претопляне, смяна на стопанина, продължително пътуване. Препоръчително е да разхождате кучето по-често, но не и да го преуморявате.

Периодът на смяната на кучешки зъби протича лесно, но все пак може да има лек дискомфорт, който да кара кучето да гризе всичко. Именно затова е добре да купите на любимеца си специални кучешки играчки, които ще им помогнат в този период. Важно е да запомните, че ваксините трябва да се правят до смяната или след това, но не и в процеса на растежа на зъбите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest