miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Опасно ли е да даваме на кучето кости и кокали?

Опасно ли е да даваме на кучето кости и кокали?

Хранене на кучето с кости и кокали
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Практически всички кучета обожават да се хранят с кости и кокали, като това им е заложено от природата. Разбира се, че всеки стопанин иска да угоди на любимеца си и затова дава често на питомците си това лакомство. Тук обаче идва и логичния въпрос: Опасно ли е да храните кучето с кости и кокали?

Защо кучетата обичат да гризат кости и кокали?

Голяма част от хората смятат, че това не е вредно и дори че е полезно. Обикновено можете да прочете, че тези животински продукти помагат да се поддържат зъбите. В действителност това не е така и те не помагат за това въобще. Те са способни да увредят емайла, като дори може да причинят счупване на някой зъб. Но значи ли това, че костите са изцяло безполезни или все пак могат да се употребяват в храненето на кучето?

1. Чистене на зъбната плака

Животното, на което давате тези продукти, ще може по-лесно да премахне остатъците от храната и да се изчисти зъбния камък на кучето. Именно тези два проблема най-често способстват за появата на много бактерии в устната кухина. Трябва обаче да се отбележи, че за това помагат не толкова самите кости, колкото хрущялите, които се намират в двата края.

2. Масаж на венците

Умерено твърдите кости и хрущяли, които кучетата понякога гризат, натискат леко на венците, масажират ги и предпазват от развитие на различни проблеми, като например кучешки пародонтоза. Освен това те премахват частиците от мъртъв епител от венците на животно. Важно е да се отбележи, че костите и кокалите могат да са и отлична играчка на двора за вашето куче, тъй като голяма част от четириногите приятели превръщат това в цял ритуал и дълго се забавляват с тях.

Какви кости и кокали можете да давате на кучето?

Опасни ли са пилешките кокали за кучета?

Всички ветеринари са единни в мнението си, че някои кости и кокали не бива да давате на кучето са. Ето кои са те и защо не бива да им давате това лакомство:

- Суровите свински кости са опасни за кучета, тъй като могат да се заразят с хелминтни инфекции (глисти). Освен това месото, което може да е останало на тях, е доста мазничко и може да разстрои стомаха на кучето;

- Не давайте пилешки кости на кучето. Те са малки и крехки, така че почти всяко куче може лесно да ги погълне, като преди това ги е нахапало, така че да имат остри краища. Тези костни частици могат не само да наранят храносмилателния тракт, но и буквално да останат в стомаха или червата с години;

- Костите на пуйката също са забранени, защото са много твърди и доста големи. С тях кучето лесно може да се задуши или да увреди хранопровода, стомаха или червата си. Като цяло е забранено да се дават тръбни кокали на животните, защото те могат да загинат вследствие на вътрешно кървене;

- Патешките също не са добър вариант, защото са доста големи, но и са доста остри. При яденето им те могат да заседнат в гърлото на кучето и то да се задави;

- Заешки отново са доста остри и поради това са опасни за здравето на любимеца ви. С тях той може да нарани лесно езика си или да заседнат в гърлото. Могат също така да доведат до нараняване на стомаха, което също е много опасно;

- Не трябва да им се дават и риби с кости, дори ако те са много малки, тъй като могат лесно да се забият в гърлото, което да доведе до затруднено дишане;

- Сварените кости (по-точно добре сварените) също са доста опасни, тъй като в храносмилателния тракт те могат да причинят чревна непроходимост;

- Агнешките кости и кокали не са толкова опасни в сравнение с гореизброените. Важно е обаче да следите за това те да са от младо агне, за да не са твърди.

Хранене на кучето

В допълнение към нараняванията на стомашно-чревния тракт, честото хранене на кучето с кости и кокали може да доведе до сериозното заболяване перитонит. Това е възпаление на коремната кухина, което може да доведе и до механично нараняване, а то е наистина много опасно състояние.

Какви кости и кокали можете да давате на кучето ви?

Смята се, че единственият напълно безвреден вариант са бедрените кокали и кости на кравата или бика. Те се наричат още захарни, заради чисто белия им цвят, който наподобява захар. Можете да ги давате на кучето ви, за да ги гризат, да изядат хрущяла.

В никакъв случай обаче не бива да им давате с часове наред да ги гризат, защото това отново може да доведе до травми на зъбите на кучето. Причината за това е, че продължителният контакт на кучето с твърда повърхност малко или много изпилява зъба. Именно затова е най-добре да глезите любимеца си не по-често от 1-2 пъти на месец с кости и кокали. На малките кученца можете да давате да се полакомят с говеждите ребра или по-точно с хрущяла и месото, които са закрепени за тях. Голите ребра са много опасни и не бива в никакъв случай да им ги давате.

Има разбира се и абсолютно безопасни кокали и това са купешките, които можете да намерите зоомагазините. Те са изработени от животински сухожилия и суровата говежда кожа, като същевременно с това са не само безопасни, но и полезни за кучетата. Можете да ги давате на любимеца ви по 2-3 пъти на месец. Те са чудесна алтернатива на натуралните кости и кокали, които обаче могат да са много опасни за здравето на кучето.

Внимание! Преди дадете кости и кокали на кучето за пръв път, консултирайте се с ветеринарен лекар. Така ще сте сигурни, че не правите грешка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest