Miau.bg»Статии»Селскостопански Животни»Хранене и Отглеждане»Съвети при отглеждане на домашни кози

Съвети при отглеждане на домашни кози

Отглеждане на домашни кози

Развъждането на кози в собствените домакинства не е твърде трудно. В България е популярно заедно с отглеждането на овце, прасета, кокошки, пуйки, юрдечки, гъски, коне, магарета.

Печалбата, която може да се реализира, радва и насърчава фермерите да предприемат действия. Козите са източник на хипоалергенно и хранително полезно козе мляко, както и козе месо и кожи.

Съвети при отглеждане на домашни

Задължително е да има пасище, ​​където животните могат да пасат свободно през пролетта и лятото, като се хранят козите с прясна трева. В студения сезон трябва да се погрижите да им осигурите топло помещение, в което ще се прекарват голяма част от времето - за целта то трябва да е и достатъчно просторно.

Козите са доста чисти животни и затова мястото, където ще бъдат разположени, трябва да се почиства и проветрява ежедневно. В противен случай животните могат не само да започнат да се нараняват, да страдат от възпаления и инфекции, но дори и да умират.

За козите дългите дневни часове са много важни. Ето защо е важно да се направи допълнително осветление. Обемът на дневния добив на мляко ще зависи от това. За младите и стари кози трябва да се осигурят отделни стаи. Подходящата температура за козите е около 20 градуса. Освен това малките са доста способни да издържат на дванадесет градуса. Но за възрастните дори десет градуса са истинска заплаха.

Хранене на козите

Хранене на кози

Отделно трябва да обърнете внимание на режима и диетата на храненето на козите. Що се отнася до летния период, двудневното хранене ще бъде достатъчно за козите, но през зимния период броят на храненията на козите ще трябва да се увеличи до четири на ден.

Средно през лятото козите обикновено получават около двеста грама фураж и около килограм зеленчуци на ден, това е в комбинация с прясно нарязана трева или трева, които консумират на пасище. През зимата козите имат нужда от много повече храна: възрастно животно изяжда около три килограма сено, два килограма зеленчуци и един и половина килограм фураж на ден.

Има характерни особености на храненето на бременните кози: във втората част на бременността е важно да се повиши качеството и количеството на храненето на женските, така че бъдещите малки да се развият напълно; Три седмици преди очакваната дата на агнене, приемът на калории на козата трябва да бъде намален, за да се избегне затлъстяване при козите.

Важно е да се спазва режима за поене на козите: през лятото животните се нуждаят от поене четири пъти на ден, а през зимата те трябва да получават чиста вода два пъти на ден.

Що се отнася до комфорта, от който се нуждаят козите, е важно своевременно да сменяте сеното, с което застилате пода на помещението: то трябва да се поддържа сухо и чисто.

Ако подът е дървен, той трябва да бъде покрит със слама, ако е направен от бетон, тогава ще бъде по-целесъобразно да се полага торф.

Отделно, заслужава да се отбележи фактът, че млекодайните кози и мъжките кози не трябва да се държат заедно, тъй като в този случай млякото няма да има много приятна миризма.

Трябва да се отбележи, че отглеждането на кози в домакинството не представлява особени затруднения дори за начинаещи земеделски производители. Но си има своите тънкости.

Ако и вие искате да се сдобиете с такива селскостопански животни, вижте нашите обяви и цени за кози.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest