Miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Видовете пудели и какво трябва да знаем за тях?

Видовете пудели и какво трябва да знаем за тях?

Видовете пудели и какво трябва да знаем за тях?
Повод за куче, автоматичен, Led фенерче, син, 5 метра
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Повод за куче, автоматичен, Led фенерче, син, 5 метра
26.00 лв.
Виж ››

Пуделите се една от най-популярните породи кучета днес. И това съвсем не трябва да ни учудва, защото те са много интелигентни животни - любвеобилни и палави, лесно разпознаваеми заради типичната си къдрава козина.

Тези животни са отлични семейни любимци и живеят дълъг и пълноценен живот. Но знаете ли, че всъщност съществуват пет вида пудели? Нека видим какви са особеностите на видовете пудели.

Стандартен пудел

Стандартният пудел е най-големият вид от породата. Достигат до 55 сантиметра височина и тежат между 20 и 35 килограма. Въпреки че не са заплашителни на вид, животните от тази порода всъщност са много добри кучета пазачи - винаги са нащрек, смели са и умеят да защитават стопаните си.

Мини пудел

Макар и по американски стандарт този вид да се води среден, всъщност мини пуделите рядко надвишават височина от 40 сантиметра и не тежат повече от 8-9 килограма. Въпреки че са по-малки от стандартните пудели, тези мъници имат щур характер и са чудесни домашни любимци.

Той пудел

Той пудел
Снимка: pixabay.com

Дребният той пудел е най-малкият вид от породата. Тежи само 3-4 килограма и е висок около 23 сантиметра. Ако търсите любвеобилен приятел, който да се побира в скута ви лесно и да не заема много пространство вкъщи, тази порода е точно за вас.

Клайн Моен пудел

Тази порода пудели са изключително разпространени в САЩ, въпреки че не са признати като отделна порода там. Те са много сходни със стандартните пудели и често се състезават рамо до рамо с тях по изложения. Това са сравнително дребни кучета – между 40-50 сантиметра височина и тегло от 18 до 22 килограма.

Тийкъп пудел

Тийкъп кученцата също не са официално признат вид пудели. Те са наречени така заради наистина миниатюрния си размер и може да се счита, че са разновидност на той породата. Няма точно определени мерки за тях, но повечето, които попадат в тази категория, са около 2-3 килограма.

За съжаление обаче, те не са много здрава порода, тъй като се развъждат изкуствено с цел малък размер и страдат от множество заболявания заради това. Ако искате такова куче, трябва да сте много внимателни при избора и редовно да посещавате ветеринар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest