Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Грижа за котката по време на кърмене

Грижа за котката по време на кърмене

грижа за котката кърмачка

Грижа за котката по време на кърмене не се отличава особено, но с тази разлика че в този момент все пак животното има някои по-специфични потребности, както и малките. Едно от най-важните неща в този период е правилното, здравословното и балансирано хранене на котката. Освен това трябва да следите внимателно за здравето на котката и за нейното потомство.

Какво трябва да знаете за грижата за котката по време на кърмене? Вижте повече:

1. Хранене

За да може бременната котка да качи достатъчно килограми, тя трябва да се храни много добре. По този начин кърмата ще е по-полезна и наситена с важните за здравето витамини и минерали. Ако са се родили много котенца, тогава е особено важно да следите за рациона на животното, за да не започне да губи от теглото си. В края на бременността котките качват теглото си с около 40-50%;

След раждането на котката е важно да се увеличи дневната норма на майката, като можете да продължително да я храните с обичайната храна. Добре е да й давате специални витаминни комплекси, които са особено полезни в периода на кърменето.

Точният размер на рациона зависи в голяма степен от това колко малки са се родили. Ако те са две, тогава порционът трябва да се увеличи с 2-2. 5 пъти от обикновената порция, а ако са четири - тогава с около 4 пъти. Можете да се обърнете за консултация към ветеринар, който да прегледа котката и да прецени точния порцион.

Важно е да имат постоянен достъп до чиста и свежа вода. В периода на кърменето е особено важно да не се получи дехидратация на организма на майката. Именно затова купичката с вода трябва да е винаги пълна, както и да я сменяте всеки ден сутрин и вечер.

Кърмещите котки трябва да имат постоянен достъп и до свежа храна. Те трябва да могат да си хапнат по всяко време, а именно в зависимост от индивидуалните им потребности в този период. По-добре е сега да залагате на влажната храна, тъй като в нея има достатъчно количество белтъци, които са особено важни за този период на любимеца ви. Ако обаче животното е свикнало повече със сухата, тогава можете да слагате и от двете храни.

При покупката на храната за котката трябва да се убедите, че те са подходящи за бременни и кърмещи котки, тъй като сега те имат увеличена нужда от витамини и минерали. В идеалния си вариант тя трябва да има сертификат AAFCO. За кърмещите питомци е по-добре да заложите на премиум храните, тъй като те са много качествени и ще наситят организма им с така важните в този период минерали и витамини. Котките хранят малките с кърма около 7-9 седмици, като към 5-та вече можете да започнете да ги захранвате. В началото те могат да започнат да си играят с храната, но постепенно ще започнат да я ядат.

2. Удобство

котка кърмачка

Кърмещите котки имат нужда от място, където да си почиват, като вие като отговорен стопанин трябва да им осигурите такова. Можете да използвате обикновен кашон, който да застелите с дрехи или пък да купите леглото на кърмещи котки.

Най-важното в случая е то да се намира на тихо, спокойно и безопасно място. Регулярно сменяйте постилката, тъй като по време на кърменето на малките котенца тя лесно се цапа и може да стане развъдник на патогенни микроорганизми.

Не по-малко важно е да позволите на майката да пренася малките си на различни места. Това е заложено в природата на тези животни, като така те ги защитават от хищниците. Именно затова, ако котката е решила да пренесе бебетата на друго място, не й пречете, ако това е безопасно. Социализацията на малките е не по-малко важен процес при грижата за кърмещата котка. Това трябва да става постепенно и да не бързате да допускате някого до нейното местенце. Процесът на адаптация трябва да се случва постепенно, като по този начин ще им е по-лесно след време да се отделят от майката.

3. Здравословно състояние на котката по време на кърмене

По време на бременността е важно да се обработи котката със средство против бълхи, тъй като в противен случай малките могат да развият анемия. Ако това се наложи по време на кърменето, то процедурата се прави само на майката, но не и на котенцата. В случай че се притеснявате да правите това сами, тогава можете да потърсите помощ от ветеринар. Като цяло регулярното сменяне на подстилката минимизира появата на бълхи. Ако обаче сте забелязали все пак, че котенцата имат бълхи, тогава ги измийте с антибактериално средство, а след това ги разрешите с четка за козина. След къпане задължително ги изсушете.

Задължително направете на котката кръвен тест за основните и най-разпространени заболявания. Така например те често могат да са заразени с вирусна левкемия или имунодефицит. Те се предават на котенцата с майчиното мляко и това може да е опасно за здравето им.

Към 1-2 седмица могат да се заведат на ветеринар, за да се направи първичен преглед, както и лечение ако това се налага. Важно е да дадете на котката и котенцата средство срещу глисти, тъй като те могат да се заразят с чревни паразити, като анкилостоми, кръгли червеи или тения. Вашият ветеринарен лекар ще ви препоръча най-добрия метод и лекарства, които ще облекчат заразяването хелминти при котенцата в конкретния случай.

Грижата за котката по време на кърмене е особено важен етап, като трябва да сте особено отговорни в този период. Именно от вашите отлични грижи зависи здравето не само на майката, но и на нейното потомство.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest