Miau.bg»Статии»Мъници»Други Мъници»Любими храни на мини прасенцата

Любими храни на мини прасенцата

Любими храни на мини прасенцата

Храната на мини прасенцата трябва да се състои от зърна и зеленолистни зеленчуци и не по-малко от 12 процента от нея трябва да бъде протеин.

Сред любимите храни на мини прасенцата са и плодове, но тях давайте само понякога като лакомство. Прасенцата по принцип са всеядни, така че е много вероятно да изядат всичко, което им се изпречи на пътя. Това обаче не означава, че трябва да се случва.

Балансираната диета за мини прасенцата е тази, която не ги кара да напълняват и се състои най-вече от хранителни пелети и здравословни зеленчуци. Най-лесно е да разпределите около половин порция храна от магазина, а останалата от плодове и зеленчуци. Някои стопани избират естествена диета за своя любимец.

За тази цел обаче трябва да сте напълно сигурни, че хранителните продукти са приготвени както трябва и порцията включва всички необходими полезни вещества. За да са здрави мини прасенцата, те се нуждаят от определени витамини и миерали. А те се срещат най-често в готовите храни, които можем да купим.

Разбира се има и някои храни, които са напълно противопоказни и в никакъв случай не трябва да давате на вашето прасенце. Някои от забранените храни за мини прасенца са: риба, мляко, месо, кокали, ябълкови и крушови семки, картофи, сурови зърна, котешка храна и кучешка храна, карантия и като цяло храна, която е по-солена.

Храни с високо съдържание на калории, захар, натрий и въглехидрати е по-добре да бъдат избягвани. Те са едни от основните фактори за затлъстяването, което от своя страна, води до заболявания при мини прасенцата.

И понеже споменахме, че трябва да внимавате с плодовете, които давате на вашето прасенце, ето и кои от тях са подходящи в разумни количества: смокини, пъпеши, праскови, кивита, фурми, лимони и лаймове, грозде, грейпфрути, портокали, манго, гуава, папая и банани. Все пак преди да поглезите вашия любимец, махнете семките, защото те могат да попаднат в дихателните пътища и да причинят задушаване.

Мини прасенца

Препоръчително е да не прекалявате с храненето на мини прасенцето си. Най-лесният начин да изчислите количеството храна е порцията да представлява 2 процента от общото тегло на вашия малък приятел.

В случай че още не сте си взели такова животинче, но много искате, вижте нашите обяви и цени за мини прасенца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest