Miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Породи котки със зелени очи

Породи котки със зелени очи

Породи котки със зелени очи

Може ли да си представите нещо по-красиво, по-интригуващо и по-нормално от котка със зелени очи. Тези мистериозни и своенравни животни са изключителни индивидуалисти и около тях се носи нещо магично. А онези със зелените очи изглеждат още по-вълшебно.

Зеленият цвят на очите на различни породи котки зависи от процента меланин, който се смесва с феомеланина, който произвежда пигмента, отговарящ за цвета на очите. Много малък процент от населението на света има зелени очи. При котките това не е така.

Има няколко породи, при които могат да се появят две очи с различни цветове. Обикновено едното е зелено, а другото е синьо. Такива са Венера, котката с две лица от породата калико и котката Алос от породата турски ван.

Има няколко породи котки със зелени очи, които са се получили от смесването на породи. Нека видим кои са те:

Абисинска котка

Породи котки със зелени очи

Очите им могат да са и в цвят, различен от зеления, но много от тях имат очи в различни нюанси на зеленото. Те се характеризират с гъста къса козина (въпреки че някои имат и дълга козина), големи уши, слаби са, но с много добре развита мускулатура. Произходът на котката може да се проследи до Сомалия.

Те лесно се привързват, забавни са и могат да се приспособят към всякакви хора. Обичат да имат компания през деня. Живеят между 11 и 16 години.

Египетска Мау

Тя спада към късокосместите породи котки, има ярко зелени очи, дълга опашка и гъста петниста козина в сребристо или бронзово. Петна може да се забележат дори и по самата кожа. Тялото е обикновено слабо и мускулесто. Нуждаят се от минимални грижи за козината и редовно подрязване на ноктите.

Характерът им се отличава с лоялност и любознателност, те са много интелигентни животни и усвояват различни трикове, с които да ви забавляват и изненадват. Способни са да издават различни звуци. Продължителността на живота им е между 13 и 16 години.

Хавана Браун

Зеленоока котка

Въпреки името, което предполага и произхода ѝ, тази котка всъщност идва от Англия, където е направена кръстоска между два вида сиамски котки, руска синя и обикновена домашна късокосместа, за да се достигне до този цвят на козината.

По характер те са изключително любвеобилни и бързо се привързват към хората. Преследват ги и могат да обикалят около тях цял ден. Ако решите да си вземете такава порода, трябва да сте готови да ѝ обръщате много внимание и да ѝ давате много любов. Ако не сте готови за това, по-добре изберете друга.

Норвежка горска котка

Козината им е изключително плътна и гъста и помага поддържането на телесната температура и при по-ниски градуси. Опашката е дълга, а формата на главата е триъгълна. Това прави муцунките им малко по-особени, но изключително сладки. Козината им може да бъде с разнообразни шарки, а очите, освен прекрасно зелено, могат да бъдат и в златисто или с меден цвят.

Те са дружелюбни и игриви и най-вече много, ама много търпеливи. Това ги прави особено подходящи коти за семейства с деца. Високо интелигентни са и обичат движението. Ако искате такавазеленооока котка, е добре да ѝ купите катерушка.

Козината им се нуждае от грижи и редовно сресване.

Руска синя котка

Руската синя котка е със зелени очи

Тази порода е с доста срамежлив и резервиран характер. Все едно през цялото време ви гледа някак отгоре, високомерно. Но това ще продължи, докато си мисли, че заслужавате нейното присъствие. В противен случай ще си тръгне бързо и няма да ви обърне повече внимание. Лоялна е към стопаните си, но често игнорира гостите.

Ако е избрала вас за любим човек, може да ви следва навсякъде непрестанно. В същото време е достатъчно независима и няма нищо против да си стои у дома сама. Телосложението е издължено и слабо, което прави тази порода изключително елегантна и грациозна.

Сфинкс

Котката Сфинкс няма козина като останалите и тялото и муцунката ѝ изглеждат набръчкани и сърдити. Това не бива да ви заблуждава. Те се привързват към стопаните си и непрестанно им показват любовта си. Тази порода котки със зелени очи много обича гушкането и често спи под завивките до стопаните си.

Тъй като нямата козина, трябва да поддържате някак температурата на тялото им. Те няма да имат нищо против да им обличате дрехи за котки, за разлика от други породи. Същото важи и за излагането им на слънце. Трябва да предпазите кожата им с дреха или с нанасяне на специален предпазен крем.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest