Miau.bg»Статии»Мъници»Други Мъници»Обучение и дресировка на мини прасенце

Обучение и дресировка на мини прасенце

Обучение и дресировка на мини прасенце
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Отглеждайки мини прасенцата повечето хора си мислят, че те са просто много сладки животинки, които зареждат всички около себе с очарователния си оптимизъм. Те обаче са и много интелигентни животни, които могат да бъдат обучени на много различни команди и дресури, особено ако започнете да обучавате мини прасенцето си от най-ранна възраст. С лекота могат да запомнят множество команди и да ги изпълняват дори по-добре от кучетата, ако сте старателни и не пропускате тренировка.

Единственото, което се явява ограничителен фактор, е физиологията на животното. Все пак интелекта на мини прасенцата не е достатъчен, за да изпълняват ролята на охрана на дома, както могат да направят много голяма част от кучетата.

Въпреки това, могат лесно да се превърнат във ваши верни приятели, които ще ви радват и ще могат да изпълняват не само лесните, но и сложните команди, на които сте ги обучили, но и дори ще могат да правят различни трикове.

Трябва да сте наясно с това, че обучението на прасенцето се отличава от дресировката на кучетата и използваните методи при нея. Това различие дори понякога носи доста радикален характер, затова е важно да сте запознати с особеностите на обучението и дресировката на мини прасенцето, ако сте си решили да си вземете такъв нестандартен домашен любимец.

На какво може да научите мини прасенцето?

Въпреки че начините са различни, всеки стопанин може да обучи животното на същите команди, каквито изпълняват кучетата, например Седни, Легни, Ела и други. Много от хората, които с грижат за мини прасенце, споделят, че могат да запомнят доста различни команди, дори ако не са обучавани специално за това. Те просто гледат и запомнят без никакво затруднение.

Но трябва да се отбележи и това, че не трябва да се стараете да ги обучите на всички команди от кучешкия арсенал. Например, за да се изпълни командата Фас (Атакувай или Дръж) е по-добре да се насочите към други животни, тъй като тя не е много подходяща за мини прасенцето. Това се обяснява много лесно с факта, че те имат не по-малко боен характер от своите близки роднини, а именно дивите свине.

Особености на дресировката на мини прасенце

Мини прасенце

Обучението на мини прасенцето трябва да се случва по метода поощрение и наказание. Той е изпитан във времето и е много успешен при тези животни. Не бива обаче да го използвате постоянно, защото има един недостатък - може да засегне чувствата на животинчето.

Именно затова е по-добре да залагате на метода подкрепа и поощрение. Мини прасенцето е готово да изпълни всяка ваша команда, само за да получи някое лакомство или ласка от стопанина си. Можете да ги научите дори да ви носят чехлите, докато дори и кучетата не винаги лесно се обучават на това.

Относно наказанията, то с това трябва да сте особено внимателни. Не бива да използвате никакви груби жестове, викове или физическо насилие в процеса на обучение и дресировка на мини прасенцето.

Причината за това е, че кучетата виждат в човека на първо място своя стопанин и са съгласни да им прощават всичко, докато мини прасенцата приемат човека за свой верен приятел, затова е важно да успеете да изградите топли и дружески отношения, ако искате да ги обучите лесно на различните команди.

Още един важен момент, който е важно да вземете предвид при обучението и дресировката на мини прасенцето - че те са много весели животинки. Затова ако превърнете възпитанието им в поредните скучни уроци, тогава не се учудвайте, че вашият питомец скучае и не показва никакви забележими резултати.

Примерно обучение и дресировка на мини прасенце

Насочи за обучение на мини прасенце

Като цяло може да се каже, че принципите, на които е важно да се основава обучението им, са еднакви за всички команди. Например, ако искате да ги научите на Седни, тогава всичко, от което ще имате нужда е любимото им лакомство, добро настроение и може би възглавница.

И така, след като започнете, трябва да поднесете лакомството до мини прасенцето, така че то да си вдигне главата възможно повече. Ако любимеца ви се опита да си надигне главата, колко се може по-високо, тогава той ще бъде принуден да седне, за да се случи това. Именно в този момент трябва да кажете Седни. След това трябва да му дадете любимото лакомство и да го почеше зад ухото, за да усети и вашата ласка.

Важно е да се отбележи, че ако обучавате куче на тази команда, тогава трябва да кажете ключовата дума с твърд глас, докато при обучението на мини прасенцето това не се препоръчва. Все пак тези любимци не са кучета и при тях не действа тактиката със строгата дисциплина. След като животното седне няколко пъти и чуе командата с мек и мил тон, много бързо ще разбере какво се изисква от него.

Ако въпреки старанието си, мини прасенцето все пак не иска да седне и по-скоро започва да подскача, за да стигне до лакомството, тогава именно тук можете да използвате възглавницата. Принципът е много прост, а именно ако я сложите зад животното и когато се опре на задните крака, все пак да падне върху нея и да седне.

Именно тук отново трябва да кажете командата Седни и да повторите това упражнение няколко пъти. Не забравяйте да давате поощрение и да галите любимеца си.

Принципът на цялото обучение и дресировка при мини прасенцата е един - да се държите добре с тях и да помните, че те ви възприемат не като стопани, а като свой верен приятел. Ако спазвате тези правила и насоки, тогава ще можете с лекота да ги обучите на много различни команди.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest