miau.bg»Статии»Мъници»Зайчета»Какво обичат да ядат зайците?

Какво обичат да ядат зайците?

Какво обичат да ядат зайците
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Решите ли да започнете да отглежда зайци, си струва да знаете, че сравнение с останалите домашни животни, те имат доста особености относно условията на отглеждане, особено що се отнася до храненето на зайчето.

Правилно подбраната диета на зайците е половината от успеха в отглеждането им. Трябва внимателно да изучите какво обичат да ядат зайците през различните периоди на годината, тъй като тяхната лятна диета е значително различна от зимната.

Храната на зайците трябва да бъде подбрана така, че храненето да е балансирано и разнообразно, а храната да е богата на витамини и други полезни вещества. И така, какво трябва да се дава на зайците? Тук се разграничават следните групи храни за зайци.

Ливадна трева и зеленина, която расте в градината е най-евтиният начин за хранене на зайци, който им осигурява здравословна храна за доста голям период от годината - от пролетта до късната есен. Зайците получават витамини и минерали, необходими за растежът и по-нататъшно размножаване.

Ако гледате зайци у дома, може да си направите малка лятна градина на балкона, където е достатъчно да засадите малко грах, люцерна, киноа, царевица. Това, което зайците обичат да ядат, са кореноплодите.

Зайче

Обикновените плевели също са подходящи за хранене на зайци: коприва, репей, житна трева.

В никакъв случай не трябва да се добавя гнила или прекалено влажна зеленина към храната. Това може да причини заболяването на животното.

Също толкова полезни за зайците са сушените билки, които дори могат да станат начело на списъка на това, което трябва да им се дава. Тази група включва слама и малки клони. Те се дават на животните от късна есен до ранна пролет.

Сочните храни се абсорбират най-лесно от тези домашни любимци и бързо се усвояват. Това се дължи на факта, че те съдържат до 80% вода. Те имат в състава си необходимите за растежа вещества и полезни за здравето на зайците: фибри, въглехидрати, растителни мазнини, богат състав на витамини и минерални компоненти.

Зайците обичат кореноплодни

Зеленчуци и плодове като цвекло, краставици, картофи, репички, тиква, лук, моркови, чесън, тиквички, тикви, фуражна диня, банан, ябълка и др. попадат в категорията на сочните и полезни храни.

От това, с което се хранят зайците, зелето е може би едно от най-обичаните лакомства. Но прекомерната консумация може да доведе до подуване на корема на заека. Зелето съдържа достатъчно витамини, минерали и фибри, от които животните се нуждаят за растеж и попълване на потомството.

Храненето на зайците с моркови и тиква се счита за полезно. Те са богати на витамини. Обикновено се дават в периода от есента до началото на пролетта, тъй като тези зеленчуци могат да се съхраняват през зимата. Тиквата най-често се нарязва на малки парчета и едва след това се поставя в хранилка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest