С какво да храним кокошките?

Хранене на кокошки

Отглеждането на кокошки не се свежда само да осигуряването на комфортно пространство за пернатите, но до избора на подходяща храна за кокошките. От храненето зависи доброто им здраве, както и количеството и качеството на снасяните яйца. Затова, ако сте новаци в отглеждането на кокошки, ето с какво да храним кокошките.

От къде да се снабдим с храна за кокошки?

Най-подходящата храна за вашите кокошки може да намерите в специализираните магазини за фуражи. Там има различни видове, както и различни разфасовки. Най-подходящи са смесените фуражи, предназначени за кокошки-носачки.

Те ще предоставят на животните възможно най-пълноценното хранене и ще им осигурят така важните протеини, аминокиселини, витамини и микроелементи. Освен това готовите смесени фуражи за носачки съдържат смесени в правилно съотношение компоненти. Това е доста по-трудно за постигане при приготвяне на фуражи в домашни условия – особено за начинаещи.

Когато храната на кокошките не отговаря на необходимите условия за постигане на редовно и пълноценно снасяне, кокошките снасят рядко, а яйцата могат да бъдат с меки черупки, дребни на размер и с ниско хранително качество.

Смесените фуражи за кокошки носачки могат да съдържат най-често следните съставки в правилното съотношение – пшеница, царевица, слънчогледов шорт, костно брашно, соев шорт, рибено брашно, креда, смлени мидени черупки, добавки, люцерново брашно, ечемик.

Различна храна в различните периоди

Ако съвсем не сте запознати с храненето на кокошките, трябва да знаете, че те имат нужда от различен тип храна в различните периоди на своя живот. Особено важно е да осигурите най-пълноценното хранене в периода след първото снесено яйце.

На младите кокошки-носачки трябва да бъде предоставяна храна с по-високо съдържание на протеин. Зрелите кокошки-носачки може да бъдат хранени с фуражи с по-ниски нива на протеини, но пък е необходимо да се наблегне на съдържанието на калций – особено при по-възрастните пернати. Така ще сме сигурни, че ще получаваме яйца с достатъчно здрава черупка.

За здравината на черупката значение имат добавките от креда, смлени на ситно мидени черупки, костно брашно, чакъл, вар. Тези примеси са налични в правилното съотношение в готовите смеси. Ако изберете приготвянето на домашни фуражи за кокошки, задължително е те да присъстват в кокошарника.

Особености в храненето на кокошките през сезоните

Каква трябва да е храната за кокошки

Най-трудният период за пернатите е през студения период. Храната на кокошите през зимата трябва да е още по-пълноценна, за да имаме постоянна носливост. Важна добавка за студените месеци са картофите.

Заедно с тях допълнителни полезни вещества осигуряват фуражното цвекло, моркови, тиква и други полезни зеленчуци за кокошки. Разнообразие и допълнително обогатяване се постига още със сушена коприва.

През пролетта пък кокошките могат да получават дажби от зеленина. Тогава младата коприва е чудесна добавка към храната на кокошките.

Лятото е период на горещини и затова осигурявайте повече вода. Също може да давате на кокошките и парченца плодове, но без семките.

През есента носенето на яйца по принцип намалява. Това може да бъде избегнато чрез допълнително обогатени с протеини храни, чрез отпадъци от зеленчуци и добавки за кокошки носачки с витамини.

Ако още не разполагате с тези домашни птици, но искате да започнете да ги развъждате, вижте нашите обяви и цени за кокошки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest