Заболявания по домашните пуйки

Заболявания по домашните пуйки
Снимка: bones64/pixabay.com

Можете да различите болната пуйка от здрава по външни признаци. Всяко заболяване има своите симптоми. Всички заболявания на домашните пуйки са разделени на инфекциозни, неинфекциозни и причинени от паразити по пуйките. Методът на лечение на пуйките зависи от вида на заболяването.

Инфекциозни заболявания при пуйките

Опасността от инфекциозни заболявания при пуйките се крие във факта, че те се предават от една пуйка на друга с много висока скорост. Птиците с тези видове заболявания изискват изолация от другите индивиди. Сред най-опасните и често срещани заболявания на пуйки на възраст под 2 месеца е синузитът. Това е заразна хрема, която може да доведе до смъртност на младите животни.

Причинителите на инфекциозни заболявания при пуйките са различни вируси, бактерии, гъбички и екто- и ендопаразити. Най-често срещаните видове инфекциозни заболявания при възрастни пуйки са туберкулоза, хемофилия, ротавирусна инфекция и др. Симптомите на инфекциозни заболявания, които се появяват при пуйките, са същите като при другите видове домашни птици.

Дива пуйка
Снимка: Bru-nO/pixabay.com

Източникът на заразяване на пуйки с инфекциозни заболявания може да бъде друга болна птица. Най-често обаче са гризачи, диви птици или животни, които са носители на инфекцията. Заразяването става чрез замърсена храна за пуйки, отпадъци и др.

Неинфекциозни заболявания при пуйките

Причината за неинфекциозните заболявания при птиците е недохранването и нарушаването на условията за отглеждане на пуйките. Те са много чувствителни към липсата на чиста вода.

Птицата не трябва да се държи в кална среда. Причината за редица заболявания може да бъде влажна и некачествена храна. Особено важно е да се следи за спазването на условията на хранене на пуйките в първите дни от живота им.

През този период те са особено уязвими, чувствителни към външни фактори. Слабите пуйки се отделят в първите часове от живота им и се поставят отделно от останалите. Незаразните болести не се предават от една птица на друга, но отслабените пуйки се нуждаят от специални грижи.

Пуяк

Най-малкото течение или ниската температура могат да провокират различни заболявания при тях, не само при младите животни, но и при възрастните птици. Списъкът с болести е общ за младите пуйки и възрастните пуйки.

Всеки вид заболяване може да доведе до смърт на пуйките. Някои от тях са опасни и за човешкото здраве и живот. Ефективността на лечението им се влияе от степента на откриване на болестта при болните индивиди и точното определяне на вида на заболяването.

Поддържането на добро здраве е част от най-важните грижи за пуйките. Ако и вие искате да отглеждате такива птици, вижте нашите обяви и цени за пуйки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest