Древни породи котки

Древни породи котки
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Котките са били изобразявани по картини и свитъци редом до могъщи фараони, изискани царски особи и видни благородници от над 3 600 години насам. Някои от тези породи котки продължават да съществуват и до днес.

Подготвили сме ви списък с най-древните котки, съществуващи и днес:

Турска ангорска котка

Турските ангорки са естествена порода котки (т.е не са се получили от умишлени кръстоски между различни видове), произхождащи от Турция. За пръв път са били документирани още през 1600-те. Смята се, че ангорката е първоизточникът на доминиращите гени както за бяло оцветяване, така и за дълги козини.

Персийка котка

Котка персийска чинчила

Персийките произхождат от Иран, който е бил известен в миналото като Персия. Твърди се, че първите документирани предци на персийски котки са били внесени в Италия през 1620 година. Те са сред най-древните породи котки.

Японски бобтейл

Някои смятат, че тези котки с къси опашки пристигат от азиатския континент преди около 1000 години. През 1701 г. немски лекар пише своя разказ за животните, растенията и пейзажа на Япония и споменава, че тази порода е единствената, отглеждана като домашни любимци.

Сибирска котка

Сибирска котка

Сибирската котка, или също наричана сибирската горска котка, се е появила в Русия преди векове. Докато породата е спомената за първи път през 1871 г., се смята, че тя е един от предците на всички съвременни породи котки с дълга козина.

Абисинска котка

Има известен дебат откъде точно произлиза абисинецът, но генетични изследвания заключват, че най-вероятно идва от Древен Египет. Смята се, че съвременната версия на породата е произлязла от едно коте, взето от Александрия и внесено в Англия през 1868 година.

Сиамска котка

Сиамска котка

Тази уникална котка произхожда от Сиам, сега известен като Тайланд. Подобно изглеждащи котки от Сиам са били илюстрирани и споменати в ръкописи, известни като Tamra Maew или Котешки стихотворения. Твърди се, че тези ръкописи са написани от 1350 до 1767 г. сл.Хр.

Котка Корат

Коратът е друга стара порода котни даваща началото си от Тайланд. Коратът също е бил споменат неведнъж в Tamra Maew и за първи път се появява във Великобритания през 1889 година.

Манкс

Котка манкс

Тази безопашата порода произхожда от остров Манкс и за пръв започва да бъде излагана в котешки изложби през 1800-те. Първият официален стандарт за порода е създаден през 1903 година.

Норвежка горска котка

Родом от Северна Европа, тази порода произхожда от късокосмести котки, донесени в Норвегия от британците около 1000 г. сл. Хр. Смесени с котки с дълга козина, внесени от кръстоносци, тези предци са се развили, за да създадат норвежката горска котка, каквато я познаваме днес.

Мейн Куун

Мейн куун

Тази котка веднага се разпознава по едрата костна структура, величествената пухкава козина, кичурите косми в ушите и гигантските мустаци, подобни на морж. Тази порода котки всъщност е първата оригинална порода котки в Съединените щати. Първата документация на Мейн Кун става през 1861 г., въпреки че котките вече са били известни на мнозина, особено като отлични ловци на мишки.

Руска синя котка

Тези красиви „сини“ котки със зелени очи са станали известни със своите превъзходни ловни умения. Също така са били любимци сред великите владетели на Русия преди много векове. Това е древна порода котки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest