miau.bg»Статии»Селскостопански Животни»Хранене и Отглеждане»Съвети при хранене на домашните кози

Съвети при хранене на домашните кози

Съвети при хранене на домашни кози

Козите са по-непретенциозни от овцете, ядат добре всяка трева, храстите могат да се използват като фуражи, съдържащи до 70% фибри. Тези селскостопански животни дори се хранят със сухи клони на храсти и дървета, особено върба, трепетлика, топола, бреза и липа.

Какво още трябва да знаем за храненето на домашни кози?

Два килограма суха храна от клонки могат да заменят 1 кг ливадно сено. Освен храна от клони, козите с желание ядат иглолистни „смърчови лапи“, а при липса на сено - слама, обелки от картофи, отпадъци от растителни продукти.

Това показва, че по отношение на храната козите са непретенциозни и могат да консумират такива фуражи, които не се използват от други домашни животни.

Козите, които имат висока производителност (около 5 кг козе мляко на ден) и се ползват за чифтосване, трябва да получават фураж в размер, изчислен за кози със среден добив от 3 кг мляко на ден.

През лятото хранене на козите е заето от пасищната трева, ​​през зимата храненето на козите се основава на сено, комбинирано с сочен фураж (кореноплодни култури, покълнало жито или ечемик).

Любимите храни на козите

Концентратите се използват като допълнителна храна за козите, дава се и костно брашно и сол. През лятото можете да подхранвате с всички видове зеленина и върхове от кореноплодите. Козите много добре усвояват обемисти фуражи.

Козите обичат разнообразна диета и само при тези условия се чувстват пълноценно. Хранителната дажба трябва да се състои от сочна и суха храна.

Храненето на козите не трябва да трае повече от два часа, така че козите да не разхвърлят храната. Когато пашата е на трева, покрита с роса, в която има много млада детелина, може да се наблюдава подуване на корема на козите.

На козите не трябва да се дава храна, съдържаща много вода, или да им се дава подуваща храна (с изключение на следродилния период), тъй като влагата претоварва храносмилателния им тракт, коремът им се увеличава, външният им вид се влошава и е по-трудно от обикновено майките да раждат.

Все пак козите се нуждаят от вода, но те са достатъчно хидратирани, особено при паша в горещия сезон, когато могат да пият повече от 8 литра през целия ден.

Храната на бременни кози трябва да се състои от доброкачествено сено от детелина (люцерна) в комбинация с концентриран фураж. Особено внимание трябва да се обърне на младите бременни кози на възраст под 3 години, тъй като физиологичното им развитие все още не е приключило. Храненето на бременните кози трябва да става с повишено внимание.

Кози

Около 14 дни преди раждането, на козите трябва да се дава лесно смилаема храна с добавяне на отвара от ленено семе, което предотвратява запека и благоприятно влияе върху резултата от раждането.

След раждането на козите трябва да продължите да давате лесно смилаема храна. По-добре е да давате топла храна от трици и доброкачествено ливадно сено. Обикновено козите могат да се хранят така на петия ден след раждането, в зависимост от състоянието.

В диетата винаги трябва да присъстват сочните храни, които имат благоприятен ефект върху образуването на мляко. За този период е необходимо да набавите нужните запаси от кореноплодите предварително.

Правилното хранене на козата допринася за нейното дълголетие и гарантира успешното размножаване на козите. Освен това трябва да създадете специални условия за активно движение.

Тези условия трябва да бъдат осигурени на козата в най-ранните етапи на нейния растеж и развитие. Наред с доброкачественото сено, овесът винаги трябва да присъства в диетата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest