Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Как да помогнем на измръзнало куче

Как да помогнем на измръзнало куче

Как да помогнем на измръзнало куче

Зимата е сурова не само за уличните животни. Домашните любимци също могат да пострадат от зимните студове. Живеейки в уютните апартаменти или къщи, кучетата се намират под опеката и грижите на техните стопани, но това от друга страна, ги прави по чувствителни към студа и по-предразположени към хипотермията.

Опасността от замърсяването е различна за различните породи кучета, тъй като тяхната устойчивост към студа се различава. Например хъски при температура -5 градуса въобще не замръзва, докато чихуахуа много бързо ще замръзне и ще настине дори при по-висока температура и ще получи сериозни усложнения много бързо. Във всеки един случай студа е много опасен за домашните кучета и всеки стопанин е важно да знае, по какъв начин да действа, ако това се случи и с неговия любимец.

Как да помогнем на измръзнало куче?

Не трябва да се опитвате да затоплите бързо замръзналото животно, карайки го да се движи активно. Вместо това е по-добре бързо да се върнете в дома ви в затоплено помещение. Ако кучето е малко, тогава го вземете на ръце, докато се връщате в дома ви. След като се приберете, го загънете с топло одеяло или го стоплете с грейка, но тя не бива директно да се докосва до кожата на животното, защото може да се получи изгаряне. Вместо това я увийте с нещо и едва след това я сложете до кучето ви. Температурата не трябва да е по-висока от 40 °С. Дайте на питомеца ви и да изпие нещо топло, за да го затоплите отвътре. За да определите степента на измръзване, трябва да следите температурата на кучето.

Стоплете измръзналото куче
Снимка: pixabay.com

Ако любимецът ви е паднал в студена вода, то връщайки се в дома, е важно да го стоплите в топла вана например, а след това да действате както при обикновено измръзване, както написахме. В случай че говорим за много тежка хипотермия, тогава състоянието на кучето може да е критично. В този случай трябва да действате екстремално и веднага да го покажете на ветеринар, за да се направят интензивни реанимационни дейности. По пътя можете да загънете кучето с топло одеяло, като е желателно да използвате и няколко топли грейки.

За съжаление обаче, ако говорим за много тежко състояние на измръзване при кучето, тогава дори и навременните реанимационни дейности няма да са изцяло успешни. В този случай ще настъпят необратими изменения на вътрешните органи, които са свързани с измръзването на кучето. В резултат на това е възможно животното да има различни проблеми със здравето в бъдеще или това да доведе до фатален край.

Признаци на измръзнало куче

- Кучето силно трепери, което е свързано със съкращаването на мускулите и компенсаторния механизъм на организма, за да може така да се стопли;

- Температурата на тялото ще спадне под 37, 5 °С;

- Бледи лигавици в устната кухина;

- Животното ще се свие на топка, за да се опита да се стопли.

Измръзналото куче има нужда от ветеринарна помош

При дълбоко измръзване на кучето признаците са следните:

- Понижение на телесната температура под 36 ° C;

- Летаргия или дори загуба на съзнанието;

- Слаб пулс;

- Забавяне на сърдечната честота;

- Рядко и повърхностно дишане.

Измръзването на кучето е много опасно състояние и е важно в този случай да действате бързо, както и да заведете любимеца ви на ветеринар. Само така ще можете да минимизирате възможните нежелани последствия за здравето на кучето ви и да му помогнете, ако е измръзнало.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest