Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Консерви за кучета - предимства и недостатъци

Консерви за кучета - предимства и недостатъци

Консерви за кучета

Ако планирате да си вземете домашен любимец, тогава със сигурност се питате как правилно трябва да се грижите за него, но и с какво да го храните. Това е напълно нормално, имайки предвид факта, че вземането на куче е не само огромна радост за всички членове на семейството, но и отговорност за здравето на кучето.

Така например голяма част от стопаните на кучета избират да ги хранят с готови кучешки консерви. Те са малко по-скъпи от сухата храна за кучета, но за сметка на това са по-полезни и не нанасят вреда на храносмилателната система.

Също така, съдържат всичките необходими витамини и микроелементи, като с това далеч не свършват предимствата на консервите за кучета.

Предимства на консервите за кучета

Някои стопани решават за по-лесно да хранят кучето си с домашна храна направо от общата маса, предлагайки им остатъците от супата с месо, леща яхния и така нататък. Подобен рацион е много опасен за животното, тъй като храносмилателната му система е много нежна. От друга страна, има много ползи от консервите за кучета.

- Имат много по-привлекателен аромат и вкус, като именно по този начин кучетата винаги имат добър апетит;

- Пестите време за готвене;

- Можете да изберете варианти в различен ценови диапазон;

- Благодарение на малките порционни пакетчета е лесно да разнообразите рациона;

- Можете да нахраните питомеца си, дори когато пътувате;

- Усвоят се отлично от организма на кучетата;

- Съдържат всички важни витамини и минерали за кучета.

Недостатъците на консервите за кучета

Мнението на ветеринарите е единодушно, а именно - ако кучето се храни постоянно само с влажна храна, то това рано или късно ще нанесе вреди на здравето. Между другото, това важи също за сухата и домашната храна. Важно е храненето да е разнообразно и балансирано, защото именно това е ключа към крепкото здраве на любимеца ви. Към минусите на консервите можем да добавим следните фактори:

Консервирана храна за кучета

- Привикване - питомецът бързо свиква с консервите, тъй като имат много привлекателен аромат и вкус, като след това доста трудно ще го накарате да яде друга храна;

- Кратък срок на годност - няма да се получи да икономисате с големите консервни кутии, тъй като ако са отворени, то те се развалят за 2-3 дена;

- След влажната храна винаги трябва идеално да измиете купичката на кучето, тъй като в противен случай могат да се развият различни патогенни бактерии;

- Често кучетата могат да глътнат храната цяла, тоест без да я дъвчат, тъй като в консервите има много влага и не се изисква особено усилие, за да я глътнат. По този начин обаче те не успяват да се наситят;

- При постоянното хранене с консерви за кучета е възможна появата на зъбен камък при кучето.

Как правилно да храните кучето с консерви?

Въпреки че все пак имат минуси, това не значи че не трябва да включвате консервите в менюто на питомеца ви. Водещите ветеринари препоръчват следните диети консервирана храна за кучета:

- Домашна храна (само разрешените продукти за кучета) + влажна храна, в процентово съотношение 75% на 25%;

- Суха храна + влажна храна, в процентово съотношение 75% на 25%;

- Старайте се да не храните кучето ви само с влажна храна;

- Можете да редувате сухата и влажната храна, ако кучето лесно приема това и се храни без проблеми;

- Деликатесните варианти на консервите за кучета трябва да съставят в не повече от 10% от рациона, тъй като в състава им присъстват наситените мазнини, но и липсват важните минерали и витамини;

- Ако кучето иска да се храни само с влажна храна, тогава се старайте да го приучите на това да гризе специалната минерализирана кост, тъй като така ще можете да избегнете някои проблеми със зъбите вбъдеще.

Всеки стопанин сам избира, с какво да храни кучето си, но освен ситната и полезна храна за кучета, вашите любимци имат нужда от ласка, любов и много грижи. Само в този случай любимецът ви ще е не само щастлив, но и здрав.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest