miau.bg»Статии»Селскостопански Животни»Болести по Животните»Заболявания по домашните кокошки

Заболявания по домашните кокошки

Заболявания по домашните кокошки

За разлика от други пернати, домашните кокошки страдат от различни заболявания сравнително по-често. Ето защо е важно, ако отглеждате тези пернати, да се грижите внимателно за здравето на кокошките. Едно от нещата, на които трябва да обърнете особено внимание, е правилната диета и по-точно оптималното хранене на кокошките.

Съществуват различни медикаменти, които подобряват здравословното състояние на кокошките, но няма нищо по-добро от хранителните добавки за кокошки, които поддържат имунната система. Много от често срещаните болести по кокошките могат да бъдат избегнати чрез правилно хранене и намаляване на стреса. А при тежките здравословни проблеми се прилагат ваксини и антибиотици. Ето и някои от най-често срещаните заболявания по домашните кокошки:

Холера по птиците

Холерата по птиците е хронично заболяване причинено от бактерията Pasteurella Multocida. Тя засяга ставите, синусите и други тъкани. Най-честите симптоми са загубата на апетит, диария със зеленикав оттенък, разрошени пера, подутини по гушата и гребена, подути стави, куцане. Може да се наблюдава и секрет от устата, носа и очите. По принцип по-засеганти са възрастните животни, а мъжките боледуват по-често от женските.

Кокцидиоза

Кокцидиозата е паразитна болест, която атакува специфични части на стомаха. Проблемите започват, когато кокошката изяде заразена храна. Паразитът започва да разрушава епителната тъкан на клетките и това води до загуба на апетит, диария при кокошките, загуба на тегло и невъзможност за усвояване на хранителните вещества.

Птичи грип

Домашни кокошки

Птичият грип е болест, причинена от ортимиксовируси тип А. Честно срещани и разпространявани от диви водни птици, които заразяват домашните. При заразяване се наблюдава диария, назален секрет, оток на гребена, кашляне и кихане. За съжаление, този грип е изключително смъртоносен за кокошките.

Псевдочума по птиците

Наричана още Нюкасълска болест, тази остра респираторна инфекция се разпространява много бързо. Симптомите зависят от това дали вирусът напада дихателната, храносмилателната или нервната система. Въпреки че се наблюдава и при дивите, и при домашните птици, болните кокошки развиват много по-тежка симптоматика.

Салмонелоза

Салмонелозата е бактериално заболяване, което може да причини отравяне на кръвта и ентерит при малките кокошки. Инфекцията става чрез устата, но смъртността е ниска. Най-често преносителите на заразата са гризачи. А симптомите на салмонелозата са диария, загуба на апетит, жажда и унилост.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest