miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Развъждане на папагали Корела

Развъждане на папагали Корела

Развъждане на папагали Корела
Снимка: Hans Braxmeier/pixabay.com

Развъждането на папагали Корела е много вълнуващо. За да успее опитът за размножаване на този вид красиви папагали, трябва да осигурите всичко необходимо. При размножаването се получава добро потомство на папагали Корела, ако се обърне внимание на няколко неща:

- здраве на родителите;

- пубертет;

- липса на семейни връзки;

- физическо здраве.

Когато избирате папагали за развъждане, трябва внимателно да следите тяхното емоционално и физическо състояние. Способността за възпроизвеждане при болен папагал се запазва, въпреки болестта. Наранените и болни папагали не трябва да се кръстосват, защото не се знае какво потомство ще се появи.

Затлъстялата птица първо трябва да се върне в нормално състояние и след това да се подготви за разплод. Папагалът с наднормено тегло бързо се уморява и не може да се справя с мътенето на яйца. Има определен начин на хранене на Корела.

Развъждането на кръвни роднини Корела е оправдано, само ако целта е да се фиксират признаците на мутация (например лутино). Развъждането на роднини Корели има неблагоприятни прояви. Свързани индивиди произвеждат потомство с външни недостатъци и нарушени основни функции:

Папагал Корела

- производството на яйца при женските е намалено;

- плодовитостта при мъжките - ограничена;

- дефекти на опорно-двигателния апарат;

- генетични неизправности;

- слаб имунитет;

- вродени малформации на клюна, крилата, краката.

Подходяща възраст за развъждане на Корела

Физически и функционално Корелите са готови да се размножават след 9 до 10 месеца. По това време репродуктивната им система узрява, но всъщност индивидите, които не са навършили една година, са все още незрели. Те не искат да се грижат за новоизлюпените си пиленца, защото самите те все още активно растат.

След една и половина до две години развъждането е най-плодотворно. До този момент двойката Корели ще бъде достатъчно подготвена, техните организми ще бъдат силни. Детската игривост ще бъде заменена от спокойна зрялост, птиците ще почувстват нуждата от потомство.

Все пак най-добре се размножават Корели от 2.5 до 5 години. Впоследствие сексуалната функция постепенно намалява и старите папагали обикновено стават стерилни.

Подготовка за развъждане за папагали Корела

Размножаване при папагали Корела
Снимка: pixabay.com

След формирането на семейния съюз следващата стъпка е подготвително действие. Интересното е, че селекционерът може сам да планира възпроизвеждането на папагали. Не е толкова трудно да се тласкат птиците към потомство, достатъчно е да им се осигурят всички условия.

За разплод тези красиви птици се нуждаят от правилната диета и удобно гнездо. Но първо трябва да помислите кога - през лятото или зимата ще бъде по-лесно за птиците да произвеждат потомство.

Домашните Корели, за разлика от дивите, могат да се размножават по всяко време на годината. Животновъдите са определили оптималния период за размножаване - от май до октомври. През лятно-есенния сезон дългите дневни часове и изобилието от пресни продукти и витамини подпомага процеса. При такива благоприятни условия възпроизвеждането на Корела ще бъде по-ефективно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest