miau.bg»Статии»Селскостопански Животни»Хранене и Отглеждане»Съвети при хранене на домашни пуйки

Съвети при хранене на домашни пуйки

Съвети при хранене на домашни пуйки
Снимка: Bru-nO/pixabay.com

Успешното отглеждане на пуйки директно зависи от това колко правилно е организирана диетата на тези животни. Пуйките са всеядни и могат да растат с всякаква храна, но особено ценно диетично месо може да се получи само ако подберете правилното хранене на домашните пуйки.

Един от най-важните компоненти в храната на пуйките е протеинът, който те трябва да приемат. Ако не го осигурите, е много вероятно те да нямат достатъчно градивен материал за костната си система и опорно-двигателния апарат и просто да не могат да носят собственото си телесно тегло. Правилното хранене на пуйките е от голямо значение за всяка възраст, но ако не бъде спазвана до шестия месец, е много вероятно да се развият всякакви дефицити.

Един от основните елементи на отглеждането на пуйки е правилната организация на тяхното хранене. Пуйките се отличават от другите видове домашни птици по високите изисквания към храненето, особено в млада възраст.

Храната на пуйките трябва да бъде висококачествена, разнообразна и да съдържа всички необходими хранителни вещества - протеини, мазнини, въглехидрати, витамини, микро и макроелементи.

Протеините трябва да са около 1/4 от рациона, за да покрият нуждите на пуйките.

Количеството мазнини е около 3, 5-4, 3% от общото количество храна. При пуйки, отглеждани заради пуешко месо, това количество може да се увеличи до 5-6%, от което месото ще бъде по-нежно и сочно.

Пуйки
Снимка: pixabay.com

Пуйките много обичат жълъдите и ядките, които съдържат много мазнини. Използването на тези продукти в храната на пуйките произвежда месо с отличен вкус.

Допустимите дози на суровите фибри в диетата на пуйките могат да се считат за 3, 5-9%, докато оптимално това е около 4-5, 5%. Необходимостта от фибри в храненето се задоволява от конвенционалните фуражи.

Следните норми за калций и фосфор се препоръчват в храненето на пуйките: на възраст 1-60 дни, средно 1.9-2.1%, на възраст 60-120 дни - 2.7%, в размножителен период - 2.3% ; фосфор при пуйки на възраст 1-60 дни средно 1, 0%, на възраст 60-120 дни - 1, 5%, в размножителния период - 0, 8%.

Пуйките не усвояват добре всички зърна. Например, харесват пшеницата и ечемика повече от овеса. Предварително накиснатите и набъбнали ръжени зърна се усвояват по-добре от сухите.

Повишената хранителна стойност на фуража понякога може да влоши състоянието на птицата.

В такива случаи птиците могат да станат агресивни. Пуйките използват само 1/4 от светлата част от деня за почивка и снасяне на яйца, през останалото време поемат храна (преминават от хранилка до хранилка и поилка в търсене на по-удобно място или вкусна храна).

С какво се хранят пуйките през зимата?
Снимка: bones64/pixabay.com

По време на жегата пуйките ядат по-малко, което неизменно води до намаляване на живото им тегло. Това се отразява на производителността.

Затова през лятото пуйките често намаляват производството на пуешки яйца, оплождането на яйца, излюпването. Можете да увеличите апетита на птиците, като добавите голямо количество зелени треви и моркови.

За да се хранят възрастни пуйки през зимата, се приготвя достатъчно количество евтин, но много ценен протеиново-витаминен фураж.

За зимата е добре пуйките да приемат комбиниран силаж от различни фуражни култури, например, царевични кочани, моркови, зелена люцерна или детелина. Тази смес е силно хранителна и може да замести до 25% от концентрирания фураж в диетата на пуйките.

Ако и вие възнамерявате да отглеждате такива селскостопански животни, вижте нашите обяви и цени за пуйки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest