Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Почистване на зъбен камък при куче

Почистване на зъбен камък при куче

Почистване на зъбен камък при куче

Зъбният камък е проблема, която засяга не само хората, но и животните. В особено запуснатите случаи той не само може да стане причина за сериозни проблеми с устната кухина, но и да се влоши здравето на кучето. Образува се от меката плака, която се натрупва на зъбите на кучето, където не може да се получи самопочистване на тези зони, като например междузъбните пространства.

Най-често от зъбен камък страдат корените на зъбите, като за увеличаването му способства постоянното размножаване на микрофлората в устата.

Ако не се предприеме навреме почистване на зъбен камък на кучето, животното ви може да има редица здравословни проблеми, като например:

- Пулпит;

- кучешки пародонтит;

- Гингивит;

- Стоматит;

- Пародонтоза;

- Кариес;

- Лош дъх на кучето.

Почистване на зъбен камък при куче

Лечението и почистването на зъбния камък на куче е по-добре да става от ветеринар. В професионалните клиники това може да се направи по няколко начина. Най-лесният е с помощта на механичното почистване, а по-усъвършенствания - ултразвуково почистване на кучешки зъбен камък. Самата процедура е доста болезнена, като затова обикновено се провежда под обща анестезия. Тя е особено необходима на по-агресивните кучета, като в този случай е важно да се направят и някои допълни изследвания - електрокардиография (ЕКГ), пълна кръвна картина (ППК) и рентген.

1. Ултразвуково почистване на зъбен камък при куче

Това е съвременна апаратурна процедура, която помага да се отстрани проблема. Освен това с помощта на нея може да се премахне зъбния камък при кучетата дори и в труднодостъпните места, нанасяйки минимална вреда на самите зъби. По този начин се премахват минералните отлагания, като в края на процедурата се прави дезинфекция на устната кухина. Ако са започнали възпалителни процеси, тогава след края на ултразвука се назначават антибактериални и имуностимулиращи препарати.

2. Лазерно почистване на зъбния камък при куче

Куче

Тази процедура се използва доста рядко, като принципа на действие на апарата е много лесен, а именно той реагира само на водата, като по този начин се премахва плаката и минералните отлагания на зъбите. Важното в случая е, че с лазерното почистване на зъбния камък при кучето не нарушава по никакъв начин емайла и околните тъкани, като самото премахване на зъбен камък става постепенно и послойно. Процедурата продължава около 30-45 минути, като не изисква употребата на анестетик или някакви обезболяващи средства.

3. Механично почистване на зъбния камък при куче

Това е лесна и не скъпа процедура, която е в пъти по-евтина в сравнение с ултразвука. При нея зъбният камък на кучето се маха с помощта на специален инструмент наречен скалер, който наподобява металическа кука със закръглен край. Процедурата е доста болезнена и отново се провежда под обща анестезия. Към недостатъците на този начин може да се добави това, че така се получава неизбежно травмиране на венците и емайла. След механичното почистване на зъбния камък повърхността на зъбите става по-груба и по-бързо се образува зъбна плака.

Почистване на зъбния камък при куче в домашни условия

Можете да се справите с тази проблема сами само на най-ранните етапи, като за съжаление, няма начин, с който ще можете да премахнете изцяло минералните отлагания без риск да навредите на зъбите на вашето куче. С помощта на специални средства можете да махнете нежно и внимателно плаката, като именно тя е причината за появата на този проблем при животните. За тази цел можете да използвате следните средства:

1. Спрейове и гелове за устната кухина на кучето, които нежно унищожават патоенните микроорганизми, премахвайки от плаката съединенията на калций, омекотявайки зъбния камък и възпрепятстват неговото образуване;

2. Дъвчещите лакомства за кучета, като например специалните кокалчета от пресована свинска кожа са много полезни при профилактиката на зъбния камък;

3. Абразивна паста за зъби за кучета;

Кучешка четка за зъби

Профилактика срещу образуване на зъбен камък при куче

Важно е да се грижите за устната хигиена на кучето, за да се минимизира риска от образуването на зъбен камък. За да са се направи това е важно да следвате няколко лесни общи правила:

- Редовно почиствайте зъбите на вашето куче, като е най-добре това да се прави след хранене на кучето. Използвайте само специалните кучешки пасти за зъби, като можете да изберете и абразивните, тъй като те спомагат да се намали отлагането на плака. Съществуват и доста други специални пасти, които омекотяват отлаганията и освежават дъха;

- Въведете в рациона на кучето ви задължителните твърди храни, които помагат да се премахват остатъците от храната. Ако любимеца ви яде качествена суха храна за кучета, тогава можете да не се притеснявате за това, тъй като гранулите имат специално почистващи компоненти в състава си. Това обаче не означава, че можете да не миете зъбите на питомеца ви;

- Специалните кокали за почистване на зъбите са също отличен вариант в профилактичните цели. С тяхна помощ се масажират венците на кучето, но и по-лесно се премахват остатъците от храната, както и плаката на зъбите, която способства за образуването на зъбен камък при кучето.

Ако въпреки отговорното ви отношение към грижата за зъбите на любимеца ви и редовните профилактични мерки, все пак се образува зъбен камък, тогава е важно да се обърнете за консултация към ветеринар. Той ще прегледа животното и ще ви предпише необходимите медикаменти, както и при необходимост ще се направи процедура по почистване на зъбния камък при кучето ви.

Трябва да знаете, че никое куче не е застраховано от дентални проблеми, но според специалистите породите кучета, които са предразположение проблеми със зъбите, са: чихуахуа, мопс, шетли, грейхаунд, йоркширски териер, кавалер кинг чарлз шпаньол, малтийска болонка, дакел, ши тцу и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest