miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Доберман Пинчер - особености на породата

Доберман Пинчер - особености на породата

Доберман Пинчер - особености на породата
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

История на Доберман Пинчер

Събирачът на данъци Луис Доберман се нуждаел от куче-пазач, за да пази парите от данъци, които събирал, от крадци. За да създаде интелигентно, надеждно куче пазач, той кръстосал късокосмести немски овчарки с ротвайлери, черни териери и пинчери. Не след дълго започнал да произвежда още и още кучета от този вид. Първите Доберман Пинчери са били забелязани на изложба на кучета в Ерфурт, Германия, през 1897 г. Три години по-късно породата получава официално признание като една от немските породи кучета.

Американският киноложки клуб регистрира първия Доберман Пинчер през 1908 г., а клуба на Доберманският Пинчер на Америка бива създаден през 1921 г.

Външен вид на Доберман Пинчер

Доберман Пинчерът има дълга муцуна, средни уши, силно, мускулесто тяло и дълга опашка. Много хора скъсяват ушите и опашката на кучетата си няколко дни или седмици след раждането, но трябва да имате предвид, че тези процедури са много болезнени за кучетата. Някои дори биха нарекли нехуманно купирането на опашката.

Козината на кучетата е тънка и къса, като може да бъде оцветена в черно, червено, синьо или жълтеникаво-кафяво. Те също така често имат ръждиво-червени маркировки над очите, върху гърлото и гърдите. Възможно е да се срещне, макар и рядко, Доберман Пинчер албинос.

По размери Доберман Пинчерът може да достигне 60-70 см височина и 27 до 45 кг тегло.

Характер на Доберман Пинчер

Качествата на характера на Доберман Пинчерите са интелигентност, тренираност и смелост, които ги прави способни да изпълняват много различни роли - от полицейски или военни кучета до семейния закрилници и приятели. Идеалният Доберман Пинчер е енергичен, внимателен, решителен, буден и послушен, но никога срамежлив или зъл.

Този темперамент и взаимоотношения с хората се появяват само когато доберманът живее заедно със семейството си, за да може да изгради онази връзка на лоялност, с която е известен. Доберман Пинчер, оставен сам в задния двор, никога няма да стане любящ защитник, а вместо това ще се превърне в страхливо куче, което е агресивно към всички, включително към собственото си семейство.

Доберман Пинчер - особености на породата

От огромно значение е да започнете дресировката на кученцето в деня, в който го заведете у дома. Дори на осем седмици то е способно да попие всичко, на което можете да го научите. Не чакайте докато навърши 6 месеца, за да започнете да го дресирате Пинчер Доберман или ще се окажете с доста по-упорито куче, с което по-трудно ще се справите. Ако е възможно, запишете го в кучешка детската градина на около 10-12 седмици, и го социализирайте колкото можете повече.

Грижи на Доберман Пинчер

Козината на Доберман Пинчера не пада много, но е препоръчително кучето да се реше поне два пъти на седмица, за да се премахват мъртвите косми и да се поддържа козината чиста и лъскава. Когато се нуждае от баня използвайте шампоан за кучета, а не такъв за хора.

Останалото в грижите за Доберман Пинчер се подразбира - режете ноктите на кучето според нуждите, обикновено на всеки няколко седмици. Мийте зъбите на кучето на всеки няколко дни за добро цялостно здраве и свеж дъх.

Доберман пинчер в апартамент може да живее, но е необходимо да получават изобилие от кучешки упражнения и психични стимули всеки ден, за да останат здрави и да не започнат да правят бели.

Обучение на Доберман Пинчер

Доберман Пинчерът се дресира още от малко кутре, за да се предотврати агресивно поведение и за да стане добър домашен любимец. Поради силната реакция на всичко, което изглежда подозрително и опасно, трябва да се научат от рано да различават наистина опасни ситуации от тези, които са напълно безобидни.

Ранната социализация е също ключова за правилното развитие и държание на кучето. Хубаво е да бъдат изложени на много различни хора, гледки, звуци и преживявания, докато са още малки.

Хранене на Доберман Пинчер

Доберман Пинчер - особености на породата

Храненето с висококачествена храна за кучета през целия му живот е от решаващо значение за Доберман Пинчера. Кучето трябва да бъде хранено според възрастта и според диета, одобрена от развъдчика или ветеринара на кучето. Вкусните наградки може да са от голямо значение при дресирането, но даването на твърде много от тях може да доведе до затлъстяване.

Препоръчително е да се запознаете с това кои човешки храни са безопасни за кучета, а кои не. Задължително се консултирайте с ветеринар, ако имате някакви притеснения относно теглото или диетата на кучето, тъй като затлъстяването на кучето може да доведе до редица заболявания при Домерман Пинчер.

По всяко време кучето трябва да има достъп до чиста и прясна вода.

Болести при Доберман Пинчер

Въпреки че като цяло Доберман Пинчерите са здрави кучета, има определени болести, към които породата е предразположена. Едно от тях е подуването, което представлява животозастрашаващо храносмилателно състояние, което собствениците трябва да се научат да разпознават и да знаят как да реагират.

Другите генетични състояния, които могат да се проявят при тази порода, включват дисплазия на тазобедрената става, разширена кардиомиопатия (разширено сърце), болест на фон Вилебранд (нарушение на съсирването), прогресираща атрофия на ретината, албинизъм и хипотиреоидизъм.

Отговорните животновъди проверяват за тези здравни състояния чрез медицински тестове. Никога не купувайте куче от животновъд, който не е тествал генетично своето котило за тези потенциални проблеми.

Средната продължителност на живота на Пинчер Доберман е 10-12 години. Но всичко зависи от грижите за кучето, което ще положите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest