Miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»Обучение и дресировка на померан

Обучение и дресировка на померан

Обучение и дресировка на померан

Помераните са сладки, пухкави, малки кученца които ще бъдат добри приятели на стопаните си. Но и те, като всички кучета, се нуждаят от обучение и тренировки, за да се държат по възможно най-добрия начин. Ако искате да се спестите главоболия в бъдеще, най-добре започнете с дресировката на померана, докато е още малък.

Основните неща, на които трябва да научите вашия померан са: как да се държи у дома и как на улицата, къде да ходи до тоалетна, команди като Ела, Стой, Седни.

В началото трябва да обучите вашия померан на послушание. Въпреки че когато са малки, са много сладки, трябва да започнете да ги тренирате още от началото. Но дори и да осиновите възрастно куче, отново имате шанс да го научите да бъде послушно.

Освен това, докато тренирате померана, ще се сближите още повече, тъй като това е екипна работа. Всички кучета изпитват прилив на удоволствие, когато овладеят нови кучешки команди и стопаните им са доволни.

Съвети за най-лесно дресиране на померан

Померан

Кучетата имат умствения капацитет на 2-3-годишно дете, затова трябва да бъдете много търпеливи с тях. Имайте предвид, че померанът не може да усвои една команда от първия път, така че бъдете постоянни. Това е дълъг процес, който ще се случва стъпка по стъпка. Ще забелязвате напредъка обаче всеки ден.

Освен от кучето, много зависи и от вас как ще го дресирате. Затова трябва да се подготвите внимателно. В ролята си на треньор, трябва да се фокусирате да водите померана по един насърчителен и уверен начин. Кучето няма да се подчини, ако му е забавно.

От изключително значение е и с какъв глас ще говорите, докато обучавате кучето. Дори и да не сте уверени в способностите си, дайте си вид, че сте. Говорете с твърд, но приятелски тон. Съобщавайте командите ясно и точно. Когато хвалите кучето, уверете се, че звучите щастливо.

Времето, което отделяте на кучето, също е от значение. Когато награждавате кучето, гледайте да го направите между 5 до 10 секунди, след като е изпълнило командата, не по-късно.

Помераните искат да угаждат на собствениците си, но когато се опитвате да ги дресирате, ще им трябва допълнителна мотивация. Изберете специално лакомство, което да използвате само по време на тренировката. Ако използвате храна, която ежедневно му давате, кучето просто няма да бъде мотивирано да изпълнява.

Не позволявайте на кучето да прави повече от две грешки една след друга. Кучето разбира много добре, когато не сте доволни от него и вероятно ще загуби мотивация, ако разбере, че не се справя.

И отново търпение: никога не започвайте тренировката, ако не сте спокойни. Ако отглеждате померан, трябва да знаете, че кучето ще усети настроението ви и също няма да бъде концентрирано.

Обучение на померан

Краят на всяка тренировка трябва да бъде позитивен. Дайте му награда, похвалете го. Така то ще чака следващия път с нетърпение.

Когато се опитвате да научите померана на нещо, използвайте кратки и ясни думи. Кучетата се концентрират само върху първата сричка на всяка дума.

Избягвайте Не, освен ако не е станала голяма беля. Използвайте думи като опа или упс.

Добре, седни, Добре, ела са командите, които да използвате, вместо добро момче.

Използвайте добре заедно с друга команда, която искате да изпълни.

Ако тренирате померана по няколко пъти на ден, след около 2-3 седмици то ще е усвоило голяма част от командите. Все пак трябва да ги упражнявате непрекъснато, за да не ги забравя, дори и след края на тренировката. Не е нужно да му давате лакомство постоянно.

Вероятно една от първите команди, на които трябва да научите кучето е седни. Усвояването ѝ отнема между 2-4 седмици. Трябва да научите кучето да стои седнало, докато не му разрешите да се движи. Застанете или на колене, или изправени пред померана.

Дръжте лакомството в ръка, точно над главата му. Така носът му ще бъде вдигнат нагоре, а дупето му ще слезе надолу. Ако не седне, движете бавно ръката си с лакомството над опашката му напред и назад. В момента, в който опре дупе в земята, дайте му наградата и му кажете Добре, седни с мек глас.

Ако кучето ви не иска да го тренирате днес, а вместо това скача и се опитва да докопа наградата, свалете ръката си, за да може да го вземе, докато сяда.

Друга важна команда е ела. Тя също ще ви отнеме много време. Можете да наградите кучето си с почерпка и похвала, ако то се подчинява. Ако обаче не дойде, сложете му кучешката каишка и го заведете до мястото, на което сте били, когато сте му казали ела. Все пак не наранявайте кучето, бъдете внимателни и не го теглете с каишката. Непрекъснато повтаряйте това упражнение, защото това е една от най-важните команди.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest