miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Опасно ли е да храните кучето с кости и кокали?

Опасно ли е да храните кучето с кости и кокали?

Опасно ли е да храните кучето с кости и кокали?
Бутилка за пиене на вода за кучета-9%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
20.00 лв.
Виж ››

Почти всички кучета обичат да гризат кокали, а собствениците с удоволствие купуват тази евтина храна за своите домашни любимци. Но може ли това да навреди на здравето на кучето?

Ще се опитаме да намерим отговора на този въпрос в днешната статия - трябва ли да давате кости и кокали на кучето.

Дали наистина е добре за кучето да яде кокали?

Много собственици намират за много изгодно да дават кости и кокали на кучетата си. Твърди се, че този твърд продукт поддържа остротата на зъбите на животните. Но в действителност кокалите изобщо не изострят зъбите на кучето, а могат да повредят емайла и е възможно дори счупване на зъба. Значи ли това, че кокалите са напълно безполезни? В действителност в диетата на кучето те имат няколко важни задачи:

Почистват зъбите

Кокалите почистват зъбите на кучето

Ако вашето животно от време на време гризе кокали, това ще премахне хранителните частици, заседнали между зъбите му и ще почисти натрупаната плака, която е добра основа за развиване на бактерии. Но заслужава да се отбележи, че почистването на зъбите на кучето се случва не толкова от самия кокал, колкото от хрущялите, които често се намират по краищата му.

Масаж на венците

Костите и кокалите, които евентуално давате на кучето, притискат венците, масажирайки ги и предотвратявайки развитието на такива заболявания като пародонтоза и гингивит. Костите и хрущялите също отстраняват частиците от мъртвия епител от венците на животното.

Освен това е важно да се спомене, че кокалите са отлични естествени играчки за кучетата. Много кученца могат да играят с тях за дълго време, без да изискват внимание от собственика си.

Все пак, имайте предвид и следните противопоказания:

Суровите свински кокали са опасни за кучета с хелминтни инфекции. Освен това месото, което ще бъде на такива кокали, е доста мазно за домашните любимци.

Опасно ли е да храните кучето с кости и кокали?

На кучетата не трябва да се дават пилешки кости. Те са малки и крехки, така че почти всяко куче може лесно да ги погълне, което може да нарани сериозно хранопровода му. Тези костни частици могат не само да наранят храносмилателния тракт, но и буквално да останат в стомаха или червата на животното с години.

Пуешките кости са много твърди и много по-големи от пилешките. С тях кучето лесно може да се задуши или да си повреди хранопровода, стомаха или червата. Като цяло тръбните кости на всяка птица са табу за четирикракия ви приятел.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest